Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.05.2016.
08:10
Lj. Ivanović - Vesti A

Rušenje mitova o Titovoj epohi (2): Slovenci uvek prvi povuku nogu

Mnogi kažu da jugonostalgičari vide samo dobre stvari u bivšoj zajedničkoj državi, dok zaboravljaju sve ono što je bilo loše - kult ličnosti, nedostatak demokratije, politički zatvor na Golom otoku, ograničavanje individualnih sloboda i slobode štampe. Politički analitičar iz Rijeke Vuk Perišić kaže da jugonostalgiju treba razumeti kao žal za boljim životom. Reč je i o pomalo iskrivljenoj predstavi o istoriji.

Tanjug
Prirodno je povezivanje srodnih društava

- Paradoks je u tome što bivši režim, koji je nestao 1990, možda čak i krajem 1989, a kojeg se danas sećamo sa nostalgijom, nije bio dobar, to je bio režim koji je trebalo menjati. Međutim, režimi koji su ga nasledili bili su toliko lošiji od njega da se nama sada čini da je ono bilo bolje. U tome je tragedija naše spoznaje. Došli smo u situaciju da žalimo za nečim što je zasluživalo kritiku, što je jedno od najvećih poniženja koje nam je nacionalizam priredio - rekao je Perišić za Slobodnu Evropu.

Analitičari se slažu da ljudi koji ističu pozitivne strane socijalizma nisu ni glupi ni slepi da ne vide da je ovaj sistem imao veoma mnogo loših strana, ali isticanjem njegovih pozitivnih strana oni pre svega žele da kritikuju ono što je negativno u savremenim društvima.
Ipak, jugonostalgija daje i rezultate jer je prirodno povezivanje tako srodnih društava.

Jugosfera kao polje saradnje

Britanski novinar Tim Džuda je pre desetak godina skovao termin koji se i danas obilato koristi - Jugosfera.

- Jugosfera ne znači obnovu Jugoslavije, ali nisam rekao da nema političke implikacije. Čak sam ubeđen da se u budućnosti može očekivati još veći stepen saradnje među bivšim Jugoslovenima. Ima mnogo presedana: Belgijanci, Holanđani i Luksemburžani su svojevremeno intenzivno sarađivali pod plaštom Beneluksa, sve dok ga EU nije učinila suvišnim. Drugi primer je Nordijski savet, koji okuplja prirodno povezane skandinavske zemlje, od kojih su neke u EU, a neke nisu - kaže Džuda.

- Slovenija je prva krenula u obnavljanje veza zato što u slovenačkoj politici postoji kontinuitet racionalnog ponašanja od osnivanja Jugoslavije 1918. do danas. Za razliku od ostalih jugonacionalizama, slovenački nikada nije bio previše emotivan. Imao je dozu racionalnosti.

Odluka Slovenije da napusti Jugoslaviju može se braniti vrlo racionalnim argumentima. Kada se u jednoj sredini koristi razum, a ne emotivnost i šovinistička mržnja, onda je logično da je ta sredina otvorenija i komunikativnija. Slovenija je za vreme Jugoslavije uvek i u svemu bila avangardna republika, pa zašto ne bi bila i sada - napominje Perišić.

Rušenje mitova o Titovoj epohi:

1. Jugoslavija je bila lažni raj

SUTRA - Rušenje mitova o Titovoj epohi (3): Poraz pete armije Evrope

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2016. 14:09
Bila je zlo i ne ponovilo se. Jedan kratki period jugoslavija je pruzila malo bolji standard svoim gradjanima i svi su se uhvatili zataj period. 10 % stanovnika je zivilo ugodno..Politicari, oficirski kadar, direktori firmi, bankari i njihove porodice. Pamtim dobro kolone njemacki turista i to radnicke klase. "jugo radnici" nisu putovali nikad dalje od jadrana i to jedva. putovanje u strane zemlje je bilo dostupno samo za visu klasu. Ja sam odlazio sa " bajkovitim pasosem" samo do Trsta da bi kupio puno jeftinije ono sto nisam moga priustiti sebi u "jugoslaviji". O "blagostanju" svjedoce stotine hiljada radnika koi su odlazili na privremeni rad na zapad da se uglavnom nikad ne vrate. Armija i drzavni aparat su gutali ogromni novac. Srbija je dobila na ono malo teritorija sto joj je ostalo i dvije polu drzave . Drugi takozvani " narodi" su profitirali na racun Srbske stete. Kako teritorijalno tako i preseljenjem djelova Srbske industrije . U zajednickoj nam ravnopravnoj drzavi plate nisu bile jednake. Samo za primjer zajednicke JZ (jugoslovenske zeljeznice) je radnicima u Srbiji isplacivala skoro duplo manje plate nego u hrvackoj. Bracki djeljeno. Kao naj vece i prakticno jedine zrtve drugog rata ( uz slovenske nacionaliste) dobili smo naj vecu torturu od strane rezima. Mnogi su zaboravili i nestasice benzina , kave... u naj boljim danima te drzave. Oni povlasteni mogu da zale i neka zale a ja mogu samo da kazem ne ponovilo se.
Ponedeljak 23.05.2016. 14:41
++++++++ne ponovilo se,pozdrav
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online