Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.01.2016.
08:00
D. Lukić - Vesti A

"Ledeno doba" u odnosima Londona i Moskve (3): Afera je neuspeo i loš vic

Antiruska histerija ubačena je u petu brzinu. Objavljuje se informacija (ne zna se otkuda, kada i ko joj je izvor) da je Lugovoj, pošto se vratio u Moskvu, izjavio (ne zna se kome i gde): "Sada ćete da malo više povedete računa kako razgovarate sa Rusijom."

Reuters
Za Britance on je glavni osumnjičeni: Andrej Lugovoj

Prenosi se takođe da je Putin bio "toliko impresioniran" njegovim svojevremenim članom ličnog obezbeđenja (Lugovojem) da ga je promovisao (ne kaže se kako i na koji način je to izveo) u poslanika Ruske dume.

Za Lugovoja se, pak, zna da je rođen u Azerbejdžanu i da je pohađao Vojnu akademiju pre nego što je pristupio sovjetskom KGB-u (1987. godine), a da je 1991. bio telohranitelj vodećih ruskih zvaničnika, među kojima je bio i bivši predsednik Rusije Boris Jeljcin. Od 2007. godine je poslanik, pa, prema tome, i "nedodirljiv" za britanski zahtev za izručenje.

Osveta napuštene žene

Drugi iz "afere Polonijum", Dmitri Kovtun, takođe je predmet svih mogućih tabloidnih fantazija kojima britanske obaveštajne službe hrane domaću, antirusku histeriju. Za potrebe najnovije histerije, javila se i Kovtunova bivša supruga Ina Hon da i ona izruči njenu količinu lične frustracije, uvrede i sujete razvedene žene: "Dmitri je hteo da bude porno zvezda(!) pre nego špijun... Sanjao je sve vrste snova i planova, a nijedan nije ostvario... Mnogo je pio, što je kasnije bio i razlog našeg razvoda..."

"Putin je korumpiran"

Britanski Bi-Bi-Si je upravo pokrenuo novi talas napada na ruskog predsednika. U emisiji Panorama, američki zvaničnik Adam Zubin je optužio Putina da je - korumpiran! Taj čovek, koji se u ninistarstvu finansija SAD bavi terorizmom i finansijskim kriminalom, potpomogao je britansku kampanju protiv Putina izjavom da je šef Kremlja svojim prijateljima i bliskim saradnicima omogućio da se obogate. CIA je 2007. godine objavila da Putin poseduje 40 milijardi dolara(?). Zvanična Moskva je odbacila sve ove tvrdnje iz američko-britanske propagandne kuhinje.

Londonski "Ivning standard" pridružio se sa još jednom pričom dobijenom, navodno, iz obaveštajnih izvora. Prema toj priči, Kovtun je, dok je prolazio kroz Nemačku na povratku iz Londona, poverio, navodno, nemačkom obaveštajcu da Litvinjenka smatra "izdajicom koji ima ruske krvi na rukama" i da je uz to i u vezi sa čečenskim, islamističkim teroristima.

Moskva sprema odgovor

"Standard" odnekud saznaje, takođe, kako je Lugovoj rekao (negde, nekome) da je likvidacija Litvinjenka "važna kao pouka i poruka". Ako je navod tačan, to onda znači da je reč o pouci i poruci ostalim ruskim disidentima u Britaniji (kakav je, recimo, oligarh Berezovski) koji su pobegli iz Rusije i na Ostrvu organizovano, gotovo legalno, rade na podrivanju režima u Rusiji.

Rasplet

Odnosi Moskva-London sada su na dubokom zamrzavanju i prete daljim razvojem sa, sva je prilika, lošim ishodom. Ceni se da bi najblaža mera bila kad bi se afera okončala uzajamnim proterivanjem dela diplomatskog personala u Moskvi i Londonu.

Dmitri Kovtun je nekoliko puta negirao sve priče o njegovom učešću u aferi Litvinjenko, a trenutno vodi jednu konsultantsku firmu u Moskvi.

Lugovoj je nekoliko puta rekao kako su britanske optužbe "neuspeo i loš vic".

Moskva je zvanično najavila da će na ovaj grubi i diplomatski bezobziran napad na rusku državu i njenog predsednika, znati da odgovori adekvatnim sredstvima, u adekvatno vreme.

"Ledeno doba" u odnosima Londona i Moskve:

(1): Antiruska histerija u petoj brzini

(2): Istražna farsa

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online