Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
03:15
J. Arsenović - Vesti A

Tragom skandala na Sterijinom pozorju (4): Umesto poljupca, kudi ih Dara

Skandaloznom odlukom žirija ni najbolji mladi glumac i glumica neće dobiti nagradu koju je još 2004. osnivanjem fonda za njih namenila glumica Dara Čalenić i njen suprug. Ova rođena Novosađanka širom bivše Jugoslavije postala je poznata kao Gidrina partnerka po legendarnoj ulozi supruge Dare.

youtube.com/metonimija
Glumica Dara Čalenić

Nakon što je odlučila da sopstvenu karijeru stavi u drugi plan i podrži supruga Vladu Petrića, jedinog Evropljanina koji je u Americi postao doktor filmskih nauka i koji je dobio poziv da predaje na Harvardu, ona se sa njim odselila u Boston.

Šušljik se odriče priznanja

Burne su reakcije dramskih stvaralaca povodom odluke žirija ovogodišnjeg Pozorja. Tako je glumac Goran Šušljik izjavio da svoje dve Sterijine nagrade vraća žiriju pošto su i one dobijene "u vreme koje nije bilo naklonjeno umetnosti".

Zbog toga su scenaristi "Ludih godina" i "Žikine dinastije" njen lik i čuveno "Ljubi ga majka" "sahranili", a neumorna Dara je odlučila da osnuje Fond za najbolje glumce do 30 godina starosti, koji su zablistali na Pozorju.

Podrška Mijača i Pašovića

Bilo je i onih, doduše malobrojnih, koji su pozdravili odluku o nedodeljivanju nagrada. Haris Pašović je članove žirija pohvalio kao "najhrabrije među nama", čija poruka, ako se dobro sasluša, može da zaustavi fatalni pad kulture u regionu.
- Oni su hteli da naprave jedan odlučan, opominjući gest i da poruče da je stvar dovedena do ivice i da imaju obavezu da to saopšte javnosti - smatra režiser Dejan Mijač.

Godinama je sa suprugom dolazila na Pozorje, kako bi lično svedočila glumačkim bravurama mladih kolega.

Verovatno ni u snu nije mogla da predvidi da će jedne godine novac koji su im namenili ostati nepodeljen.

Odlazi li ministar

Da aktuelne vlasti imaju slabu konekciju sa kulturnjacima moglo bi se zaključiti i iz nezvaničnih saznanja da će buduća srpska vlada izostaviti iz svog sastava samo aktuelnog ministra kulture Vladana Vukosavljevića, koji je nedavno izašao u javnost sa nacrtom Strategija razvoja kutlure.
Glumac Ljubivoje Tadić je dokument ocenio kao "skandalozan", navodeći da se njime predviđa prekvalifikacija baletskih umetnika.
- Kako može baletski prvak da se prekvalifikuje? Šta sad treba - da jedan Konstantin Kostjukov pali CD ove za muziku? - ironično je upitao Tadić, nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online