Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.01.2017.
03:07
D. Dekić - Vesti A

Neispunjena politička obećanja (2): Vera u hleb od tri dinara

Nerealna obećanja stranaka i spremnost velikog dela naroda da u njih poveruje, predsednik naprednog kluba, istoričar Čedomir Antić vidi kao fenomen mnogo dublji od tranzicije u Srbiji, ili nedavne prošlosti zemlje.

M. Karović
Čedomir Antić

- Mi, nažalost, ne pripadamo kulturom obrascu na kojem počiva unutrašnja politika zapadnih društava. Nismo prošli dug i mukotrpan proces modernizacije, urbanizacije i integracije društva. Pored svih problema, davnašnjeg preskakanja važnih razdoblja razvoja koja su trajala vekovima, komunizam je doveo do brzog prelaska iz sela u grad i iz sve manje isplativog poljoprivrednog u pretežno neuspešno i neproduktivno koncipiran industrijski svet - kaže Antić za "Vesti".

Neispunjena politička obećanja:

1. Pinokio od Vlade do Skupštine

Taj proces, kako objašnjava, ali i nespremnost vlasti i većine građana da posle 1990. sprovedu bolne i uspešne reforme, stvorili su ogroman broj građana koji zavise od države.

- Uprkos svim reformama i ulaganjima u prosvetu ovo društvo i dalje ima 48 odsto onih čije je celokupno obrazovanje završena ili nezavršena osnovna škola. Većina penzionera radila je na neproduktivnim, "političkim radnim mestima". Koliko je njih zaslužilo punu penziju? U Republici Srpskoj svaki sedmi! Ne može biti drastično drugačije ni u Srbiji - naveo je naš sagovornik.
On pita i kako da takvi ljudi ne veruju obećanjima vlasti?

- Da, kod nas mnogi teško žive i još teže rade, ali oni nisu uzor niti socijalni cilj. Najčešći uzor i cilj su socijalno-karijerni proizvodi "država dembelija" iz razdoblja od 1945. do danas: mesta prenatrpanim i neodgovornim državnim službama, javnim preduzećima, nezaslužene penzije, udeo u švercu, inflaciji, nenamenskom kreditu... Ovde često govorimo o korupciji. Svakako su naše elite među najkorumpiranijim u Evropi. Ipak, hajde da budemo iskreni: koliko je novca potrošeno tako što su nenamenski povećavane plate u vanprivredi, nezarađene penzije, pokrivani čekovi... Niko se tokom kampanja nije setio da zabrani strankama da o trošku države, recimo, čiste zapuštene kanale po srpskim selima iz kojih se širi smrad. Zašto to ne rade sami građani koji žive u blizini i njihove zajednice?

Takvih primera je, naveo je Antić, mnogo i velika većina građana, pominje se njih 75 odsto ili najveći udeo u Evropi imaju takva očekivanja od države da postaju deo makar posredne korupcije.

- Kad je već tako, onda ne treba baš predstavljati sve crno-belo: kao "podli političari" i, nasuprot njima, "naivni narod". Ozbiljne ponude narodu ostanu neprimećene. Većina obećanja, a to je trend svetske demokratije, bombastična su i značajnim delom neodrživa ili neostvariva - ocenio je ovaj istoričar.

Antiću su, kako kaže, najčudnija bila obećanja o "istim penzijama za sve" Vojislava Šešelja, "hlebu od tri dinara", Tomislava Nikolića, milion novih radnih mesta Borisa Tadića, pa najave suficita i negiranje svakog uspeha ranijih vlada, što radi Aleksandar Vučić.

Željni vlasti

- Nije problem neispunjeno obećanje Mlađana Dinkića da će podeliti po 1.000 evra građanima koji nisu učestvovali u privatizaciji. Siguran sam da bi, da nije došlo do svetske ekonomske krize, taj nesrećni čovek, sumanuto željan vlasti i promocije, to i učinio. Kao problem vidim da se niko javno nije bunio što je u zemlji, koja je dugovala osam milijardi evra, a svake godine izdvoji 2,5 milijarde evra da popuni pronevereni, ali i delom nezarađeni penzioni fond, neko nameravao da pet milijardi evra od neponovljive privatizacije podeli građanima. Bolje će nam biti tek kada se takav odnos promeni i kritika bude usmerena, recimo, ka nameri da neko tako nešto učini, umesto zbog neuspeha takvog obećanja - ističe Čedomir Antić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online