Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.04.2015.
08:15
N. Jokić - Vesti A

Černobilj, tajna i posle 29 godina (2): Ozračene šume

Da su evropske vlasti makar delimično izveštavale o posledicama černobiljskog oblaka pre 29 godina, dobili bismo Atlas radijacije kontaminiranih područja u Francuskoj i Evropi, koji je objavio francuski Krirad (Komisija za istraživanje i nezavisnu informaciju o radioaktivnosti).

AP
Nuklearka u Černobilju

Atlas je plod saradnje francuskog geologa Andrea Paria i nezavisne laboratorije Krirad, koja ima licencu francuskih zdravstvenih vlasti. Putujući, često i o sopstvenom trošku, Pari je uz asistenciju Krirada ostvario pravi podvig. Izvršio je 3.000 merenja u periodu između 1999. i 2001. godine u evropskom pojasu od Francuske pa sve do Ukrajine gde je ulazio u "zabranjenu zonu" izuzetno visokog zračenja.

U Francuskoj je kiša iz černobiljskog oblaka najviše kontaminirala istok zemlje na potezu od Korzike preko Alpa uključujući i Alzas sve do Luksemburga, gde vrednosti merenja počinju da se smanjuju ali su još uvek iznad normale.

Izrazito visoke vrednosti zabeležene su mestimično u planinskom lancu Vogezi na istoku Francuske, kao i u Alpima na jugoistoku zemlje, posebno na granici prema Italiji. Visoke vrednosti izmerene su takođe u Centralnom masivu u centralnoj Francuskoj, pojasu visoravni Seven na jugu zemlje kao i u centralnom delu Pirineja na granici prema Španiji.

Zapadni deo planina Jura u Francuskoj i Švajcarskoj takođe je kontaminiran kao i istočni deo lanca Švarcvald i bavarski Alpi u Nemačkoj. Na mapama se vidi da je kontaminiran ceo alpski lanac koji se proteže od Francuske, preko Italije i Švajcarske do Austrije, Nemačke i Slovenije, a u nekim zonama je reč o veoma visokoj radioaktivnosti. Kontaminacija i visoka radioaktivnost u celom vencu Alpa počinje od 1.500 metara i povećava se od 2.000 metara.

Pojedine zone nad kojima kritičnih dana nije padala kiša predstavljaju ostrva gde je radioaktivnost koja je skoro na prirodnom nivou. Takva su pojedina mesta označena žutom bojom u pojasu Engadin na jugoistoku Švajcarske ili u kantonu Vale i u bernskim Alpima.

Tamo gde je iznad Alpa padala kiša iz "černobilskog oblaka" radioaktivni elementi, pre svega cezijum 137, pali su na sneg i led u visokim planinskim zonama. Čim je sneg počeo da se topi, radioaktivni elementi su ušli u potoke koji su se slivali u vodotokove u dolinama. U celoj Evropi izmerena je visoka radioaktivnost koja se akumulirala u vodi u planinskim udubljenjima u kojima se voda zadržava i ne otiče iz njih.

Laboratorija za istinu

Krirad, nezavisna komisija merenja radioaktivnosti, osnovana je 1986. godine na inicijativu evropske poslanice Mišel Rivazi i grupe francuskih naučnika odmah posle objavljivanja skandaloznog izveštaja francuskih vlasti o černobiljskom oblaku koji se navodno zaustavio na francuskoj granici. Koliki je bio bes Francuza, govori i činjenica da je za vrlo kratko vreme u ovo udruženje pristupilo više hiljada građana. Laboratorija Krirada ima licencu za merenja izdatu od strane francuskih vlasti, ima četrnaestoro zaposlenih i izdržava se isključivo od članarine i donacija građana. Od osnivanja do danas svojim angažovanjem pomogli su da se sazna istina o posledicama Černobilja, ali i upotrebi oružja sa osiromašenim uranijumom (2002), o užasnim uslovima rada u rudnicima uranijuma u Nigeriji, o radiološkoj kontaminaciji hrane, sprečili su topljenje radioaktivnih otpadaka u običnoj topionici u Francuskoj, objavljivali rezultate ekspertiza o radioaktivnoj kontaminaciji svakodnevnih predmeta i javnih mesta, uporno ponavljaju da u EU kao i u svetu nuklearna industrije propisuje norme dozvoljenog zračenja umesto zdravstvenih vlasti. Njihov rad i podrška japanskim NVO u vezi sa posledicama nuklearne katastrofe u Fukušimi doneo im je poštovanje i poverenje čitavog sveta.

U Italiji je veoma visoka radioaktivnost zabeležena u Alpima iznad Bergama koje se produžavaju na sever sve do švajcarskog grada Sent Morica, gde dolazi do opadanja izmerenih vrednosti.

Povećana radioaktivnost je takođe severoistočno od Milana i u regionu Dolina Aosta. Naročito visoka radioaktivnost izmerena je u bukovim šumama oko stabala jer stablo bukve ima svojstvo da zadržava vodu. Izmerene vrednosti na pojedinim pojasevima označenim crvenom bojom nekoliko desetina puta su veće od prirodne radioaktivnosti.

Takva je, ne primer, situacija u švajcarskom pojasu Hajden prema granici sa Austrijom. U Austriji su merenja pokazala najalarmantnije rezultate, koje su vlasti ove zemlje i objavile.

Veoma visoka radioaktivnost zabeležena je u oblasti Kernten (Karantanija) u Austriji, čak znatno veća nego u istočnoevropskim zonama geografski bližim Černobilju. Takođe između Klagenfurta i Volsfsberga, zatim istočno od Graca u mestu Glajsdorf, gde je izvršeno merenje radioaktivnosti tla i lišća. Uzorci tla sa južne strane masiva Hohe Tauern pokazali su izuzetno visoku radioaktivnost.

Takođe u švajcarskim planinama Jura, u Gansbrunenu, 10 kilometara severno od Soloturna, kao i severno od Lozane gde se vrednosti uvišestručuju u podnožju stabala bukvi. Izmerena je povećana radioaktivnost šumskog tla i lišća osam kilometara zapadno od Berna, na primer.

Može se reći da postoji kontinuitet između situacije u zapadnoj Švajcarskoj, Austriji i severnoj Italiji. Najjužniji švajcarski kanton Tićino izgleda da je bio najizloženiji jer je nad njim kritičnih dana obilno padala kiša iz černobiljskog oblaka. Merenja u zoni Monte Đeneroso, jugoistočno od Lugana pokazala su visoku radioaktivnost kako šumskog tla i lišća, tako i trave, a ogromne akumulacije nađene su u podnožju stabala bukvi, u olucima šumarske kuće.
 

SUTRA - Černobilj, tajna i posle 29 godina (3): Otrovom na gromove

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online