Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.06.2015.
08:00
J. L. Petković - Vesti A

Besane noći srpskih povratnika (3): Dok smo živi, mi ćemo ovde

Bez obzira na godine, sve starice u Grapcu su čvrste i stamene. One i nemaju drugog izbora, jer ako nema snage da se ide po vodu, nema ni vode u kući.

A. Čukić
Sama svoj gospodar: Borka Kunić

Borka Kunić u svojim 80-im natovarila je u kolica šest balona. Malo pomalo, ona i njena komšinica Milena Nešić dogurale su tih 30 litara do sela. To će biti dovoljno za tri dana, a onda će njih dve ponovo krenuti kozjom nizbrdicom do kilometar i po udaljenog bunara. Polako će vući konopac da bi kofama izvukle vodu i presule je u balone. A onda će oprezno sa svojim tovarom krenuti uzbrdo.

- Nemojte više da me snimate. Gledaće me deca po Sloveniji, pa će da mi se smeju - "naredila" je Borka nameštajući svoju zategnutu plavu maramu.

Bolja od lekara

Kako se po selima Kline priča, Borka "gasi ugljevlje i seče strašnicu". U pomoć izlazi i Srbima i Albancima koji joj dovode decu da im otera noćne more. Kažu, uspešno leči bradavice, a ako te, ne daj Bože, ujede zmija "ranu očisti bolje od lekara". Svoje usluge ne naplaćuje i o tome ne govori onima kojima pomoć nije potrebna.

Oči treće komšinice "sevnule" su kroz prozor nedovršene fasade. Tako se ovde reaguje na svaki korak upućen ka kućama povratnika.

- Celu noć ne smemo da spavamo. Samo gledamo kada će da nam neko bane u kuću. Eno, onu tamo su razbili dva puta, pa posle i onu drugu i treću - nastavila je Borka upirući prstom.

- Uzeše neku noć i traktor iz sela. Napali me nisu, ali su mi uzeli sve iz obora... Samo po noću kradu, pa ih ne vidimo. Oni imaju dosta, ali to njima ni po jada, već će ovako da nas oteraju - dodala je čvrsto se podbočivši na kapiju pred kućom.

Sa suprugom Vukojem u rodno selo se vratila pre 13 godina, među poslednjima. Od tada nikuda nije mrdnula. Vukoje je jako bolestan, ne može da ustane iz kreveta, a Borka veruje da ga u životu drži čist metohijski vazduh.

- Vidiš, mi smo tu gde jesmo, a drugi su vikendaši. Neki dođu, neki prođu, a mi ti ostajemo - dobacila je Borka, po mnogo čemu neustrašiva i van svoga sela čuvena žena.

Kolica za muža

Borka ima petoro dece, troje je u Sloveniji, jednu ćerku u Lazarevcu i jednog sina u Kragujevcu.
- Svi dođu ovde kada imaju odmore i vole da dođu. Živim sa mužem, ali on ne može van kuće. Obećali su mi neka kolica koja bi mu pomogla da izađe malo napolje, ali to je sve ostalo na rečima - priča Borka.

Sitnim crnim očima procenjivala je pridošlice u selo. Po odlučnosti koja je dolazila sa njenog lica reklo bi se da joj je bar dvadeset godina manje.

- Dok smo živi, ovde ćemo da živimo. Ovde sam stala i ostala. Nećemo nigde sem kod naše kuće - pa mrtvi, živi, odgovorila je na pitanje koje nismo ni stigli da joj postavimo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online