Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Tajne Beograda: Nerasvetljena tajna kralja Aleksandra (2)

Svaki kutak Beograda nosi neku svoju priču, legendu, tajnu. Da li ste znali da je u Beogradu postojao jedini budistički hram u Evropi, ili da kruži legenda o turskom zlatu koje se nalazi u zidovima barutane? Čak je čuveni režiser Alfred Hičkok posetio rimski bunar u Beogradu, ali zašto? Portal ’’Vesti-online’’ kroz serijal tekstova prikazaće vam prestonicu Srbije u drugom, tajnovitom svetlu, koje ne primećujemo u svakodnevnom životu. Uživajte u tajnama Beograda.

Planina Avala, tek 16 kilometara od Beograda na jug, odavno, i sve više privlači ljude posvećene svakojakim misterijama. Iako bi se reklo da u Spomeniku neznanom junaku nema ničeg misterioznog, najviše ih intrigira upravo ova lepa građevina na vrhu planine, mauzolej podignut pre 72 godine - na mestu gde se nekada bio branik Beograda, srednjovekovni utvrđeni grad Žrnov, zvan i Žrnovan.


Od njega nije mnogo ostalo posle svih osvajanja, ratnih razaranja i mirnodopskih rušenja, ali su tragovi srednjovekovne tvrđave još bili vidljivi kad je kralj Aleksandar Karađorđević 1934. godine odlučio "raščisti teren" da bi na tom platou bio izgrađen kompleks Spomenika neznanom junaku, delo vajara Ivana Meštrovića.

Poslednje zidine Žrnova: Drevni grad neposredno pre rušenja


I bi tako, kraljeva volja je ispunjena. Niko drugi se nije ni pitao. Ostaci Žrnova su minirani, teren potpuno raščišćen i više nije bilo nijednog kamena koji bi podsećao na prve temelje od pre dva milenijuma.


Sada se, na kupastom vrhu, na 511 metara nadmorske visine, diže mauzolej, spomenik svim znanim i neznanim junacima palim u nebrojenim bitkama za odbranu ili oslobađanje Srbije i njene prestonice.

Spomenik neznanom junaku je sasvim zasluženo na spisku gotovo svih turističkih organizacija u prestonici, ali nije samo njegova izuzetnost privlačna za mnogobrojne posetioce - ima on i svoju misterioznu crtu.

Žitelji sela pod Avalom pričaju da često viđaju ljude, pojedince ili u malim grupama, koje izgled odaje da nisu obični turisti - po pravilu, u pohode planini stižu opremljeni raznim uređajima, a njihova namena može samo da se nasluti.

Enigma piramide
u Knez Mihailovoj


U centralnom delu najpoznatije beogradske ulice, Knez Mihailove, danas stoji simbol koji predstavlja još jedan masonski potpis. To je piramida postavljena tačno ispred zdanja Srpske akademije nauka i umetnosti. Piramidu je 1995. postavio grad Beograd . Ima četiri strane. Na dve su navedene geografska dužina i širina na kojima leži piramida, kao i nadmorska visina i podatak o ubrzanju Zemljine teže u toj tački.
Jedan vek ranije, nedaleko od ovog mesta, na vrhu Kapetan Mišinog zdanja, takođe je bila piramida sa obeleženim stranama sveta. Upućeni tvrde da su hramovi masonskih loža uvek vidno obeleženi!
Iza balustrade krova ove zgrade, u svoje vreme najviše u Beogradu, dežurni vatrogasci su osmatrali grad - da pohitaju kad bi izbio požar.


Avala je od najranijih vremena bila privlačna, ali su to bili sasvim drugi turisti, istraživači prirodnih blaga, prosto rečeno - rudari. Ne zna se tačno ko je prvi počeo i kada su otvoreni prvi rudnici, ali se zna da su na Avali, od davnina, iskopavane razne rude - olova, srebra i gvožđa, cinobarit i živa.


Prvi znani rudari bili su Skordisci, keltsko pleme, koje su privukla bogata nalazišta. Vešti i u metalurgiji, oni su dugo eksploatisali utrobu Avale, a veruje se i da su baš oni podigli prvu tvrđavu na njenom vrhu.


I danas Avalu pohode oni kojima je zanimljiva istorija rudarstva, tragači za plemenitim metalima i arheolozi amateri koji se nadaju da će na njenim padinama i oko spomenika pronaći vredne arheološke ostatke.


Malo je, međutim, poznato da je vrh Avale vrlo zanimljiv i onima koji se bave alternativnom medicinom i ufolozima koji veruju u NLO i tvrde da se iznad planine često pojavljuju neidentifikovani leteći objekti.

Navodno objašnjenje krije kompleks mauzoleja koji je Ivan Meštrović osmislio i podigao po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića. Za njih dvojicu se tvrdi da su bili masoni, pa su obojica, kao da ispunjavaju zavet bratstvu slobodnih zidara, Avali dali oblik piramide, a zna se da je to jedan od masonskih simbola i da su oni uvek nastojali da u svetskim prestonicama ostave svoj potpis.

Budući mauzolej: "Masonska" piramida ispred stepeništa

Zašto je Aleksandru Karađorđeviću zasmetala srednjovekovna tvrđava, prvo pravo utvrđenje podignuto u vreme despota Stefana Lazarevića - istoričari ni do danas nisu otkrili. Javnih rasprava nikada nije bilo, a sve otada se većina istoričara, u naše vreme pogotovo, ponaša po onoj narodnoj "za prosutim mlekom džaba je žaliti".


Tvrđavu Žrnov su Turci zvali Havala - smetnja, prepreka, pa je zato cela planina dobila to ime, onako kako su ga izgovarali - Avala. Pre turskog vremena planina se zvala Žrnov, po velikom žrvnju za meljavu rude iz rudnika koji su postojali u podnožju.

Misteriju pozadine rušenja tvrđave istraživao je istoričar Radovan Damjanović i svoja saznanja izneo je u knjizi "Žrnov, srpski Avalon".


- Moda podizanja spomenika "neznanim junacima" širila se Evropom između dva rata. Misao o potrebi za velikim spomenikom potpuno je obuzela kralja Aleksandra i njemu bliske ljude i on je doneo odluku da se prihvati nacrt Meštrovića o mauzoleju na vrhu Avale. Plan luksuznog Meštrovićevog spomenika je nacrtan kao da se radi o potpuno golom vrhu planine. Meštroviću je bilo potrebno "prazno platno za remek-delo" i tako je doneta odluka o rušenju tvrđave - kaže Radovan Damjanović.


Zašto je kralj Aleksandar tako lako žrtvovao Žrnov? - pitanje je na koje već godinama mnogi pokušavaju da nađu odgovor. Odgovora nema, osim da je to bila opsesija za koju nema istinskog opravdanja.

Na vrhu Avale: Kralj Aleksandar na mestu budućeg spomenika

Sravniti sa zemljom takav jedan, dragocen i jedinstven, istorisjki spomenik - radi spomenika koji je, ipak, mogao biti podignut i na nekom drugom mestu, i u podnožju planine, što da ne! - predstavlja, blago rečeno, pravi skandal i za to vreme, a pogotovo iz savremene perspektive.


Bili su to ostaci grada sa temeljima još iz antike, bedemima iz ranog srednjeg veka, kada se celo utvrđenje sastojalo od Malog grada, sa dvema kulama, i Gornjeg grada, sa velikom kapijom, i koje su Turci kasnije, ojačali dodatnim zidinama i bedemima, sa jarkovima, da bi osigurali prilaze Beogradu i njegovu odbranu.


U putopisima iz tog doba Žrnov je važio kao jedno od šest najznačajnijih utvrđenja u Srbiji. Zato je njegov nestanak sa lica zemlje izazvao uistinu veliko uzbuđenje u javnosti, tim veće jer je to nedelo - kako se smatralo - bilo delo samog kralja, izvedeno u potpunoj tišini. O tome nije smelo da se priča, nije se pisalo, čak su i na čaršijske priče o tome gledalo kao na antidinastičku subverziju.

Pista za NLO


Zašto je vrh Avale toliko zanimljiv bioenergetičarima i ufolozima? Odgovor nudi teorija prema kojoj da su prve piramide izgradili vanzemaljci kao svoje kapije kroz koje su stizali u druge krajeve univerzuma, a da savremene piramide koje su kasnije pravili Zemljani vanzemaljcima služe kao kompas. Bioenergetičari tvrde da je Spomenik neznanom junaku na vrhu sada potpuno piramidalne Avale bukvalno obliven snažnom isceliteljskom silom jer poznato je da su piramide generatori kosmičke energije. Ufolozi kažu da su pojave NLO nad Beogradom sve češće. Ubeđeni su da će 2012. godine usledeti prava invazija vanzemaljskih letelica i da će sletna pista biti baš Avala!


- Svašta se pričalo i pretpostavljalo, pominjani su i masoni, da su i oni u svemu tome imali udela. Dva dana je trajao taj skandalozni čin. Tri puta su mineri postavljali eksploziv, sve dok od grada nije ostao ni kamen na kamenu. Tome je prisustvovao lično kralj Aleksandar. Čak se i fotografisao. A koliko je to bilo osiono, govori i to da je dugme za aktiviranje mina jedanput pritisnuo tada desetogodišnji Aleksandar, sin kneza Pavla.


Kao simbol masonski ili bez veze s njima, tek, izvesno je da je piramida imala jasno mesto u Meštrovićevoj ideji. Zato je, da bi vrh Avale poprimio oblik piramide, da bi bio zarubljen tako da može da se postavi spomenik, morao da bude uklonjen stari grad Žrnov. A to je mesto koje se pominje i u vreme despota Stefana Lazarevića, kao i grad u kome je u svoje vreme bio i Porča od Avale.


- Meštrović je dobio svoje veliko belo platno koje je tražio. Njegov nacrt, prikazan publici kao originalno delo, predstavlja zapravo kopiju grobnice persijskog cara Kira. U tu građevinu uzidano je 4.000 kubika obrađenog kamena koji je železnicom dovožen iz Primorske banovine. Kompleks je završen 1937. u septembru, a otvoren na najveći srpski praznik Vidovdan 1938. godine.


Kralj Aleksandar to nije dočekao. Samo nekoliko meseci posle početka gradnje ubijen je u Marselju, 9. oktobra 1934. godine - priča Radovan Damjanović koji je pokušao i još nastoji da osvetli misteriju strarog grada Žrnova, Avale i masona, koji - kako se veruje - srpsku prestonicu zasigurno smatraju svojim značajnim uporištem.


U knjizi "Žrnov, srpski Avalon", Damjanović konstatuje i pita, s vrlo interesantnim zaključkom: "Srpski prostor je prepun brda, zašto nije zidano na praznim planinskim vrhovima, ili su to, jednostavno rečeno, akupunkturne tačke srpskih zemalja koje nisu smele da ostanu nepokrivene!?"

Pročitajte prethodni tekst serijala:

Tajne Beograda: Šta sve kriju lagumi (1)

U nastavku serijala pročitajte:

Tajne Beograda: Lusteri od grabata i oficirskih mačeva (3)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online