Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.05.2010.
13:44 >> 16:13h
Srna A

Fotografisao se nad telom ubijenog Srbina

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je hapšenje bivšeg komandanta albanske OVK Sabita Gecija rezultat sve bolje saradnje tužilaštva Srbije sa Euleksom i dodao da će biti novih velikih vesti o predmetima zločina nad kosmetskim Srbima i nealbancima.

Predrag Dragović je pre egzekucije nateran da obuče uniformu

"Imamo veoma dobru saradnju sa Euleksom. Važno je da Gecija imamo u dva predmeta koja se vode u Srbiji - trgovina organima i logor ’Likovac’ kod Drenice. A, prema informacijama koje imamo, Euleks ga tereti za zločine u mestu Kukeš, na severu Albanije, gde je bio jedan logor za nealbance i za ’slučaj Dragović’", dodao je Vekarić.


On je naveo da je Geci "među ekipom" koja stoji nad telom ubijenog Predraga Dragovića, poznatog sa jedne fotografije objavljene prošle godine u srpskoj štampi, na kojoj se vide pripadnici OVK i njihova žrtva.


Predrag Dragović, za koga se sumnja da je postao žrtva trgovine organima, nestao je 22. juna 1999. godine u Peći, a fotografija je snimljena na severu Albanije.

"Drago mi je da smo pomogli da se dođe do istine o tome. Saradnja sa Euleskom je svakodnevna i postaje sve bolja, idemo dalje, razmenjujemo podatke i biće novih velikih vesti po tom pitanju predmeta zločina nad kosovskim Srbima i nealbancima", dodao je Vekarić.

Geci uhapšen posle sukoba sa Limajem?

 

Bivši komandant OVK za područje Drenice Sabit Geci uhapšen je posle sukoba u vrhu Demokratske partije Kosova u kojem je optužio ministra za saobraćaj i telekomunikacije Fatmira Limaja za kriminal i korupciju, rekli su Srni izvori bliski istražiteljima Euleksa. Prema tim izvorima, Limaj je uzvratio svedočenjem da je Geci bivši vođa obaveštajne službe OVK odgovoran za ubistva Srba i nealbanaca u Kukešu i za ubistva više desetina Albanaca lojalnih Srbiji na području Drenice, javlja dopisnik Srne. Limaj je takođe svedočio da je Geci novcem od trgovine ljudskim organima stekao kapital kojim je otkupio kuće u vlasništvu Srba u naselju Gradić Pejton u Prištini. Izvori bliski Euleks istražiteljima za ratne zločine potvrdili su da je Euleks proverom i "naknadnom istragom" došao do bitnih dokaza koji potvrđuju navode srpskog tužilaštva za ratne zločine koje Gecija tereti za ratne zločine u Kukešu i za trgovinu organima u predmetu "Žuta kuća" i za odvojene zločine počinjene na području Drenice.


Geci je jedan od naredbodavaca u logorima Lapušnik i Likošane u opštini Glogovac u kome su držani zarobljeni Srbi i nealbanci.

Njemu se stavljaju na teret ubistvo više Srba i nealbanaca u periodu od aprila do juna 1999. godine u vojnom logoru u blizini Kukeša na severu Albanije, kao i ubistva civila Albanaca lojalnih državi Srbiji koja su pripadnici OVK pod njegovom komandom počinili na području Drenice na Kosovu i Metohiji.

Euleks je saopštio, ne navodeći ime uhapšenog, da je izvršen pretres njegove kuće u Prištini i da je prebačen u istražni zatvor u Prištini.

Povodom hapšenja oglasilo se desetak udruženja boraca rata proizišlih iz OVK tražeći da se Geci odmah pusti na slobodu i da je njegovo hapšenje napad na temelje nezavisnosti Kosmeta.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, odnosno severu Albanije, gde se nalazi "Žuta kuća" u kojoj su uzimani organi otetih i kidnapovanih Srba i drugih stanovnika Kosmeta koji nisu Albanci.

Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte prva je tvrdnje o trgovini ljudskim organima iznela u javnost, u svojoj knjizi "Lov: ja i ratni zločinci", koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

Del Ponteova je obelodanila niz teških optužbi na račun albanskih gerilaca, uključujući i navode da su pripadnici OVK otimali, mučili i na kraju prodavali organe oko 300 zarobljenika, mahom Srba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online