Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 29.12.2014.
08:15
Lj. Ivanović - Vesti A

Poslednji čin Hladnog rata (2): Plan da Fidelu otpadne brada

Sjedinjene Države su se više od pola veka upinjale da svrgnu kubanskog vođu Fidela Kastra s vlasti. Kako sankcije nisu davale rezultata, predsednici su autorizovali Centralnu obaveštajnu agenciju da jednostavno likvidira Kastra ili ga makar osramote. Nikada ovi planovi za likvidaciju Kastra nisu potvrđeni, ali neka je i samo deo njih autentičan, pa se opet može videti koliki je on bio trn u oku Amerikancima.

Reuters/HANDOUT
Čudesan grad: U Havani živi više od dva miliona stanovnika
 


Znalo se za Fidelovu strast prema kubanskim cigarama, pa je nekome u CIA tokom šezdesetih godina prošlog veka palo na pamet da se možda u duvan mogao da postavi mini-eksploziv, dovoljan da ubije Fidela. Naravno, kad je ideja trebalo da se operacionalizuje, pokazalo se da to nije izvodljivo. Operativci CIA su ponovo seli za sto, pa je tako drugi predlog opet bio vezan za Kastrove strasti, ovoga puta za ronjenje. Ideja je podrazumevala da se na koralni greben, kraj kojeg je vođa kubanske revolucije voleo da roni, postavi eksploziv. Ipak, ispostavilo se da američki ronioci nisu mogli da neopaženo priđu dovoljno blizu, pa je i taj plan propao.

Glupa internet zavera

Jedna od najnovijih zavera, možda i poslednja zavera je navodno ona koju je sprovodila Američka agencija za razvoj a ticala se internet revolucije. Navodno je CIA napravila posebnu društvenu mrežu Zun Zuneo preko koje bi nezadovoljni Kubanci mogli da kanališu bes i konačno pokrenu proteste protiv Kastra.

Čak je i senator Patrik Lihi kritikovao rad USAID, izjavivši da ova organizacija nikada nije obavestila Kongres o svojim aktivnostima, kao i da nije sebi smela da dozvoli da bude povezana sa nečim tako "nesposobnim i neopreznim."

- Plan je jednostavno bio glup - kratak i oštar bio je senator Lihi.

Hip-hop revolucija

Drugi cilj bio je infiltriranje u kubansku omladinu, i promocija hip-hop muzike čiji stihovi govore protiv kubanskog lidera. Hip hop zavera otkrivena je nakon što su kubanske vlasti otkrile da najveći muzički festival finansira američka vlada. Program je ukinut, a izvođači pohapšeni.

Pokušaja likvidacije Kastra bilo je raznih. Neki su bili veoma kreativni, ali nerealni. Drugi su bili sasvim glupi, priznaju neki bivši operativci CIA. Jedna od sasvim bizarnih ideja je da se u piće (verovatno beli rum) ubrizga otrov koji Kastra ne bi ubio, ali bi mu opala brada koja je bila njegov zaštitni znak, podjednako kao i maslinasta uniforma i cigara u ruci.

Ipak, ispostavilo se da Kastro ima sasvim dostojne kontraobaveštajce koji su na vreme uspevali da obesmisle svaku akciju CIA, čak i pre nego što bi njeni operativci stigli da reaguju. Neko je sabrao da je CIA na različite načine razmatrala likvidaciju Kastra čak 683 puta. Ali je Fidel sve to pregmreo politički desetoricu američkih predsednika, dok je šestoricu i fizički nadživeo. Slom Fidelove revolucije sanjali su Dvajt Ajzenhauer, Džon Kenedi, Lindon Džonson, Ričard Nikson, Džerald Ford, Džimi Karter, Ronald Regan, Džordž Buš stariji, Bil Klinton, Džordž Buš mlađi, a konačnu normalizaciju odnosa uspostavlja Barak Obama.

Sutra - Poslednji čin Hladnog rata (3): Prokletstvo Zaliva svinja

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.12.2014. 10:35
Milosevic je iso u nizu diktatorsku sa komsijom FIdelom i komsijom Sadamom :))))
Ponedeljak 29.12.2014. 13:33
"...pa se opet može videti koliki je on bio trn u oku Amerikancima" ... kao Porosenko Rusima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online