Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2016.
08:08
N. Jokić - Vesti A

Migrantska kriza i organizovani kriminal (1): Mafijaši se plaše migranata

Albanski mafijaši u luci Kale, na severu Francuske, nikada nas se nisu plašili, potvrdili su novinarima pripadnici francuske policije. Zajedno sa avganistanskim krijumčarima, oni su u Kale za proteklih nekoliko godina doveli na hiljade migranata iz Afrike, Bliskog istoka i Azije, obećavši im prelazak u Veliku Britaniju.

Tanjug/AP
Kamp u Kaleu: Jedan od stanovnika Džungle

Tako je u Kaleu niklo najveće "favela naselje" u Evropi, poznato pod imenom Džungla, od kojeg je francuska država uprkos upozorenjima UN - okretala glavu. Red su uglavnom zavodili mafijaši, a nesrećnim ljudima pomagali su samo dobrovoljci iz nevladinih organizacija.

Lamanš je blokiran

Od kraja prošle godine, posle novembarskih terorističkih napada u Parizu, kada je postala jasna sprega mafije i islamskih terorista, stvari su se izmenile. Prelazak u Veliku Britaniju iz Kalea preko Lamanša postao je skoro nemoguć. Snage reda takoreći hermetički su zatvorile prilaze brodovima, vozovima i kamionima.

Albanski mafijaški bosovi, koji su koliko do juče bili strah i trepet u Kaleu, sada su počeli da se plaše. Strahuju, ali ne od policije, već od ogorčenih migranata. Na hiljade mladih begunaca više nemaju šta da izgube i prete krijumčarima ljudi da će ih kazniti ukoliko ne ispune obećanja o prebacivanju u Veliku Britaniju.

- Strahujemo da se ti ljudi, uglavnom pripadnici albanske mafije, sada ne naoružaju kako bi se branili od nezadovoljnih migranata - ispričao je nedavno novinarima Rober Burdel, predsednik policijskog sindikata. Nisu retki ni sukobi između pripadnika albanske i avganistanske mafije. Polovinom decembra jedan stanovnik Džungle pronađen je zaklan.

Pravac Denkerk

Gradonačelnica Kalea Nataša Bušar, kao i predsednik lučkog društva Kale-Burgonj, predložili su ministru unutrašnjih poslova Bernaru Kaznevu da se počupa svo zelenilo duž auto-puta u delu koji prolazi pored Džungle kako bi policija mogla da blokira "ničiji pojas" i lakše nadzire šta se dešava.

Problem je što ni u opštinskom, ni u regionalnom budžetu, nema novca za ovaj poduhvat. Francuska država je prezadužena i, poput drugih zemalja EU, našla se u makazama između finansiranja bezbednosti i obaveze da štedi.

S obzirom na to da je u Kaleu vrlo teško proći kroz jak policijski obruč, novi kontingenti migranata sada sve više stižu u blizinu luke Denkerk gde je u "divljem naselju" već natiskano 3.000 ljudi, kao i u blizinu luka Šerbur i Diep. Mafija ih preusmerava i u pravcu belgijske luke Zebrug.

Novi front

Napetost u Kaleu se povećala. Od novembra nije bilo dana a da na policiju nije bacano kamenje. "Znaju da ne mogu da prođu u malim grupama kao ranije i zato sada, kada vide policiju, ne beže već kreću u juriš u velikim grupama od više stotina ljudi", objasnio je Burdel.

Niko međutim ne zna gde naći novac za obezbeđivanje ovih novih tačaka mafijaškog tranzita. I belgijska i francuska država su prezadužene. Jedino mafija izgleda ima dovoljno novca i maše njime, poput onog albanskog gangstera, koji se po priči kafedžija iz Kalea, otvoreno hvalio da je šef mreže za prostituciju u Belgiji.

Sutra - Migrantska kriza i organizovani kriminal (2): Mafija i islamisti u istom biznisu
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online