Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.02.2017.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Vojska Srbije između želja i mogućnosti (6): Spas ili promocija

Sagovornici "Vesti" dijametralno suprotno tumače ulične proteste Vojnog sindikata. Novica Antić, predsednik VSS, ističe da je jedini cilj ovog sindikata "striktno sprovođene važećih zakona", ali i "spasavanje Vojske od potpunog uništenja".

M. Karović
General Milomir Miladinović
M. Karović

Da li su ovo legitimni ili ipak politički razlozi?

U Ministarstvu odbrane tvrde da su sindikalni protesti omogućeni zakonom.

"Protesti na ulici, međutim, narušavaju ugled srpskog vojnika. Ministarstvo odbrane nastaviće razgovore sa predstavnicima sindikata i prihvatiti sve konstruktivne ideje i inicijative koje imaju za cilj poboljšanje životnog standarda".

Predsednik Skupštine Kluba generala i admirala, general Milomir Miladinović smatra da su sindikalni zahtevi uveliko prešli u političke vode.

- Zahtevi vojnih sindikalaca ipak nisu dovoljni da bi se protestovalo na ulici. Kada je reč o platama, naravno da postoji opravdanost protesta, ali, da ne bude zabune, svaki profesionalni pripadnik Vojske je odlično znao kolika će mu biti plata pre nego što je potpisao ugovor. Tu izuzimam odluku Vlade Srbije da za 10 posto smanji plate i penzije. Ta odluka je zakonita, ali ne i ustavna. Kada je reč o aferama, ta pitanja nisu za ulicu, već za institucionalno rešavanje. Po mom sudu, ovaj izlazak na ulicu je zapravo samo želja čelnika Sindikata da se po svaku cenu upišu u istoriju kao prvi koji su u Srbiji izveli vojsku na ulicu - ističe Miladinović.

Više od 30.000 tužbi zbog plata?

U Vojnom sindikatu navode da je više od 30.000 oficira tužilo državu zbog nezakonitog smanjenja plata. Reč je tužbama koje datiraju od 2000. do 2008.

- Nažalost, došlo je do političkog uplitanja u sudstvo, te je većina tužbi zastarela, odbijena ili čak u slučaju pozitivnog ishoda isceniranim revizijama preinačena. Reč je o tome da je zakonom garantovan minimum zarade u iznosu od tri-pet proseka u privredi, dok je realno isplaćena suma u većem delu spornog perioda bila ispod jednog proseka. Danas taj minimum iznosi 0,7 prosečne plate, ali se čak ni to ne poštuje - ističe Novica Antić.

U Ministarstvu odbrane Srbije ističu da Vojno pravobranilaštvo do danas nije primilo nijednu tužbu zbog nezakonitog smanjenja plata.

KRAJ


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online