Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.11.2016.
08:05
J. Arsenović - Vesti A

Mašta, stvarnost i političke prognoze (2): Pošalica kao upozorenje

Čak ni tvorci kultnog američkog crtanog serijala "Simpsonovi" nisu pretpostavljali da će dobaciti tako daleko i da će u jednoj epizodi iz marta 2000. pomenuti Trampa u svojstvu predsednika SAD.

Reuters
Tramp se ipak poslednji smeje...

Reč je o epizodi "Bart to the Future" u kojoj najpametnija od Simpsonovih Liza postaje šef države. Dok sedi u ovalnom kabinetu ona svojim saradnicima kaže: "Kao što znate, nasledili smo veliku rupu u budžetu od predsednika Trampa, koliko je loše, sekretare?". Sekretar joj odgovara: "Bankrotirali smo".

I to je sve o Trampu u pomenutoj epizodi. Šesnaest godina kasnije, a posle neočekivane pobede egzibicionističkog biznismena, na Ju tjubu se vrti docrtana scena sa pokretnim stepenicima sa kojih Tramp odmahuje svetinji.

Upravo onako kao što se i desilo kada je sredinom juna 2015, u svom čuvenom njujorškom tornju i zvanično obznanio da će ući u trku za predsednika. Na docrtanoj sceni nedostaje samo Melanija, sadašnja Trampova supruga, verovatno da bi bilo uverljivije da je ova scena sa stepenicama i bila deo originalne epizode od pre 16 godina.

Youtube/Marina Dabic
Tramp više nije šala: Voja Žanetić

Ništa od toga nije omelo scenariste "Simpsonovih" da se pohvale vizionarstvom, a brojni anonimni tumači da ustvrde kako je scena sa pokretnim stepenicima iz originalne epizode od pre 16 godina i da je Tramp u stvarnosti samo odglumio scenu iz crtaća.

O sopstvenom i vizionarstvu svojih kolega jedan od scenarista, Den Grini, govori kao o "upozorenju Americi".

- To je izgledalo kao logičan korak pre nego što dotaknemo dno. Taj scenario smo upotrebili jer se poklapa sa situacijom u kojoj Amerika gubi razum - izjavio je Grini za "Holivud reporter".

I njegov kolega Met Groing zbori slično, pa činjenicu da se Tramp i desio Beloj kući opisuje kao "više od satire".

- Predvideli smo da će biti predsednik još 2000, ali je Tramp naravno bio najapsurdniji mogući lik, ime koje je služilo za pošalicu u to vreme i to važi i dalje - ustvrdio je Groing.

Kolumnista i kreativni direktor agencije Mosaic Voja Žanetić konstatuje da uvek može da se desi da parodirana budućnost postane realna stvarnost.

- To je zato što se humor zasniva na neočekivanom i najmanje mogućem. A ponekad se to neočekivano i najmanje moguće upravo i desi. Tramp više nije šala od pre 16 godina, on je zbilja narednih minimum četiri godine. Zato bi autorima "Simpsonovih" trebalo preporučiti da malo opreznije crtaju budućnost, da se posle opet ne bi razočaravali - komentariše Žanetić.

Šta se, zaista, desilo?

Tramp ipak nije niotkud pao na pamet autorima "Simpsonovih". Kao pripadnik njujorškog džet seta, bogataš koji menja žene i priča bez skrupula, koji se hvali kako će lagati svetinu, jer će ona sva "sranja" progutati, on je 2000. pokušao da se nametne kao kandidat Reformske partije.

Kako su bile nikakve šanse da ta minorna stranka iznedri ozbiljnog predsedničkog kandidata, tako je i Tramp brže bolje odustao. Američki mediji objavili su priloge o Trampovom pokušaju da uđe u predsedničku trku (čak je i pobedio na nekoliko primarnih izbora unutar reformista), pa ne čudi što se njegovo ime na kraju našlo u popularnom animiranom serijalu kao upozorenje domaćoj javnosti šta bi moglo da joj se desi ukoliko ne glasa pametno.

SUTRA - Mašta, stvarnost i političke prognoze (3): Od podeljenog Sarajeva do brkate Končite

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online