Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 27.05.2015.
12:19
Tanjug A

Rama: Ima "nekih neslaganja"; Vučić: Kosovo je neotuđiv deo Srbije

Srbija Kosovo tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, izjavio je u Tirani premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je istakao da je ponosan "što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posetu Tirani, da ima mnogo oblasti u kojima dve zemlje treba da sarađuju, ali i da nisu saglasne po pitanju Kosova i Metohije".Albanski premijer Edi Rama izjavio je prethodno da se danas, uprkos "nekim neslaganjima", pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nemaci uradili za sebe posle Drugog svetskog rata.

Tanjug/AP
Doček uz najviše državne počasti: Edi Rama i Aleksandar Vučić

Srpski premijer je istakao, da Srbija i Albanija, bez obzira na različite stavove prema Kosovu, ne treba da zaoštravaju međusobne odnose, već treba te razlike da uvaže i pronađu zajednički jezik.

Zahvalivši albanskom premijeru na dobrodošlicu, Vučić je kazao su dva naroda susedi i da će to tako ostati zauvek, te da stoga sve probleme treba rešavati dijalogom.

- Činjenica je da se ne slažemo oko Kosova i Metohije. Srbija ga tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu. Ipak smatram da to nepodudaranje ne znači da razlike ne možemo da ublažimo dijalogom i na miran način. - rekao je Vučić.

- Ovi problemi se ne rešavaju ratom već dijalogom - rekao je Vučić i poručio da su Srbija i Albanija susedi, te da zbog toga treba da uzmu sudbinu regiona zapadnog Balkana u svoje ruke.

- Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važan za Balkan. Odnosi uvek mogu biti bolji - rekao je Vučić.

I Rama o Kosovu

Edi rama je rekao da Albanija, priznaje dijalog Beograda i Prištine zato što je, pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dveju strana i posebno da se sprovedu dogovoreni sporazumi. Zato je, kaže, nastavak dijalog od životne važnosti za čitav region. On je, međutim, dodao da Tirana želi da se više uradi za Albance na području Preševa. 

- Oni žele da budu tretirani kao Srbi na severu Kosova - rekao je Rama.

- Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motivišemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome - rekao je Vučić, ističući da je došao u ime građana Srbije. 

Premijer je ocenio da su ekonomski razvoj i saradnja veoma važni i za Srbiju i za Albaniju i da je stoga od izuzetnog značaja da dve zemlje rade na tom polju zajedno.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edijem Ramom istakao da Srbija i Albanija treba zajedno da rade na infrastruktirnim projektima koje bi trebalo da spoje dva naroda i dve zemlje.

- Pred nama je desetine i stotine kilometara koje treba zajedno da izgradimo - rekao je srpski premijer ističući značaj izgradnje auto puta koji će povezivati Beograd i Tiranu.

On je rekao da će takvi projekti biti od koristi Srbima i Albancima na Kosovu, ali i u interesu unapređenja odnosa Beograda i Tirane.

- Srbija je spremna za takvu saradnju - rekao je Vučić.

Ima razlika, ali smo zajednički za mir

Rama je srpskom premijeru poželeo dobrodošlicu, istakao da se nada da će ostaviti dobar utisak na njega i da će posle toga Vučić moći svojim sunarodnicima da kaže da mogu slobodno da dolaze u Albaniju, naročito u vreme leta.

- Verujem da će ova 24 sata koje će premijer Srbije provesti u Tirani biti inicijativa da građani Srbije u budućnosti češće dolaze u Albaniju, naročito tokom predstojećeg leta. Mi smo mali i zajedno moramo da uložimo napor da poboljšamo našu ekonomiju - rekao je Rama.

- To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svesni činjenice da dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira - rekao je Rama.

Rama je rekao na konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da je Kosovo i dalje važna tema za odnose Srbije i Albanije.

Albanski premijer je rekao da veruje da će zajedno uspeti da unaprede odnose i dalje sprovode agendu za region bez granica, te da će doprineti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

- Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU - rekao je Rama.

- Imamo mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku naših zemalja - rekao je albanski premijer.

Aleksandar Vučić stigao je u zvaničnu posetu Albniji, a susret dva premijera u palati Brigada je drugi bilateralni susret Vučića i Rame, ali je reč o prvoj u istoriji poseti jednog predsednika Vlade Srbije albanskoj prestonici.

Vučiću je ispred palate, u kojoj se održavaju zvanični razgovori, priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve države i smotru garde, a dočekao ga je Rama.

Kako je javio reporter B92, Tirana je potpuno blokirana zbog posete srpskog premijera. Vozilo u kome su bili Vučić i njegova pratnja sprovedeno je od aerodroma kroz grad uz visoke mere obezbeđenja i pratnju vojnog helikoptera, a na svakih 50 metara stoje policajci.

Sastanak sa Ramom počeo je nešto  pre 12 časova, a Vučić će nakon toga razgovarati i sa predsednikom Bujarom Nišanijem, zatim predsednikom parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.05.2015. 14:15
Bravo. Dosao brat da podseti brata. I koji je veci Shiptar od njih dvoje? Vucicu nema kraja tvoje bruke,prvo s lizao d*** ovome u Bg-u, sada si opet lizes d*** sam u Tirani. Odmah te treba vesati kada se vratis u Begorad.
Sreda 27.05.2015. 12:51
Шта рећи за овог "бившег" шип-тара и изда-јника!? Није тек тако постављен за премијера! (Не)Човек гази по уби-јенима, по протеранима, по онима којима су вађени органи у Албанији! Њему тзв. жута кућа не значи много! Нешто као Тадићу уст-аши понос што је председник Србије! Зар треба још нешто додати?
Sreda 27.05.2015. 12:31
krv nije voda sto rece fazli musliu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online