Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 31.12.2014.
05:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Poslednji čin Hladnog rata (4): Stidljivi vladar za istoriju

Smena na čelu Kube 2006. godine delovala je kao kozmetička. Fidel je prepustio komandnu palicu Raulu Kastru, ali se vrlo brzo ispostavilo da je ova promena daleko više suštinska nego kozmetička.

Beta/AP/A.E.
Nema nameru da kopira brata Fidela, a poznavaoci kubanskih prilika tvrde da uopšte nisu slični
 

"Ko imitira propada", izjavio je Raul, što je odmah protumačeno kao najava da neće u svemu slediti i kopirati brata.

Bolji poznavaoci kubanskih prilika tvrde da Fidel i Raul nisu previše slični. Raul je uvek bio u senci Fidela, ali karakteri im nisu slični. Dok je Fidela uvek vodio politički instinkt, Raul je mnogo sporiji u odlučivanju, sistematičniji, oprezniji, detaljniji. Kad nešto ne zna, ili ne poznaje dovoljno, traži mišljenje savetnika i eksperata, često i drugo, treće.

Fidel je obožavao pažnju, kamere, bliceve. Voleo je da šokira, drži beskrajno duge govore po kojima i danas u svetu neke "daveže" nazivaju Kastrom. Znao je satima da stoji za govornicom, obarajući sopstvene rekorde u govorancijama.

Raul je sasvim suprotan. On je diskretan, stidljiv, tih. Ne viče, ne gestikulira. Govori kratko i mnogo bolje sluša sagovornike od brata. Za prve dve godine vladavine dao je samo jedan intervju i to partijskom listu "Granma" nazvanom po čuvenom brodu kojim su kubanski revolucionari 1959. isplovili ka Kubi.

Raul Kastro je duboko privržen porodici. Smatraju ga praktičnim i efikasnim. Svojevremeno je Revolucionarne oružane snage (FAR) pretvorio u modernu i moćnu armiju koja je postala i značajna izvozna firma. Kažu da je posle raspada SSSR uticao na brata da prihvati novu realnost i da dozvoli otvaranje malih privatnih trgovina.

Zbog specifičnosti i izolacije proučavao je iskustva Kine i Vijetnama i tražio najbolja rešenja za ekonomski sistem u kome je država praktično vlasnik svega, a Komunistička partija jedina ideologija.

Najavio je da se "proučava" ukidanje "tačkica" za snabdevanje, zatim besplatno deljenje potrepština građanima i razne subvencije. To je, naravno, daleko od zaokreta ka tržišnoj ekonomiji, ali jačanje privatnog sektora, pre svega u poljoprivredi, biće značajan korak.

Nema sumnje da se Raul o svemu konsultuje s bratom, ali dobri poznavaoci prilika u Havani tvrde da je savet samo savet, te da odluke istinski donosi Raul.

SUTRA - Poslednji čin Hladnog rata (5): Zanimljivosti o Kubi

POVEZANE VESTI

Sreda 31.12.2014. 18:38
Promena suštinska ne kozmetička-nema šminkanja:zabranjeno-
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online