Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.06.2015.
08:30
O. Ikodinović - Vesti A

Okupacija Istoka demokratijom Zapada (2): Odmazda za prijatelje Istoka

Tenzije između Vašingtona i Moskve rastu sve više, povodom Ukrajine, BRIKS-a, sankcija i opkoljavanja Rusije od strane NATO-a, a najnovija meta destabilizacione kampanje jeste Makedonija.

Fonet
Protesti u Kijevu zbog navodne krađe na izborima

Nemiri u Makedoniji su rezultat uspostavljanja zapadnjačke obojene revolucije s ciljem destabilizacije i zbacivanja makedonske vlasti, koja je želela da sarađuje sa Rusijom i izgradi Turski tok kroz svoju državu, kažu analitičari.

Eksperti navode da ova obojena revolucija, koju su organizovali zapadne vlasti, NATO i Sorošove nevladine organizacije, ima za cilj da ukloni bilo kakvu prednost koju Rusija ima nad SAD i da potpomogne širenju svetske hegemonije. Sada se mnogi pitaju hoće li vatra iz Makedonije zapaliti i Srbiju, pa i ceo Balkan.

Opšta destrukcija

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić tvrdi da "obojeni" scenario nije moguć u Srbiji.
- Što se tiče Srbije, ne očekujem nikakvu obojenu revoluciju, a što se tiče drugih zemalja, tu se može postaviti pitanje. Čitam novine u kojima se govori da postoji hipotetička mogućnost takvih revolucija u Tadžikistanu, Kazahstanu, Kirgistanu. Neki govore da je moguće organizovati "majdan" u Moskvi - rekao je Terzić na konferenciji za štampu u Moskvi. - Praksa obojenih revolucija pokazala je apsolutnu destruktivnost. One su dovele samo da propasti tih zemalja.

Prvi kanal ruske televizije, krajem prošle godine, emitovao je analitičko-informativnu emisiju "Voskresnoe vremja", u kojoj je izneta teza da Zapad, kao odmazdu za dobre odnose sa Rusijom i odbijanje Beograda da se priključi antiruskim sankcijama, planira da organizuje obojenu revoluciju i u Srbiji.

- Pre početka ukrajinske krize, Srbija ni ceo Balkan nisu bili među prioritetima Zapada, koji je verovao da je nakon uništenja Jugoslavije čitav region pao pod njegovu punu vojnu, političku i ekonomsku kontrolu. Sada je, međutim, postalo jasno da olupine od te razbijene zemlje, iz različitih razloga, nisu ušle u EU i NATO, a formalno su zadržali mogućnost nezavisne spoljne politike, što je za Zapad sada apsolutno neprihvatljivo - navode ruski novinari.

Oni dalje tvrde da je Srbija navukla na sebe bes Zapada zbog dolaska Vladimira Putina u Beograd, održavanja vojne parade i vojne vežbe s ruskom vojskom, odbijanjem da se pridruži antiruskim sankcijama, kao i drugim srpsko-ruskim zbližavanjima. Prema dramatičnim prognozama Prvog ruskog kanala, Zapad planira rušenje Srbije po ukrajinskom receptu.

- Smatramo jako opasnim izjave država Evropske unije o mogućoj novoj krizi na Balkanu. U vezi s tim smatramo vrlo opasnim širenje korišćenja tehnologija obojenih revolucija, koje su već bile iskorišćeni u Ukrajini, i širenja istih u državama koje se tradicionalno nalaze u vrlo prijateljskim odnosima s Rusijom - izjavio je zamenik predsednika Državne dume Ruske Federacije Sergej Železnjak.

Kiril Brajnjin poredi tehnologije obojenih revolucija koje su prvi put korišćene za rušenje Slobodana Miloševića, a potom bile primenjivane u mnogim zemljama - Gruziji, Ukrajini, Egiptu, a neuspešno u Belorusiji i Hongkongu. On analitički dokazuje da iza svih nemira uvek stoje SAD i njihovi saveznici, ali i sateliti, vazali i izvršioci stvoreni u njihovim kuhinjama.

- Prva u istoriji obojena revolucija desila se u Beogradu, sada već daleke 2000. godine. Baš odatle tehnologija tzv. nenasilnog rušenja za Zapad nepoželjnih režima preseljena je u Ukrajinu, što je podrazumevalo i identične sudbine dve zemlje. I kod jednih i kod drugih otvoreni prozapadnjaci došli su na vlast prevratom, obećavši im okretanje ka Istoku. I kod prvih i kod drugih, ta obećanja nisu ispunjena. Postepeno ukidanje suvereniteta u korist Zapada, kako u Ukrajini, tako i u Srbiji, sprovodilo se pod parolom transformisanja države u nekakav most između Rusije i Evrope. Ukrajina je, pokazalo se, prva kojoj je Zapad, izgubivši strpljenje, predložio fatalan izbor "ili - ili". Rezultat je poznat. Sada, slično tome, čini se, ponovo je na redu Srbija - zaključio je Brajnjin.

Sutra - Okupacija Istoka demokratijom Zapada (3): Koliko košta građanska buna

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online