Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.03.2015.
08:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Vojno vazduhoplovstvo Srbije (2): Avioni bez radara i naoružanja

Prosek starosti pilota lovačke avijacije u Vojsci Srbije iznosi 42,5 godina, dok u Francuskoj oni ne lete na tim avionima posle 36 godina

A. Čukić
Helikopteri stariji od pilota

Iako na papiru Vojska Srbije ima dve vazduhoplovne brigade u Batajnici, Kraljevu i Nišu i desetak tipova aviona i helikoptera u upotrebi, osim helikoptera gazela, svi drugi tipovi letelica ili ne lete uopšte, ili održavaju minimalnu ispravnost, nedovoljnu čak i za obavljanje osnovne letačke obuke. Prosek starosti pilota lovačke avijacije u Vojsci Srbije iznosi 42,5 godina, dok u Francuskoj oni ne lete na tim avionima posle 36 godina.

Tokom 2013. godine u srpskoj štampi je svako malo oživljavala priča da će vojska kupiti šest borbenih aviona MiG-29M/M2 kao prvog dela "ruskog paketa", a zatim i osmatračke radare. Neke ranije procene su bile da je Srbiji potrebno bar 12 višenamenskih borbenih aviona koji bi zamenili prvo MiG-21 čiji je upotrebni vek više puta isticao, a potom i preostale avione MiG-29. Ipak, čini se da je preovladao stav da se kupi ono što je moguće u datom trenutku.

Međutim, jedna poseta ministra odbrane Bratislava Gašića Moskvi je bila dovoljna da se tiho u medijima pojavi njegova izjava da od posla nema ništa. Srbija nema novca. Inače, željeni MiG-29M/M2 je potpuno nova letelica sa višestruko uvećanim borbenim mogućnostima.

Iskusni srpski piloti tvrde da Srbija treba da popravi i modernizuje postojeće MiG-ove 21. MiG 29 je dobar avion, ali državi veličine Srbije čak više odgovara MiG 21. Za njegovo poletanje dovoljno je tri do pet minuta, dok je za MiG 29 neophodno 10-12 minuta, a za to vreme nezvani gost već može napustiti naš vazdušni prostor. Zbog manjka ispravnih aviona država Srbija danas kao dežurne avione drži dvosed verziju MiG-a 21 bez radara i adekvatnog naoružanja.

U praksi presretanja uljeza, u vazdušnom prostoru Srbije dešavaju se retko. Prošle godine su dva MiG-a 21 poslata na italijanski sportski avion čiji je pilot navikao da leti slobodno preko teritorije EU, pa se prenerazio kad su na njega poslati MiG-ovi.

Ni sa helikopterima stvari ne stoje mnogo bolje. Trenutno u floti imamo helikoptere gazela i gama, koje smo i proizvodili po licenci. Oni su, međutim, iako u "voznom stanju", zastareli. Još imaju protivoklopne rakete koje se vode "na gajtan". Moderni helikopteri su oklopljeni i zaštićeni od svakog pešadijskog naoružanja dok ovi koje mi imamo nisu, tako da se mogu oboriti puškom. Helikopteri su veoma važni u protivterorističkoj borbi i za prevoz trupa. Na transportne helikoptere koji su još uvek u upotrebi ne treba ni trošiti reči, tako su davno proizvedeni da su mnogi stariji od pilota koji njima upravljaju.

Uvoz polovnjaka

Transportni helikopter Mi-17, koji se srušio u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" kod Surčina, bio je jedan od svega dva primerka te letelice koja je korišćena u Vojsci Srbije. Proizvedeni su za Sovjetski Savez 1989. i 1991. godine, a u Srbiju su uvezeni polovni 1997. godine za potrebe Jedinice za specijalne operacije Resorsa državne bezbednosti. Vojska Srbije preuzela je dva helikoptera Mi-17 2006. godine i remontovala ih 2010. godine. U pitanju je srednji transportni helikopter koji se koristi u desetinama armija sveta, jedino što su naši stari četvrt veka. Prosečna starost helikoptera Mi-17 je 24 godine dok najmlađi Mi-8 ima 34 godine.

Sutra - Vojno vazduhoplovstvo Srbije (3): Srpski top prvi oborio avion

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.03.2015. 08:16
Како да нам се војска наоружа када Србију воде људи који јој не желе добро.По правилу свако уништавање оружја подразумева његову замену модернијим.Код нас је случај потпуног разоружавања државе,али и сада појединаца који имају оружје код себе.Таква Србија биће лак плен за све оне у окружењу који имају територијалне претензије према нама.
Ponedeljak 23.03.2015. 08:46
Nije problem samo u vazduhoplovstvu, uništili su sve rodove vojske. Čekaju momenat da pretope i ostatak, a onda će reći , " narode nemamo čime da se branimo moramo uvesti naoružanje natopakta po hitnom postupku ali dobijamo povoljne kredite" Tako se zadužila Grčka kada su joj nemci prodavali podmornice radi odbrane obale. Nama na svu sreću ne trebaju podmornice jer su one mnogo skupe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online