Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.03.2016.
08:15
R. Tasić - Vesti A

Ustaški pokolj na Mladence

Ovde se nisu samo krile žrtve, ovde su se prvenstveno krili zločinci, rečeno je u Starom Brodu, gde su ustaške legije Jure Francetića u proleće 1942. godine, 22. marta, na Mladence, pobile i u Drinu bacile oko 6.000 Srba, civila, žena i dece.

R. Tasić
Srpsko svetilište: Spomen-kapela u Starom Brodu

Punih pola veka o ovom nečuvenom zločinu se nije ni pričalo ni pisalo, pa su zločinci ostali nepoznati i niko od njih nikad nije odgovarao za svoja zlodela.

U ustaškom pokolju u susednom selu Miloševićima ubijeno je oko 1.000 žena i dece. Preživelo ih je samo nekoliko, a među njima i tada 11-godišnji Risto Borovčanin iz Sokoca, koji je pao među leševe i tako ostao živ.

- Kad su se ustaše iz šume sjurile na zbeg nastao je pakao. Klali su sve što im je došlo pod kamu, silovali žene i devojke i onda bacali u Drinu. Pao sam među poklane, prekrio se nekim haljinama i ućutao. Sve sam video i te slike mi nikad neće izaći iz glave - ispričao je Borovčanin.
Svedok pokolja u Starom Brodu bio je i Miloš Bašević iz Rogatice, koji je tada imao deset godina.

- Jedan snažan ustaša uhvatio je moju trogodišnju sestru, bacio je uvis, a onda na bajonet, pa u Drinu. Bajonetima su žene i decu gonili po ledini i boli uživajući u tom činu. Zemlja se crvenela od krvi. Preživeo sam sakriven u jednom žbunu - ispričao je Bašević.

Veliki deo zbega spasen je tako što su nedićevci i nemački vojnici čamcima prevozili nejač preko Drine sa leve na desnu obalu.

- Nemci su tražili dukat po osobi koju se prevozili. Moj stric je platio za nas šestoro, ali je u čamac uskočilo mnogo žena i dece, a ostali ljudi su se hvatali za konopce sa strane. Da se čamac ne bi prevrnuo, nemački vojnici su veslima udarali te jadne ljude koji su nestajali u vodi - priseća se Milorad Ćebić.

I Velimir Despotović se seća tih događaja i toga kad su domaćini vezali konje za čamac kako bi i njih spasli. Priča se da je jedna majka četvorogodišnju kćerku ubacila u džak, svezala konju na samar i životinju naterala u Drinu. Srećom, konj je preplivao i spasao dete.

U spomen-kompleksu u Starom Brodu na Mladence su održani sveta liturgija i parastos za sve nastradale srpske mučenike.

Devojke skakale u Drinu

Prema nemačkim izvorima, u Drinu je, bežeći ispred ustaške kame, skočilo oko 600 srpskih devojaka.
- Gledao sam kad su ustaše krenule u zbeg kako se pet devojaka uhvatilo za ruke i skočilo u Drinu. Učinile su to kako ne bi bile silovane i mučene - kaže Milorad Rajak, koji je takođe preživeo pokolj.

- Ovo je mesto gde mi pokušavamo da se pred Bogom iskupimo žrtvama naših mučenika - rekao je kratko sveštenik Rajko Cvjetković.

Za Tomislava Puhalca, načelnika opštine Rogatica, ovde se čovek na neki način oseća uzvišenim jer je ova generacija uspela da učini pomen žrtvama s nadom da se ovako nešto nikad neće ponoviti.

Stari Brod je konačno postao mesto gde se dolazi radi molitve Bogu za nevino stradale žrtve. Tu je spomen-obeležje, spomen-kapela i veliki beli krst koji stražari nad Drinom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2016. 08:23
Ima li potomaka od tog Francetića danas u Srbiji ? Pitam samo ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online