Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.06.2010.
16:08

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Umesto na Kosmetu, država slavi Vidovdan u Kruševcu

Centralna državna proslava Vidovdana, umesto na Kosovu i Metohiji biće u ponedeljak, 28. juna, održana u Kruševcu, gradu koji će ubuduće biti domaćin te manifestacije u organizaciji nadležnih institucija Republike Srbije.

Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu

Program obeležavanja Vidovdana u Kruševcu od ove godine uvršćen je u državni kalendar, kao program od nacionalnog značaja.

Najavljujući vidovdanske svečanosti, Goran Radomirović pomoćnik gradonačelnika Kruševca, ranije je rekao da je “do ove godine centralna proslava Vidovdana održavana na Gazimestanu, ali je zbog aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i nemogućnosti da se ta manifestacija održi, odabrano da domaćin manifestacije ubuduće bude Kruševac".

Podsećanja radi, državno obeležavanje Vidovdana u istoriji Srbije tradicionalno je bilo na Gazimestanu, osim tokom perioda vlasti Josipa Broza Tita kada ovaj praznik nije bio u državnom kalendaru.

Večeras proslava u Beogradu

 

Sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja, Crkva Svetog Save na Vračaru organizuje Vidovdansku proslavu "Knez Lazar dolazi", koja će biti održana u kripti Sv. mučenika Kneza Lazara u Spomen Hramu Svetog Save večeras u 20 časova. U programu „Knez Lazar dolazi", „Karađorđe - kojekude", učestvuju: Tanja Bošković, Lepomir Ivković, Ivan Vučković, Biljana Đurović, Mladen Milić, Nebojša Milosavljević, Milica Conić, Ivana Marković, Nebojša Mastilović, „Svibor" i grupa „Čuvari".

Tako da će povodom obeležavanja 621. godišnjice Kosovske bitke biti održana ceremonija polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti u ponedeljak, 28. juna, u 12 časova kod Spomenika kosovskim junacima, u Kruševcu.


Organizator komemorativne svečanosti je Grad Kruševac u saradnji sa Odborom Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a okupljanje će predvoditi državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Negovan Stanković.


Pored predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike, vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Kruševca, zbratimljenih opština iz Srbije i inostranstva i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Govoreći uoči praznika o značaju Vidovdana za državu Srbiju, pravoslavnu veru i grad Kruševac gradonačelnik Desimir Pavlović je naglasio da se Vidovdan ove godine obeležava “u velikom saglasju javnog života, politike i crkve”.

"Vidovdan je dan pomena na kosovske žrtve, duboka neraskidiva veza sa istorijom i tradicijom, vrednost sačuvana kroz vekove, koju trebamo i dalje negovati i čuvati na dostojanstven način. Vidovdan je i naš putokaz i smernica za budućnost,”, poručio je Pavlović i pozvao da se Vidovdan obeleži “ molitvenim sećanjem i dostojanstveno u skladu sa prilikama i vodeći računa o značaju i uticaju ovog praznika na istoriju, kulturu i veru”.

Vidovdanske svečanosti, čiji je osnovni moto mir, a koje se održavaju u okviru vidovdanske nedelje počele su u Kruševcu 20.juna i završavaju se centralnom državnom proslavom u ponedeljak.

Miting opozicije u Kruševcu

 

 

Predsednici Srpske napredne stranke i Nove Srbije, Tomislav Nikolić i Velimir Ilić, najavili su održavanje zajedničkog mitinga u Kruševcu na Vidovdan 28. juna sa kojeg će poslati poruku o neophodnosti novih izbora, i pozvali i druge opozicione stranke, pre svih Demokratsku stranku Srbije, da im se pridruže. "Dogovorili smo zajednički nastup na tom skupu. Očekujemo miran miting kakav smo uvek imali, mnogo građana, da to pokrene neodgovorne ljude na odgovornim mestima u Srbiji da prihvate taj znak upozorenja kao dobronameran savet da Srbiju treba voditi mnogo ozbiljnije sa mnogo više brige o građanima" rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ilićem u prostorijama SNS. "Čvrsto smo odlučili da od ovog jezgra stvorimo pobedničku koaliciju, demokratsku, koja će brinuti mnogo više i o Srbiji i o njenim građanima nego dosadašnje vlade", rekao je Nikolić i dodao da očekuje da "razumni ljudi" i oni koji su na vlasti i oni koji nisu, opredele svoj stav prema toj koaliciji koja je, kako je rekao, potpuno otvorena. Ilić je kazao da je razgovarao sa predstavnicima DSS i da su rekli da će ovih dana održati predsedništvo stranke i tada odlučiti o učešću na skupu. On je dodao da očekuje da se oni pojave na mitingu u Kruševcu ukoliko žele da se proces promena ubrza.

Vidovdanska nedelja obeležava se kulturnim i duhovnim manifestacijama. Programi su žanrovski opredeljeni raznovrsnom repertoarskom afinitetu publike, a novina je veći broj sportskih manifestacija, čime se na poseban način šalje poruka mira javnosti.

Budući da se Vidovdan slavi i kao Dana grada u Kruševac su pozvani gradovi pobratimi i gradovi prijatelji: Rmniku Vlčea (Rumunija), Krf (Grčka), Pistoja (Italija), Žalec (Slovenija), Sent Andreja (Mađarska), Stara Zagora (Bugarska), Volgograd (Rusija), Bjeljina (Republika Srpska), državni zvaničnici, opštine Rasinskog upravnog okruga i drugi mnogobrojni gosti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online