Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 14.03.2017.
03:11
B. Božin - Vesti A

Laži i prevare industrije hrane (2): Droga iz tanjira

Hemikalije imaju zadatak da potrošača navedu da što više pojede, tvrde stručnjaci. Retko ko može da odoli da ne pojede čips iz kesice koju otvori. Za to je zaslužna kombinacija hemikalija koju čini 35 odsto masti i 55 procenata ugljenih hidrata kojima organizam ne može da odoli.

A. Čukić
Zavisnost modernog doba: Kobasice od njuški i repova

Znaju proizvođači, pa ovu "magičnu formulu" koriste ne samo kod čipsa, već i kod zamrznute pice, pomfrita i mnogo drugih jela.

Ogroman broj sokova na policama sastoji se od koncentrata voća, dakle od sirupa koji se samo razblaži vodom i već je gotov "prirodni sok".

Sočni sveži sir i posebno kremasti namaz svoja svojstva duguju činjenici da se smesi mlečnog praha i vode doda štirak i potom ova čorba izloži azotu pod pritiskom koji prosto naduva "mlečni" proizvod - tako se minimalnom količinom materijala napuni maksimalan broj pakovanja.

U osnovi kupac dobija zapravo gas umesto mlečnog proizvoda.

Ipak, kraljevi prevare su pekari - ni u jednom drugom produktu nema toliko različitih dodataka kao u pecivima, ali mnogi od njih ne stoje na deklaraciji koju potrošač može da vidi.

Ovde industrija koristi rupu u zakonu koji kaže da aditivi koji su u krajnjem proizvodu izgubili svoju funkciju ne moraju da se navedu - na ovaj način se više od trećine dodataka ne nađe na deklaraciji.

O tome koje i koliko medikamenata nesvesno unosimo svakodnevno, možda je bolje da i ne razmišljamo.

Mleko danas dobijamo od dopingovanih, a ne od srećnih krava.

Jedna muzara, koja je ranije davala osam litara mleka dnevno, danas daje i do 50 litara - zahvaljujući jakoj prehrani i medikamentima.

Takav trend ne ostaje bez posledica za životinje, upozoravaju već dugo veterinari, u vidu raznih bolesti i upala.

Studija visoke veterinarske škole u Hanoveru i Univerziteta u Lajpcigu pokazala je da jedan brojler u Nemačkoj dobija antibiotike tokom deset od svojih 39 dana života, dok se svinje za vreme 115-dnevnog uzgoja svaka četiri dana kljukaju nekim od antibiotika.

Kod teladi svaka treća životinja u proseku dobija godišnje ovaj tretman od tri dana.

Posledica je da su antibiotici koji su se decenijama koristili u borbi protiv bolesti kao što su zapaljenje pluća i tuberkuloza počeli sve više da zakazuju kod ljudi zbog stalne primene na životinjama.

Na ovaj način se neželjeno uzgajaju rezistentne bakterije, a medikamenti koji su spasavali živote gube delovanje.

Đavolji krug

Dirk Cimerman, ekspert u Grinpisu, objašnjava da su korisne biljke danas zavisne od hemijske industrije. Već samo seme je impregnirano pesticidima, za vreme žetve i skladištenja se biljke iznova obrađuju - što je po Cimermanu đavolji krug. Pesticidi koji su do pre nekoliko godina odobreni, proveravani su samo da li su akutno otrovni, ali ne i da li dugoročno genetski štete ili imaju hormonska dejstva. Sistem nije konsekventno osmišljen do kraja, proziva Cimerman, a sporedna dejstva su suviše malo poznata.

Posle svega, da li se može verovati bar bio-proizvodima? Različite studije ukazuju da konvencionalne životne namirnice sadrže 100 do 500 puta više tragova pesticida nego bio-namirnice. Međutim, da li su ovi produkti zaista zdraviji od konvencionalnih, eksperti ni do danas nisu mogli sa sigurnošću da potvrde.

SUTRA - Laži i prevare industrije hrane (3): Usta puna insekticida

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.03.2017. 21:37
У данашње време једва да смо свесни колико нежељених, нездравих и штетних састојака уносимо храном. Често се мисли да је у сиромашнијим (читај источним) земљама Европе квалитет намирница и производа у супермаркетима само лош сурогат онога што се продаје на Западу, па су владе многих источноевропских земаља решиле да провере те приче.
Četvrtak 16.03.2017. 21:37
Тако је Словачка испитала 22 производа и утврдила огромне разлике: њихове кобасице имају мање меса, али више масти и течности. У Мађарској су открили да су наполитанке хрскавије у Аустрији, а нутела прилично кремастија. У Прагу су констатовали да је пепси у Чешкој заслађен сирупом уместо шећером као у Немачкој, а спрајт јефтином хемикалијом аспартам. Чешка фирма Игло продаје филете од рибе у којима је седам одсто мање меса него у истоименом производу у Немачкој. Министар пољопривреде те земље Маријан Јуречка огорчен је изјавио да очигледно Запад источне суседе третира као „канту за ђубре Европе“.
Četvrtak 16.03.2017. 21:37
Прозвани концерни нису порицали резултате истраживања. Кока-кола је издала саопштење да је рецептура ствар локалних произвођача, а произвођач нутеле, фирма Фереро, објавила је да је нутела у Француској течнија да би се лакше мазала на кроасане. Осим тога, платежна моћ потрошача је мања, па произвођачи морају да користе јефтиније састојке како би робу могли да продају по разумним ценама, тврде концерни.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online