Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.03.2015.
08:15
D. Lukić - Vesti A

Grčka kapitulacija pred velikim novcem (1): Lanci imperijalne Trojke

Sloboda robova meri se dužinom lanaca. Lanci Trojke (Evropska centralna banka, MMF i Evropska komisija), namaknuti Grčkoj, kraći su i teži nego što su levičari Sirize i njeni partneri u grčkoj vladajućoj koaliciji pretpostavljali i očekivali.

Reuters
Građani Grčke su jedini sigurni gubitnici

Prošlog utorka, grčka vlada je praktično kapitulirala pred Trojkom. Umesto da odbije "smrtonosni paket" lišavanja i iznurivanja već osiromašenog naroda, vlada u Atini savila se i pristala da plati dugove, zavede program surove štednje u već siromašnoj grčkoj kući, prihvati diktat daljih privatizacija, skreše troškove u javnom sektoru, odustane od uvođenja cene minimalne nadnice i drugih mera socijalne zaštite siromašnog stanovništva.

Platforma na kojoj je Siriza dobila parlamentarne izbore u januaru očerupana je do neprepoznavanja. Za kratko vreme borbe Siriza kao da se uplašila vlastite ideologije i, kako kaže Robert Preston, ekonomski urednik BBC, mutirala u ono što bi se u Britaniji opisalo kao transformacija tradicionalne britanske, laburističke levice u pseudolevi "blerizam".

Ova transformacija je vladajući utisak i u srcu kapitalizma, londonskom Sitiju nakon što je Trojka prihvatila, uz sve ograde, komande i kontrolne mehanizme, grčki, popravljeni paket mera kojim Atina namerava da zadovolje komande Trojke da bi dobili obećane pare.

Vlasnici velikog novca očekuju sada da će ovo "opamećivanje" levičara u Atini i spoznaja o tome šta znači biti socijalista, levičariti i koliko to može da ih košta ubediti Evropsku komisiju, ECB i MMF, a pre svega Berlin, da je Siriza ozbiljna u obećanju da prihvati diktat, zaboravi njenu levu veru i dobije pare pre nego što Grčka praktično bankrotira.

Pri tome, sasvim je sporedna stvar za "vlasnike kockarnice" što će ispunjavanjem svih ključnih uslova ekonomskog diktata Siriza izgubiti prijatelje, aktiviste i masovno partijsko članstvo. Napominje se, takođe, da je aktuelni ministar finansija, navodni marksista, Janis Varufakis, samo nekoliko dana pre kapitulacije grčkog socijalizma pred kapitalizamom, govorio da će, dođe li Siriza na vlast, "baciti na smetlište ucenu Trojke", a u naknadu za finansijsko premošćavanje nastale besparice u grčkoj kasi.

Prazna kasa

Od velikih obećanja do realnih mogućnosti (u sadašnjoj Grčkoj), a uz surove zahteve Trojke, posebno Berlina, Cipras je od početka znao da mu je za manevar ostao uži prostor nego Leonidi na Termopilskom klancu.

Robert Preston piše da je Varufakis prihvatanjem Trojke, za nekoliko dana "kupio finansijsku stabilizaciju koju će, pak, da skupo plati gubitkom političke stabilizacije".

Vlada u Atini dobila je produžetak programa finansijske pozajmice u trajanju od četiri meseca. I to prihvatanje pojasa za spasavanje samo po sebi je poraz premijera Aleksisa Ciprasa koji je došao na vlast obećanjem Grcima da će odbiti projekt daljeg izgladnjivanja stanovništva, uvesti disciplinu naplate poreza, smanjiti budžetski deficit, eliminisati sivi sektor u privredi, krenuti u borbu protiv korupcije, investirati 60 miliona evra u program besplatne struje najugroženijem sloju stanovništva, subvencionisati sa 750 miliona evra ishranu za najsiromašniji deo stanovnika, obezbediti besplatno zdravstveno osiguranje za neosigurane i nezaposlene i podići cenu minimalne nadnice.

Sutra - Grčka kapitulacija pred velikim novcem (2): Preigrali se atinski marksisti

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.03.2015. 13:01
Сиризу финансира Сорош! Паметном довољно!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online