Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.01.2016.
08:00
D. Lukić - Vesti A

"Ledeno doba" u odnosima Londona i Moskve (2): Istražna farsa

Ovenov raport pojavljuje se devet godina posle Litvinjenkovog bekstva iz Rusije u Veliku Britaniju, da bi potom umro u londonskoj bolnici od posledica trovanja polonijumom. Sam raport je praktično na rubu istražne farse. Ključni fakti na osnovu kojih je izrečena direktna optužba da su dvojica ruskih agenata direktni vinovnici smrti Litvinjenka i da se iza likvidacije nalazi još i sam predsednik Rusije Vladimir Putin, ostali su u punoj tajnosti.

Tanjug/AP
Hotel Milenijum u Londonu: Ovde su navodno otrovali Litvinjenka

Umesto toga, raport je pun termina i "dokaza" kao što su "verovatno", "moguće", "po svoj prilici" i slično.

I naprosto je i neobično i šokantno da je jedan tako visoko rangirani britanski sudija kakav je Robert Oven, mogao da bez političkog motiva i pritiska, direktno optuži predsednika Rusije za brutalno ubistvo "britanskog građanina na britanskoj teritoriji" (Litvinjenko je, po bekstvu iz Rusije, dobio britansko državljanstvo).

Pri tome, ovaj argument Ovenove istrage na osnovu kojeg ruskog predsednika proglašava ubicom, je po njemu - Putinova "lična netrpeljivost" prema Litvinjenku.

Bomba

Ovenov raport odjeknuo je kao bomba, naročito onaj njegov deo, koji na osnovu "možda", "verovatno" i "po svoj prilici", bez rezerve i diplomatskog opreza, optužuje šefa jedne velike države da je ubica. Listovi, radio-stanice i televizije na Ostrvu, gotovo su u punom saglasju sa zvaničnim državnim narativom koji doslovce i nekritički sledi "nezavisnu istragu" sudije Ovena.

Ne iznoseći u javnost nikakve materijalne dokaze, Oven takođe saopštava da je pored "lične netrpeljivosti", Putin raspolagao i "predsedničkim autoritetom" koji mu je "omogućavao da upotrebi i smrtonosni otrov plutonijum 210, kako bi likvidirao političkog protivnika Litvinjenka".
Dodatni "dokaz" je za sudiju Ovena i to što su dvojica navodnih, direktnih ubica, Lugovoj i Kovtun, bili agenti ruske obaveštajne službe FSB, naslednice čuvene sovjetske KGB, pa je i to, po Ovenu, jedan motiv više za optužnicu.

U raportu ispisanom na 228 stranica stoji izričito i ovo: "Siguran sam (?!) da su Lugovoj i Kovtun,stavili polonijum 210 u Litvinjenkov čajnik, sa direktnom namerom da ga otruju. Oni su, verovatno (?!) radili po nalogu FSB i ja to vidim kao strogu mogućnost(?!).

Dalje, saopštava da su Lugovoj i Kovtun "verovatno"(?!) postupali na osnovu ličnog odobrenja i uputstva šefa FSB, Petruševa i samog predsednika Rusije, Putina.

Ovde ponavlja da je "personalna netrpeljivost" između Litvinjenka i Putina, "mogući" razlog za ubistvo, dodajući da se ta netrpeljivosti "graničila sa antagonizmom".

Dodatni fakat koji bi trebalo da podrži verodostojnost optužnice, po Ovenu je i to što je ruska vojna industrija proizvođač polonijuma 210 koga je, navodno, prosledila FSB-u, "a tako nešto nije moglo da se učini bez "izričitog naređenja Vladimira Putina".

Dalje, istraga tvrdi da je "nezamislivo" da rukovodilac FSB nije ništa znao o pripremanju likvidacije Litvinjenka, gde je, opet, glavni krivac sam Putin koji je "ceo ruski obaveštajni sektor rezervisao za sebe".

Sutra - "Ledeno doba" u odnosima Londona i Moskve (3): Afera je neuspeo i loš vic

POVEZANE VESTI

Sreda 27.01.2016. 10:13
moguce je da kad kleknu verovatno i izdoodlaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online