Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.05.2017.
03:15
B. Đokić - Vesti A

Povodom 72 godine od sloma fašizma (3): Nemačka se uzdigla kao Feniks

Šta se sve na planeti promenilo od Drugog svetskog rata? Nekadašnja poražena država, Nemačka, prešla je ogroman put. Od zemlje na kolenima, uništene, razrušene i pod direktnom stranom vojnom upravom, stigla je do jedne od najdemokratskijih država sveta, ekonomske lokomotive Evrope i baštinika liberalnih vrednosti.

pixabay.com
Brandeburška kapija

Gubici koje je Nemačka doživela u ovom sukobu bili su zastrašujući. Izgubila je gotovo četvrtinu predratne teritorije, a računajući bilans Prvog svetskog rata, ova država je ostala bez 33 procenta svoje teritorije. Poginulo je u Drugom svetskom ratu oko sedam miliona stanovnika, a sa teritorija koje je izgubila i iz cele Evrope stiglo je 12 miliona izbeglica koji su se nastanili u Nemačkoj.

Sa druge strane, SSSR je izašla iz rata kao pobednik i najmoćnija vojna sila na svetu. Uprkos ogromnim gubicima, stradalo je oko 26 miliona građana Sovjetskog Saveza, najveća zemlja komunizma bila je i jedna od najjačih ekonomskih sila sveta, prva posle SAD.

Danas više nema glavne supersile SSSR, a na podeljenom Starom kontinentu nastala je Evropska unija, čije su članice većina država Zapadnog i Istočnog bloka. Posledice Drugog svetskog rata su gotovo zaboravljene, kontinent je ujedinjen ili na putu ujedinjenja. Za jedan životni vek, Evropa je prešla put od razrušenog i podeljenog do najbogatijeg kontinenta u istoriji čovečanstva, otvorenih granica, te najviših socijalnih i ljudskih standarda. Tenzije međutim i dalje postoje. Posle raspada Varšavskog pakta i kraja hladnog rata sledio je krvavi raspad SFRJ, proširenje NATO pakta i formiranje Evropske unije. Konflikti nisu prestali, a posle sukoba u Ukrajini nivo odnosa između velikih evropskih sila, Rusije, EU i SAD u nekim trenucima postao je gori nego tokom većeg dela hladnog rata.

Od nekadašnje pobednice Rusija je danas zemlja sa malo saveznika u Evropi. Raspadom SSSR, većina evropskih republika se okrenulo ekonomski prosperitetnom Zapadu i ušlo ili u NATO pakt ili EU. Istorija je upravo na ovim slučajevima pokazala da se na lovorikama moći ne može zauvek uživati, te da budućnost ne trpi kašnjenje.
 

Propast kolonijalizma

Japan je, posle dve nuklearne bombe na Hirošimu i Nagasaki, već decenijama jedna od najjačih ekonomija sveta, sa izuzetnim tehnološkim razvojem. Francuska i Velika Britanija nisu više kolonijalne sile, te su učestvovale u formiranju nadnacionalne Evropske unije iz koje je prošle godine Velika Britanija odlučila da izađe i da sama sada nađe svoj put. SAD su iz Drugog svetskog rata izašle ne samo kao pobednik, već i kao najmoćnija ekonomska i industrijska zemlja sveta.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online