Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 28.11.2015.
08:31
J. Arsenović - Vesti A

Kinezi neće mačku u džaku

Četvorodnevna poseta Kini srpske državne delegacije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem okončana je sa dva memoranduma, jednim pozivom i puno prijateljskih utisaka.

Reuters
Na dugačkom štapu: Aleksandar Vučić u Kini

U razgovoru srpskog i kineskog premijera, Vučića i Li Kećijanga, izražena su očekivanje da će već krajem ove godine početi izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, a kineski domaćin je najavio oko 4,4 miliona evra donacije Srbiji za realizaciju ovog projekta.

Ono što je posebno važno za Srbiju jeste najava dolaska kineske kompanije Hebei Iron and Steel Group (HBIS) u smederevsku Železaru, a tim povodom između Vlade Republike Srbije i HBIS potpisan je Memorandum o razumevanju.

- Preuzimanje Železare Smederevo doprinelo bi reindustrijalizaciji Srbije, što bi Kinu učinilo našim najvažnijim strateškim partnerom - izjavio je Vučić.

Za prosečnog srpskog posmatrača ostaje gomila nepoznanica u vezi sa ovom najavom. Prvo, na koji način će kineska firma, za koju se kaže da je jedna od dve najvećih u svetu u proizvodnji čelika, preuzeti Železaru? To nije najjasnije ni nekim od najboljih poznavalaca srpsko-kineskih odnosa kao što je Dragana Mitrović, bivši ministar savetnik za ekonomska i politička pitanja u ambasadi SCG (2001-2004).

Bunar bez dna

Sajt Pištaljka juče je objavio da je Vlada Srbije krajem prošle godine Železari Smederevo otpisala dug od 44 miliona dolara. Železara je prošlu godinu završila sa gubitkom od oko 95 miliona evra. Nakon više neuspešnih pokušaja države da je proda, upravljanje čeličanom marta ove godine preuzela je holandska komapnija HPK inžinjering. Nedugo po preuzimanju, novi rukovodioci su izjavili da Železara može da se izdržava sama i da ne očekuju nikakvu pomoć srpske vlade.

- Memorandum izražava nameru kineske strane da najozbiljnije pristupe analizi mogućnosti za dokapitalizaciju Železare. Ništa tu još nije gotovo, već je dat signal jedne ozbiljne namere - komentariše za "Vesti" profesorka Mitrović.

Ona kaže da joj nije poznato na koji će način kineska kompanija ući u Železaru, da li dokapitalizacijom, da li kao većinski vlasnik ili manjinski sa pravom upravljanja uz saglasnost države Srbije.

- Kinezi imaju višestruke interese da se kao investitori pojave u ovom delu Evrope, od toga da deo svojih proizvodnih kapaciteta presele u inostranstvo, da rasterete tržište rada, umanje stepen zagađenosti životne sredine, uposle svoje finansijske viškove, ali i zbog političkih razloga - dodaje sagovornica "Vesti".

Tamo daleko

Srpska strana je saopštila da je premijer Vučić uputio poziv predsedniku Kine da poseti Srbiju, a da je Si Đinping prihvatio rečima: "Nađite mi termin i ja dolazi dolazim". Kineskog predsednika je još septembra ove godine njegov srpski kolega Nikolić pozvao u posetu, kako i priliči državnom protokolu da šef države poziva drugog šefa države. Predusretljivi kineski domaćini su tokom večere u čast srpske delegacije svirali i srpske pesme "Fijaker stari" i "Tamo daleko".

Naime, ne bi bilo prvi put da se kroz investiciju (pominje se cifra od 300 miliona evra za fabriku šavnih cevi pri Železari), Peking zahvaljuje zemlji koja joj je omogućila da se kroz ranije projekte drugim stranim tržištima predstavi kao ozbiljan investitor i izvođač koji sopstvenim znanjem, tehnologijom i kapitalom doprinosi razvoju saobraćaja i infrastrukture zemlje domaćina. Kinezi su kreditirali i gradili Pupinov most, učestovovali u revitalizaciji blokova u Kostolcu, a grade i novu termoelektranu, kao i deo auto-puta na Koridoru 11.

POVEZANE VESTI

Subota 28.11.2015. 08:37
Navijači Zvezde pred početak utakmice Zvezda-Real "minutom ćutanja" odali počast poginulom ruskom pilotu !!! (Zvezda - Srbija - Nikad Jugoslavijа......Звезда - Србија - Никад Југославија)
Subota 28.11.2015. 18:41
Suma sumarum - vucic se vratio samo sa novim mobilnim telefonom. :D)))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online