Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.02.2015.
08:14
D. Lukić - Vesti A

Nastanak neke nove unije (3): Grčka neće da bude rob EU

Nova Ciprasova vlada u Atini još ne govori da će izaći iz EU, niti iz zajedničke monete. Ali Cipras stavlja do znanja da Grčka nema nameru da robovski trpi komande Trojke, odnosno EU, Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda, što bi na kraju značilo "kraj suvereniteta".

AP/ P. G.
Grci odlučno podržavaju svoju vladu (s Ciprasom na čelu)

Drugim rečima, nema tih evropskih para kojim bi Trojka mogla da kupi grčki suverenitet. Atina, ponavlja Cipras, ne traži od Trojke otpis dugova, nego prelazni aranžman kako bi se zemlja odvojila od sadašnjeg fiskalnog, ekonomskog i socijalnog dna.

Na ovo nemački ministar finansija Volfgang Šojble, sa sastanka Grupe 20 u Istanbulu, odgovora Ciprasu da ako vlada u Atini nije spremna da prihvati sve uslove koji idu uz najnoviju tranšu novca iz Trojke (krajem februara), "onda je igra završena". I kvit!

Poslednje ispitivanje javnog raspoloženja u Grčkoj govori da većina stanovništva stoji uz Ciprasa.

I na Temzi, posebno među ljudima u britanskom Trezoru, ovo natezanje konopca između Atine i Brisela vidi se kao partija pokera, pre svega između Nemačke i Grčke. U toj igri bankari na Temzi su u konsenzusu da su čipovi Atine dramatično slabiji od briselskih: "Brisel u ovoj igri drži u rukama i kockarnicu i pozajmljuje čipove sa kojima će Cipras nastaviti igru", komentariše finansijski ekspert Rasel Linč u londonskom "Ivning standardu".

Signali iz Atine o tome kako bi ova kriza mogla da dovede i do odlaska Grčke iz EU i do lančane reakcije u drugim kriznim članicama, ne uzimaju se u Sitiju kao izgledna realnost. Tri godine ranije ta opcija, kaže se, mogla je još da dođe u obzir.

"Pogled na tržište obveznica u kriznim zemljama Unije trenutno ne signalizira mogućnost da bi Grčka mogla da pokrene domino-efekat", stoji u jednoj analizi. Evropska banka angažovala je već jedan trilion i 100 milijardi evra za sanaciju evropskih banaka. Uostalom, eksponiranost evropskih banaka u grčkim dugovima je relativno mala, nešto oko šest milijardi evra, a "nestrpljenje evrozone sa Grčkom već je dostiglo kulminaciju".

Ako Grčka, ide dalje argument, napusti 28. februara program finansijske pomoći (sa svim njegovim uslovima), "Evropska centralna banka ima mogućnost da potopi grčke banke. Siriza bi trebalo da stavi prst na čelo, jer Evropska centralna banka u ovoj igri drži asove u rukama."

Na ovo, Euklid Cakolotos, ministar za međunarodne odnose u Ciprasovoj vladi, kaže da Grčku, svakako, zanima šta će Trojka da odgovori na predlog Atine za rešavanje problema grčkog duga, ali ga još više zanima "humanitarna kriza" u koju bi Grčka potonula ukoliko bi prihvatila paket Trojke do poslednjeg slova.

Šojble je već u Berlinu rekao da paket Trojke za Grčku znači "uzmi ili ostavi", a Cakolotos na to odgovara: "Mi smo u našem predlogu bili razumni. Grčki narod nam je poverio mandat da saopštimo kako je jedan ovakav program 'pomoći' već propao. Trebalo bi da pokušamo nešto novo."

Lakše sa imigrantima

Grčka levičarska vlada obećala je u subotu da će zatvoriti centre za ilegalne imigrante zbog nehumanih uslova. Jedan Pakistanac je umro u noći petka na subotu u centru u Amigdalezi u zapadnom delu Atine, a pretpostavlja se da je počinio samoubistvo.
- S centrima je gotovo - rekao je novinarima zamenik ministra unutrašnjih poslova Janis Panousis.

UN je optužio Grčku da imigrante drži u vrlo lošim uslovima bez grejanja i tople vode. Panousis je najavio da će vlada osnovati "otvorene", puno bolje opremljene centre za prihvat imigranata. Grčka se nalazi na ruti prema EU, kojom svake godine kreću stotine imigranata iz Azije i Afrike.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online