Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 03.02.2015.
08:56
Beta, Srna A

Hag: Srbija nije kriva za genocid

Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da zločini srpskih snaga nad Hrvatima u Hrvatskoj, 1991-95, nisu bili počinjeni s "genocidnom namerom" da se Hrvati unište kao etnička grupa.

Fonet/UN
Međunarodni sud pravde

Sud je presudio da, tokom rata u Hrvatskoj, vlasti u Beogradu i njihove snage nisu počinile genocid nad Hrvatima, kao što je Hrvatska tvrdila u svojoj tužbi protiv Srbije.

Glasanje

Hrvatsku tužbu, Sud je odbacio sa 15 glasova za, dok su se sudija Kansado sa Trinidada i Budimir Vukas, "ad hok" predstavnik Hrvatske
tome protivili.

Kontratužba Srbije odbačena je jednoglasno.

Kako je rekao predsednik najvišeg suda UN Petr Tomka, Hrvatska nije uspela da dokaže da je genocid počinjen nad Hrvatima, zbog čega Srbija ne može biti proglašena odgovornom ni po jednom osnovu.

- Dela koja sadržavaju actus reus genocida nisu počinjena sa specifičnom namerom potrebnom da bi se delo kvalifikovalo kao genocid - rekao je Tomka.

Tomka je naveo i da MSP slaže sa zaključcima Haškog tribunala, u kojima se navodi da je cilj srpskih jedinica da se nasilno isteraju Hrvati sa dela teritorije, ali ne i da ih fizički uništi.

Kako je naveo predsednik suda Petr Tomka, ni Hrvatska ni Srbija nisu uspele da dokažu da je druga strana počinila genocid.

Odbačena i kontratužba

Što se tiče srpske kontratužbe, Tomka je naveo da čak i da se dokaže da je postojala namera hrvatskih lidera da se istera srpsko stanovništvo sa teritorije Hrvatske, nema dokaza da je imala za cilj fizičko uništenje stanovništva.

- Zbog toga sud u potpunosti odbacuje tužbu Srbije - rekao je Tomka.

Predsednik suda Petr Tomka iz Slovačke je ranije tokom čitanja presude rekao i da Srbija ne može biti odgovorna za dela počinjena pre 27. aprila 1992. godine, zbog toga što je SRJ tek tada postala članica UN i potpisnica Konvencije UN o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

- Sud pre tog datuma, Srbiju, kao zemlju koja je naknadno postala potpisnica Konvencije, ne može smatrati odgovornom u smislu člana 9 Konvencije. Država koja je postala članica potpisnica Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članu 9 - naveo je Tomka.

Manjkave izjave Hrvatske

Navedeno je i da su mnoge izjave koje je Hrvatska iznela manjkave, kao i da su brojni policijski zapisnici predati sudu nepotpisani od strane lica koja su u njima davale izjave.

O Gotovini

Tomka je rekao da druge presude, kao što je ona Antu Gotovini, ne mogu imati presudnu težinu u ovom slučaju.

"To što neko pojedinačno nije osuđen nije ključno, ali može biti značajno", rekao je predsednik suda.

Kako je rekao Tomka, MSP smatra da je srpska protivtužba utemeljena i vezana činjenično i pravno za osnovnu tužbu, pošto je Hrvatska potpisnica Konvencije postala 8. oktobra 1991. godine. To znači da su dela počinjena 1995. godine, odnosno tokom "Oluje", obuhvaćena Konvencijom.

- Srbija nije dužna da dokaže negativnu činjenicu, odnosno atmosferu genocida. Hrvatska je dužna da dokaže činjenice. Sud mora da bude potpuno ubeđen u optužbe da se desio genocid i te činjenice moraju biti jasno dokazane, rekao je Tomka.

Presuda Međunarodnog suda pravde je konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

Saopštavanju presude prisustvovao je i ministar pravde Srbije Nikola Selaković. On je, pre početka zasedanja, izjavio da će Srbija poštovati presudu kakva god ona bila.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.02.2015. 09:29
Фа-шистичка Хрватска и читав запад.
Utorak 03.02.2015. 09:27
Ко је изазвао рат у Хрватској ??? САД,НАТО и ЕУ.Ко је изазвао рат у Босни и Херцеговини ??? САД,НАТО и ЕУ.Ко је растурио Југославију ??? САД,НАТО и ЕУ.Зашто су растурили и зашто су изазвали рат у Југославији ??? Да би се обогатили окупацијом.Ко је растурио СССР,Чехословачку,Кореју,Вијетнам,Судан ......ко је спојио Источну и Западну Немачку. Фашиисти се боре да буду газде Земљине кугле.Зашто САД не одговарају ни за један злочин у свету.Па зато што су они газде света.
Utorak 03.02.2015. 11:11
Sve je to lepo objasni nas Vojvoda Seselj , a Pu-sicka potvrdila !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online