Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 26.11.2015.
08:33
J. Arsenović - Vesti A

"Treći svetski rat je počeo u Srbiji"

Vili Vimer, bivši državni sekretar u Ministarstva odbrane Nemačke i dugogodišnji poslanik Bundestaga, saglasan je s nedavno izrečenom konstatacijom pape Franje da je treći svetski rat u toku.

V. Sekulić
Sve je jasno od 1999. godine: Vili Vimer

- Papa je ukazao na tu činjenicu, a ja bih dodao da je počeo u Beogradu, napadom NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine - kaže u razgovoru za "Vesti" ugledni član Demohrišćanske unije (CDU).

Vimer je bio jedan od retkih nemačkih političara koji se javno suprotstavljao odluci NATO-a da napadne SRJ i učešću svoje zemlje u toj agresiji.

U brojnim nastupima ukazivao je na to da napad na SRJ predstavlja prekretnicu u međunarodnim odnosima, a da će intervencionizam na kome insistiraju SAD dovesti do pogubnih posledica po svet. Između ostalih, ovih meseci prisustvujemo nekima od njih dok kolone izbeglica iz ratom zahvaćenih zemlja pokušavaju da se dokopaju Evrope, a islamski ekstremisti, iz osvete prema Zapadu, seju strah terorističkim napadima.

Merkelova sprovodi puč

Naš sagovornik pripada onoj struji u CDU koja se oštro suprotstavlja politici Merkelove prema migrantima.
- Ono što radi kancelarka je puč protiv sopstvenog pravnog poretka. Mi smo zemlja koja može da se razume i koju drugi razumeju samo kada se njome upravlja zakonima, a kancelarka je prosto ukinula neke zakone koji vladaju u Nemačkoj i Evropi. Nemačkom narodu ne objašnjava kakva je njena politika, a za mišljenje ne pita ni Bundestag. Mi živimo u demokratiji, a ne u demokratskom centralizumu.
 

- Nakon ujedinjenja Nemačke, Evropa je vodila samostalnu spoljnu politiku sve do napada na SRJ, kada je počela da sledi Vašington. Posle ujedinjena, Nemačka, Holandija i Danska uvidele su značaj Sredozemlja za mir u Evropi i pokušale su da sve države tog regiona integrišu kroz saradnju, a u skladu s Helsinškom poveljom. Bili smo svesni opasnosti i toga da su mnogi ljudi iz tih zemalja svoju budućnosti videli u Evropi. Ideju su osujetili SAD i Izrael. Jevreji su imali jednu drugu predstavu kako bi trebalo da izgleda taj razvoj i mi sada moramo da se bavimo posledicama takve politike - analizira naš sagovornik.

Vimer je proteklih dana boravio u Beogradu, gde je učestvovao na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj miru i bezbednosti u svetu, a povodom godišnjica odluka na Jalti, Potsdamu i Helsinkiju koje su trebale da zacementiraju temelje svetskog mira. Kao gost u tuđoj zemlji, po nepisanom nemačkom pravilu da se u inostranstvu ne kritikuje sopstvena država, izbegao je da direktno odgovori na pitanje da li će nezadovoljstvo Nemaca zbog politike "otvorenih vrata" prema migrantima staviti tačku na mandat do juče, činilo se, tako moćne kancelarke Angele Merkel.

Došljaci iz bivše SFRJ miroljubivi

Vili Vimer smatra da jačanje ekstremne desnice zbog migrantske krize neće ugroziti strance koji godinama žive i rade u Nemačkoj.
- Imamo milione stanovnika koji su došli iz raznih država, između ostalog, i iz zemalja bivše Jugoslavije. Još za vreme ratova u Jugoslaviji videli smo da su se Srbi koji su dolazili sa tih područja ponašali miroljubivo, tako da ne bi trebalo ni u snu da se plaše da bi moglo da dođe do neraspoloženja Nemaca prema njima.

- Neću ništa reći o gospođi kancelarki koju vrlo dobro poznajem. Hoću da ukažem na to da većina Nemaca nije zadovoljna trenutnom politikom. Mi smo izabrali kancelarku, a ne caricu. Ako čovek želi neko drugo mišljenje, on mora da pita Bundestag, što kancelarka nije uradila - konstatuje član Merkelinog CDU i bivši portparol te stranke.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.11.2015. 08:49
Србија 1999.год. није напала ни једну државу света па због чега смо онда бомбардовани ????? Србија 1999.год. није испалила ни један метак на своје суседне државе па због чега смо бомбардовани ???? Који је разлог за бомбардовање ????
Četvrtak 26.11.2015. 13:13
"Opet" ovima puna usta Srbije! Mi smo samo opravdaje za njihove planove o Svetskom ratu! Iako smo bili prvi za bombardovanje nismo jedini u nizu njihovih ubilackih planova! Sve je isto kao pre sto godina! Jer samo tako "mogu" da pokusaju da ne izazovu reakciju druge strane!
Četvrtak 26.11.2015. 15:28
Nemačkom narodu ne objašnjava kakva je njena politika, a za mišljenje ne pita ni Bundestag. Mi živimo u demokratiji, a ne u demokratskom centralizumu.....zamisli kako je onda tek nama sa politikom Vučićija !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online