Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.03.2015.
08:15
D. Lukić - Vesti A

Grčka kapitulacija pred velikim novcem (2): Varufakis uzalud šminka poraz

Četvrtina grčkog radno sposobnog stanovništva ovog trenutka je nezaposlena. Od ovoga, čak 50 odsto su mladi. Od početka krize u evrozoni, Grčka privreda je opala za 26 odsto. Suvereni dug Grčke iznosi 175 odsto bruto nacionalnog dohotka. Zemlja je dužna 240 milijardi evra Evropskoj uniji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Reuters
Samouveren: Grčki ministar finansija Janis Varufakis

S ovakvom omčom oko vrata, vlada u Atini je sela za pregovarački sto praktično praznih ruku. U internim analizama u londonskom Sitiju nema ni trunke sažaljenja za ovako tešku pregovaračku poziciju "mladih marksista" u sukobu sa kapitalističkim Golijatom: "Predizborna obećanja Sirize pokazala su se kao duvanje toplog vetra, ali su zahtevi Brisela i Vašingtona imali i ovaj put prioritet."

Američki "Vol strit žurnal" komentariše ovaj produžteak finansijske pomoći Atini za naredna četiri meseca kao korak koji samo eliminiše neposrednu opasnost da Grčka bankrotira i napusti evrozonu. Sa svim posledicama koje bi to proizvelo po samu Evropsku uniju.

Glavni pregovarač evrogrupe Jeroen Diselblem uveren je da Grčkoj nema druge nego da bespogovorno izvrši "prihvaćene obaveze".

U zvaničnom saopštenju Trojke nakon grčke "kapitulacije" stoji još i pojašnjenje: "Grčke vlasti su se obavezale da će se uzdržati od bilo kakvih unilateralnih izmena u politici i strukturnim reformama koje bi negativno uticale na postavljene fiskalne ciljeve i program ekonomskog oporavka, kako je to utvrđeno."

Stiven Lodman, analitičar u kanadskom Global Riserču, na ovo ima prilično ironičan komentar da je "kandidat za premijera na proteklim izborima Aleksis Cipras obećao da će Grčka poštovati uslove za pomoć Trojke, ali je Cipras pokazao da se ne razlikuje od ostalih Grka".

Ministar finansija Janis Varufakis uzaludno je pokušao da malo našminka "kapitualciju" rekavši da "predloženi program pokriva četiri godine, a ovaj program Trojke pokriva samo četiri meseca".

Kada novi paket Trojke prođe obaveznu proceduru u vladama evrozone, EU i MMF, Grčka treba da dobije 7,2 obećane milijarde evra i da ih doda na ovih 240 milijardi koje već duguje. Nije baš jasno da li je Varufakis mislio ozbiljno ili se gorko našalio kada je, posle potpisivanja ultimatuma Trojke, izjavio:

- Sada smo koautori naše vlastite sudbine, koautori reformi koje moramo da izvedemo.

Londonski "Fajnenšel tajms" Grčku naziva zombi zemljom i čeka se samo da joj se ispiše smrtovnica.

Ni nemački ministar finansija Volfgang Šojble nije video potrebu da spinuje težinu grčke kapitualcije.
- Atina će imati teškoće da ovaj dogovor objasni Grcima - rekao je on.

Iv Smit iz "Ogoljenog kapitalizma" kaže da ne vidi čime bi mogao da se ulepša ovaj debakl.

- Ovo je veliki poraz Sirize. Uprkos zvučnim obećanjima Siriza je popustila pred Trojkom, čak i njeni simpatizeri vide koliko se ponizila - navodi on.

Za letovanje u Grčkoj 500 evra

Nemački turisti koji se odluče za letovanje u Grčkoj mogli bi ubuduće da dobiju novčani podsticaj za to od države i do 500 evra po osobi. Ovaj neobičan predlog, koji za cilj ima da se pomogne kriznoj zemlji da lakše dođe do prihoda, ideja je poslanika CDU Rudigera Kruzea i Aksela Fišera. Plan je da Nemci koji u sledeće tri godine letuju u Grčkoj sačuvaju račune kojima su platili hotele, restorane i ostalo, i po povratku ih proslede državi koja bi im troškove refundirala u maksimalnom iznosu od 500 evra po osobi. Pretpostavka za to je da su računi plaćeni EC ili kreditnom karticom i da računi imaju dokaz o poreskom broju. Time bi se osiguralo da je novac zaista oporezovan u Grčkoj.

B. B.

Sutra - Grčka kapitulacija pred velikim novcem (3): Siriza je pucala ćorcima

POVEZANE VESTI

Petak 06.03.2015. 08:19
prihvatite Rusku pomoć u rešenju problema,i napustite zonu evra
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online