Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.02.2016.
08:08
J. L. Petković - Vesti A

Vehabije učitelji deci Bošnjaka

Bez obzira na to što u obrazovnom sistemu nema veronauke, kosovsko ministarstvo prosvete u Gori zapošljava oko 40 hodža, a među njima su većina vehabije. Rade kao prosvetari u školama na bošnjačkom jeziku (negde i bez đaka), a predaju od biologije i fizike do jezika, bez obzira na kvalifikaciju. Među vehabijama koji su nastavnici, ima i pojedinaca koji su radikalniji i na molitvama propagiraju međuversku mržnju.

A. Čukić
Nema đaka, ali ima nastavnika: Gora

Ove navode potvrdili su "Vestima" dobro obavešteni izvori iz Prištine, kojima zbog osetljivosti teme nećemo objaviti identitet.

- U nastavu na bošnjačkom jeziku u Gori uključene su i hodže koje rade u džamijama, a istovremeno i kao nastavnici kosovskog obrazovnog sistema. U Kruševu su nastavnici većinom vehabije, pa čak i direktor. Kakav je to direktor koji u školu dolazi sa bradom i kratkim pantalonama? U Restelici je zamenik direktora je prilično radikalan - pričaju naši sagovornici.

Regrutovani iz Austrije

Naši sagovornici kažu da sa vehabijama u Gori nemaju problema, i da to mesto nije regrutni centar za odlazak u Siriju ili Irak.
- Jedine osobe za koje smo čuli da su uradili tako nešto su poreklom iz ovog kraja, a vrbovani su u Austriji - kažu oni.

Oni tvrde da je većina takvih "nastavnika" završila "kečap (instant) fakultete" za kratko vreme.

- Pošto nemaju adekvatne kvalifikacije, po potrebi predaju sve. Svi u Gori znaju za slučaj kad su jednog vehabiju pitali na konkursu šta bi on mogao da predaje, a on je odgovorio da može šta hoće - kažu naši izvori.

Pojedini propovednici su iskoristili priliku da na platne spiskove ubace i familiju.

- Zaposlili su i žene i širu rodbinu. Na radnom mestu se pojave samo kada kosovsko ministarstvo traži da se opravdaju plate. U Gori je totalno siromaštvo, ljudi teško žive, a neke naše hodže uzimaju i od naroda i od institucija, i za sebe i za familiju, dodaju naši sagovornici.

Ovi prosvetni radnici rade i u školama bez učenika, ili samo sa jednim. Zato u pojedinim školama na bošnjačkom jeziku "prijavljuju učenike iz srpskog sistema da bi opravdali svoje plate":

- Na primer, u Dragašu u osnovnoj školi nemaju nijednog đaka u školi na bošnjačkom jeziku, ali ima nastavnika. U mestu Kukljane u osnovnoj školi nema đaka, ali ima 10-ak nastavnika. U Brodu ima đaka, ali je sto odsto nekvalifikovan kadar. U Vraništu radi hodžina žena, bez adekvatnih kvalifikacija. U Rapči postoji samo deveti razred škole, a ima 12 nastavnika.
Naši izvori tvrde da je to očigledan socijalno i politički program zapošljavanja, s ciljem obezbeđivanja sigurnih glasova na izborima.

- Prvo, sve ovo nema nikakve veze sa verom. Vehabije po šerijatskom zakonu ne priznaju ovozemaljske zakone i ne izlaze da glasaju. Zato je sve ovo u verskom smislu apsurd - zaključuju naši sagovornici.

Skrenuli pažnju Kfora

Meštani Gore sa kojima smo razgovarali kažu da su primetili da su molitve u pojedinim džamijama u kojima na molitvu dolaze i vehabije skrenuli pažnju Kfora:
- Često se dešava da petkom, u vreme molitve, primetimo pripadnike austrijskog Kfora kao helikopterom nadleću nad džamijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online