Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 01.08.2016.
08:00
D. Dekić - Vesti A

Epidemija lažnih titula (2): Kursisti vode privredu

Imenovanje studenta Darka Stanojeva (25) iz jata naprednjaka na mesto vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća Komunalac u Beloj Crkvi, početkom godine, nametnulo je pitanje da li je partijska knjižica jači adut za funkcije od stručnosti, znanja i iskustva. Stanojev još studira, a ne ispunjava ni uslove konkursa za rukovodeću poziciju.

A. Čukić
Narodu se zamazuju oči: Dragan Radović
A. Čukić

Međutim, kako ovaj predsednik lokalnog odbora SNS ispite na Ekonomskom fakultetu polaže iz direktorske fotelje, voditelj TV Prva Ivan Ivanović nije mogao, a da šaljivo ne zapita da li Stanojevu ispitne ocene upisuju u indeks ili u partijsku knjižicu.

Koliko državu koštaju loša kadriranja direktora, za "Vesti" ukazuje ekonomista Dragan Radović, ističući da je ogromna korupcija u državi pojela i stručnost.

- Kada govorimo o diplomama pronalazim ne samo podatke o onima koji su prošli "kao pas kroz rosu" na privatnim srpskim fakultetima, već i na mnoge od tih srpskih direktora koji se hvale inostranim sertifikatima vešto krijući sa kojih univerziteta. Kada pažljivo proverite te inostrane fakultete, vidite da je reč o sumnjivim ustanovama. U svetu se tačno zna koji su univerziteti prestižni, a koji daju zvanje bez pokrića, pa su i ti naši hvalisavi direktori obični kursisti - pojašnjava Radović.

Gde nestade struja

- Iz podataka je jasno zašto su polupismeni kursisti bili na čelu EPS-a poslednjih godina. Ako se kriminalni trend nastavi, a brzo će kraj 2016. i konstatovaćemo da je nestala trećina proizvedene struje, 2017. polovina, pa ćemo se izjednačiti sa Nigerijom - procenio je Radović.

Osvrnuvši se na stručnost i znanje, pita čime se to bavio bivši direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović, a potom i sadašnji Milenko Grčić, ako je 2014. nestalo je struje za čak šest milijardi kilovat časova, pa je Đerdap sa proizvedenih 5,91 kNjh celu godinu radio za struju koja je ukradena. Postavlja i pitanje kako su 2015. krađe porasle do 8,8 milijardi kNjh, odnosno na četvrtinu sveukupne proizvodnje struje u Srbiji, čime državni budžet gubi najmanje 1,3 milijarde evra.

A. Čukić
Vesti istražuju: Epidemija lažnih titula

Smatra da partijski direktori bez obzira na stručnost i obrazovanje, žele da funkcijom zadovolje ličnu sujetu i da imaju dobru platu, a što se posla tiče, ponašaju se kao ovce u magli i za sve ih je baš briga.

- Važan im je samo lični interes i kao i one koji ih postavljaju. Bitno je im samo kako se što više okoristiti i, naravno, pokazati lojalnost lideru i partiji - primetio je naš sagovornik.

O zaposlenju u Srbiji se, prema rečima našeg sagovornika kao retko u kojoj zemlji čuje da je posao nađen "preko stranke", "preko kreveta", "preko veze"...

- Naravno da država siromaši i propada sa takvim kadrovima, samo što se narodu još od 2000. godine plasiraju zamajavanja svađama oko četnika i partizana, zvezdaša i partizanovaca, liberalne i neoliberalne ekonomije... U poslednje vreme se narod bombarduje rijalitijima u obilju i svesno se gura na nebitne teme kako niko ne bi video šta se u zemlji radi. U vestima se prostor daje dešavanjima u Turskoj, a ćuti se o 700.000 ljudi koji u Srbiji rade na crno - naglašava ovaj ekonomista.

Ako su na tasu diploma i stručnost dešava se, kaže on, da nema koristi ni od diplomiranih, jer ne znaju posao, pa donose loše mere.

- Ne možemo da govorimo da su samo krivci sa kupljenim diplomama, a da ne vidimo da ima delom onih koji su ih legalno stekli, ali ih zanima samo novac, pa im je korupcija pojela stručnost - zaključuje Radović, ukazujući da je sudstvo vrvi od korupcije, ali da treba proveriti i druge oblasti.

Sutra -​ Epidemija lažnih titula (3): Starlete poštenije od političara
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2016. 08:22
Ako je keramičar mogao da bude ministar odbrane zašto student da ne bude direktor tamo nekog javnog preduzeća ? Sve se radi smišljeno i u pravcu potpunog uništenja države . Birali ste trpite ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online