Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 01.02.2015.
08:20
Lj. Ivanović - Vesti A

Varufakis razbio Trojku

Novi ministar finansija Grčke Janis Varufakis izjavio je da se njegova zemlja više neće povinovati diktatu Trojke (EU-Međunarodni monetarni fond-Evropska centralna Banka) te da će Atina odsad pregovarati direktno s čelnicima institucija Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Beta/AP
Novi ministar finansija Grčke Janis Varufakis: Moja zemlja se više neće povinovati diktatu Trojke!

Varufakis je dodao i da njegova vlada nema nameru da zatraži produženje programa finansijske pomoći u finansiranju javnog duga.

Na zajedničkoj konferenciji predsednika evrogrupe Jerun Dejselblum i ministra Varufakisa bilo je u najmanju ruku neprijatno. Varufakis je jasno poručio da su građani poručili na izborima da ne žele više štednju i da nova vlada nema mandat građana da nastavi pregovore s Trojkom.

- Postoji velika razlika između institucija EU i Evropske centralne banke i MMF-a. Mi smo već započeli razgovore s njima i smatramo ih našim partnerima - rekao je Varufakis.

Jerun Dejselblum je bio šokiran onim što je čuo, na kraju sastanka, uz ne baš zvanično rukovanje šef Evrogrupe rekao je novom grčkom ministru Varufakisu:
- Ubio si Trojku.

Varufakis je imao spreman odgovor:
- To je tvoj problem.

Američki ekonomista i nobelovac Pol Krugman smatra da je politika Sirize sasvim očekivana i opravdana.

Odmah da napuste evro

Nemački finansijski eksperti Matijas Vejk i Mark Fridrih smatraju da još samo radikalni kurs može da pomogne prezaduženoj zemlji. Oni smatraju da postoje dve mogućnosti. Ili će Grčka otpisom dugova i večitom transfer-unijom i dalje da vegetira i propada, ili će proglasiti nacionalni bankrot. Grčka mora odmah da napusti evro, što bi moglo dovesti do pogoršanja, ali će na duži rok pomoći zemlji.

- Da bismo razumeli politički zemljotres koji se odigrao u Grčkoj, treba se vratiti u maj 2010. i stendbaj aranžman Grčke sa MMF-om, pod čijim nadzorom su članovi takozvane Trojke produžili rok otplate grčkih dugova u zamenu za paket štednje i reformi. To je značajan dokument, u najgorem smislu. Preko naizgled razumnog i realističnog predloga, Trojka je prodavala ekonomsku fantaziju, a građani Grčke su je kupovali i plaćali njenu visoku cenu - navodi Krugman.

Po ekonomskim prognozama ovog aranžmana, mere štednje je trebalo da imaju zanemarljiv uticaj na rast i zaposlenost. Kada je dogovor postignut, Grčka je već bila u recesiji, ali je predviđano zaustavljanje pada, stezanje kaiša 2011. i oporavak od 2012. Predviđalo se da će nezaposlenost i dalje značajno rasti, od 9,4 odsto u 2009. do skoro 15 odsto u 2012, ali da će onda početi ubrzano da opada.

- Ono što se desilo bila je ekonomska noćna mora. Umesto da se 2011. završi, grčka recesija je dobila na ubrzanju. Dno nije dotaknuto sve do 2014, a do tada je zemlja prošla kroz potpunu depresiju sa nezaposlenošću od ukupno 28 odsto, od čega skoro 60 odsto mladih. Grčki dugovi su u gorem stanju nego pre početka programa. Grčka vlada preko poreza ubira veći deo bdp nego pre, ali je on sam rapidno pao i ukupni prihod od poreza je smanjen. Pad bdp je izazvao i ključni fiskalni poremećaj, odnos duga prema bdp je porastao. Budući da je Cipras pobedio, i to ubedljivo, evropski zvaničnici bi trebalo da se uzdrže od poziva na odgovornost i nastavak svog programa. Oni su izgubili kredibilitet za to, a program koji su nametnuli Grčkoj nikada nije valjao. Nije bilo načina da on uspe - zaključuje Krugman.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.02.2015. 12:19
Jos jedan iz "klececeg voda".
Nedelja 01.02.2015. 12:27
Vracace dug i pitace da li ima jos !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online