Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.09.2015.
08:08
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" u Vukovaru, gradu etničkih tenzija (2): Sukobi u režiji "profesionalaca"

Prema poslednjem popisu, u Vukovaru je 34,5 odsto građana srpske nacionalnosti. Taj podatak, tvrdi zamenik gradonačelnika Srđan Milakovića, najviše je iznenadio većinski narod - Hrvate.

V. Sekulić
Srbi u Hrvatskoj navikli da budu nevidljivi: Milorad Ličina

- Od tada i počinju sve naše nevolje sa dvojezičnim tablama. Međutim, svi zaboravljaju da ovde nije problem u tablama i njihovoj simbolici, već o službenoj upotrebi jezika i pisma koja je Srbima zagarantovana Ustavnim zakonom, a ne sprovodi se čak ni tamo gde su Srbi 99 odsto većinski narod - ističe Milaković.

On ovu tvrdnju argumentuje podatkom da se "slučaj dvojezičnih tabli" ponovo nalazi pred Ustavnim sudom, mada je presudio da table moraju biti vraćene.

Narodni tribun

Srđan Milaković kaže da su Srbi u Hrvatskoj, a posebno u Vukovaru, u poziciji da se stalno bore za prava koja su im zagarantovana zakonima i Ustavom.
- Nekome će zvučati apsurdno, ali i smisao moje funkcije, pretvorio se u lobistu za stvari koje su sistemski već rešene. Otuda sebi pre ličim na nekog narodnog tribuna ili zaštitnika građana, nego na zamenika gradonačelnika - kaže Milaković.

- Posle odluke Ustavnog suda, gradsko Veće je ponovo promenilo Statut i mi smo o tome obavestili Ministarstvo uprave koje bi, po logici stvari, trebalo da poništi tu odluku grada. Ali, umesto da to učine, oni su se obratili Ustavnom sudu tražeći mišljenje da li bi takva odluka bila "prisilna mera" što je u suprotnosti sa Ustavom. Svima je jasno da je to kupovina vremena i svi se prave blesavi - kaže Milaković.

On i na svom primeru može da pokaže koliko se u Hrvatskoj poštuju prava Srba. Za zamenika gradonačelnika je izabran upravo na osnovu Ustavnog zakona, ali poslednjih meseci i fizički izopšten iz svih odluka vrha gradske vlasti.

- Dolazim na posao, a verujem da bi im najviše odgovaralo da se i ne pojavljujem. Više me ne pozivaju na kolegijume, a komunikacija sa gradonačelnikom i ostalim zamenicima se svela isključivo na hitne aktivnosti - priča Milaković.

Za Dragoljuba Stojića iz Zajednice srpskih opština, najbolnije je što se i Srbi iz Srbije iznenade da je u Vukovaru svaki treći stanovnik Srbin.

- Hrvati su uspeli da Vukovar predstave kao "grad žrtvu". Dosta ljudi u Srbiji se iznenadi kada im iznesem podatak da su Srbi ubijani u ovom gradu mnogo pre početka rata - naglašava Stojić
Milorad Ličina (62) će 18. novembra, na Dan sećanja na hrvatske žrtve, učiniti ono što i većina drugih Srba u Vukovaru - trudiće se da ne postoji!

- Dan ranije ću najverovatnije otići iz grada. Ako ipak ostanem, zatvoriću se u četiri zida. To je uigrana varijanta za nas Srbe - priča on.

Ličina objašnjava da srpsku zajednicu u Vukovaru ne plaše takvi, najavljeni događaji, već trenutka kada pomisle da se nešto menja nabolje.

- Čim čujem da je negde sklopljen mešovit brak ili da su neki Srbi i Hrvati otišli zajedno u kafanu, znam da će se veoma brzo oglasiti "profesionalci". Pod tim pojmom podrazumevam sve one Hrvate koji svojim nacionalističkim stavovima i otvorenom mržnjom moraju da opravdaju velike penzije - ističe Ličina.

Sutra -  "Vesti" u Vukovaru, gradu etničkih tenzija (3): Stanimirović: Bolje bilo pod Tuđmanom

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online