Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.09.2016.
08:00
S. M. Tomić - Vesti A

Rat za brendove (4): Bitka za feta sir

Međunarodno priznat znak geografskog porekla osigurava veću cenu i predstavlja dobru reklamu, kako za proizvođača, tako i za celu zemlju ili region iz kojeg potiče. Za jednu zemlju zaštita proizvoda oznakama geografskog porekla važna je zato što pojedini proizvodi predstavljaju deo tradicije i nacionalnog identiteta, ono po čemu su jedan narod i država prepoznatljivi u svetu. Brazil je, tako, poznat po kafi, Kuba po cigarama, Francuska po vinima i sirevima, Belgija po pivu i čokoladama...

pixabay.com
Čija je feta? (Foto: Ilustracija)
Zbog toga su mnoge evropske zemlje godinama vodile sporove i ne čudi da se danas mnoge zemlje i njihove privrede spore oko toga kome određeni proizvod, odnosno brend pripada, čak i unutar EU. Između Slovenije, Austrije i Italije godinama je vođena rasprava oko toga čijem kulturnom i istorijskom nasleđu pripadaju lipicaneri.

Šunka pred sudom

Proizvođači mesa u Srbiji uskoro više neće moći da koriste naziv praška šunka, pošto ga je kao brend registrovala Češka koja već duže pokušava da registruje ovaj suhomesnati proizvod kao tradicionalni garantovani specijalitet, ali je nailazila na otpor mnogih zemalja, pre svih Slovačke čije Ministarstvo poljoprivrede je išlo dotle da je pisalo prigovor Briselu. Od jeseni proizvođači u drugim zemljama svoje proizvode moraju drugačije da zovu ili da proizvode prašku šunku prema tradicionalnoj češkoj recepturi, što će podići cenu. Ukoliko inspekcija utvrdi da receptura nije autentična ili da je kvalitet sumnjiv, moraće da plate visoke kazne.

 
Prošle godine je opet varničilo između Austrije i Slovenije jer je Austrija na Uneskovu listu svetske nematerijalne kulturne baštine prijavila ergelu lipicanera u štajerskom selu Piber, gde se, navodno, čuva izvorna dokumentacija o uzgoju te pasmine, ali je na kraju ipak odustala.

Ćuran sa žigom

Poslednji proizvodi kojima je evropska komisija odobrila registraciju pre dva meseca potiču iz Hrvatske, Francuske, Nemačke, Portugala i Španije. Oznaku zaštićenog geografskog porekla dobili su zagorski ćuran, kokoš i petao kopun, morka, meki sir i so iz Francuske, slatko pecivo iz Portugala, tvrdi sir iz Nemačke. Sa ovih osam novih naziva, broj zaštićenih prehrambenih proizvoda u Evropskoj uniji je dostigao 1.349.

 
Slovenija je imala otvoren front i sa Hrvatskom zbog kranjske kobasice. Slovenija je pobedila, a Hrvati su 2014. godine dobili prelazno rešenje prema kojem još 15 godina mogu da koriste etiketu s imenom kranjska kobasica.

Nacionalno zaštićeni proizvodi

Srbija 52
Slovenija 22
Hrvatska 18
Bosna 2
Crna Gora 0
Makedonija 0

 
Slovenija je još 2010. htela da zaštiti oznaku geografskog porekla kranjske kobasice, ali je Hrvatska u postupku prigovora Evropskoj komisiji dokazala da je ovaj naziv korišćen u toj zemlji najmanje 25 godina pre podnošenja slovenačkog zahteva za registraciju.
 
Oko istarskog pršuta ipak su uspeli da se dogovore, pa će ga proizvoditi obe zemlje jer dele i teritoriju Istre.

Slatka gibanica

Slovenija nije, iako takve neosnovane tvrdnje još kruže, kao svoj proizvod zaštitila ni ajvar, ni šljivovicu, ali jeste zaštitila jednu vrstu gibanice. Reč je o prekmurskoj gibanici koja je, u stvari, dezert. Nadev joj je od mladog sira, oraha i grožđica.

 
Hrvati su tokom pregovora za ulazak u EU imali probleme s Italijanima oko korišćenja imena prošek za vino, dok su se Slovenci sporili sa Makedoncima oko ajvara, a Srbija sa Češkom oko rakije šljivovice... Jedan od najpoznatijih je spor oko sira feta, u koji su bile uključene Danska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Grčka. Posle duge borbe i dokazivanja pobedu je odnela Grčka.

Čvarci, pršut i trešnje

Nisu sve bivše države SFRJ krenule u trku oko brendiranja svojih nacionalnih proizvoda. Kao i obično, u ovoj trci prvo mesto zauzela je Slovenija koja je dosad u svetu zaštitila 12 svojih proizvoda. Proizvodnja kranjske kobasice dozvoljena je u Sloveniji samo sertifikovanim proizvođačima kojih ima 11, udruženih u grupu proizvođača GIZ Kranjska kobasica, od aprila 2008. godine, kada je geografska oznaka tog proizvoda zvanično zaštićena. Međunarodno je zaštićen i kraški pršut, ekstradevičansko maslinovo ulje iz slovenačke Istre, slovenačka makovnjača, pomurska gibanica, ulje od semenki bundeve, a još 17 slovenačkih brendova čeka na registraciju u EU o zaštiti oznake porekla, geografske oznake i oznake zagarantovane tradicionalne proizvodnje.

Hrvatska ima 10 međunarodno zaštićenih prehrambenih proizvoda, među kojima su čvarci, slavonski kulen, drniški i istarski pršut, torkul (maslinovo ulje), cetinski sir i paški baškotin (vrsta dvopeka), ali samo vino dingač, paški sir i stara slavonska šljivovica imaju i oznaku geografskog porekla. Postupak zaštite na nivou EU je dosta složen i dugotrajan, pa su osim tri međunarodno zaštićena brenda Srbije, 52 nacionalno zaštićena proizvoda još na putu u svet. Među njima su futoški kupus, kojim su u Austrougarskoj seljaci mogli da plate porez, i ariljska malina, čija sorta je doduše stigla iz Amerike, ali joj posebni klimatski uslovi daju specifičan ukus i miris.
Makedonija i Crna Gora zasad nemaju registrovane proizvode, mada je u toku nekoliko postupaka zaštite. U Makedoniji očekuju da će njihov prvi proizvod sa oznakom geografskog porekla ove godine biti ohridska creša (trešnja) i belo zimsko grožđe, a izrađeni su elaborati za beli ovčji sir i kačkavalj bistra, dok crnogorski zvaničnici najviše nade polažu u njeguški pršut. Bosna i Hercegovina takođe nije zaštitila nijedan svoj proizvod u svetu, ali je pokrenula postupak za zaštitu cazinskog kestenovog meda i hercegovačkog meda, koji su nacionalno zaštićeni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online