Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.06.2017.
03:15
Đ. Barović - Vesti A

Nepravda u režiji države (3): Za pet godina 300 tužbi

Robert Sepi, zamenik zaštitnika građana, u razgovoru za "Vesti" kaže da je Kancelarija zaštitnika građana od 2012, kada su izvršitelji uvedeni u sudsku praksu do danas primila oko 300 pritužbi, uključujući i 14 na nadzor nad radom izvršitelja Komore izvršitelja.

www.mc.rs
Robert Sepi

- Građani se i dalje obraćaju pritužbima zaštitniku građana, iako ovaj organ nije nadležan da kontroliše rad sudova niti može da vrši neposrednu kontrolu rada izvršitelja.

Da li je taj broj manji ili veći nego prethodnih godina?

- Statistički pokazatelji svedoče o nešto manjem broju obraćanja zaštitniku građana u ovoj oblasti u odnosu na prethodne godine.

Zbog čega Vam se "dužnici" najčešće obraćaju?

- I dalje se najveći broj građana obraća ukazujući da se u postupku izvršenja ne poštuje princip srazmernosti. Razlog posezanja za najefikasnijim, istovremeno i načinom koji najdirektnije utiče na život građana - naplata nepokretnosti čija vrednost višestruko prevazilazi iznos duga, nekada i procenu veštaka u sudskom procesu, može se tražiti i u načinu rangiranja i pozicioniranja izvršitelja, kao i potrebi da se poveriocima prikažu kao efikasan način naplate njihovih dugova. Takođe, postoje pritužbe kojima se ukazuje da izvršitelji ne dostavljaju prigovore, iako se, saglasno zakonu, preko njih podnose sudovima. Na kraju, i dalje postoje pritužbe u kojima se govori da izvršitelji neosnovano i nezakonito stvaraju nepotrebne troškove, koje prevaljuju na dužnike, nekada čak i za sopstvene greške načinjene u postupku izvršenja.

Na koji način možete da pomognete?

- Nažalost, iako u potpunosti razumemo vreme i okolnosti u kojima se ti slučajevi dešavaju, zaštitnik građana je, ponavljam, ograničen u svom delovanju u ovoj oblasti. Prethodnih godina smo uputili mišljenje Ministarstvu pravde, koje je u određenoj meri uvaženo prilikom izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju iz 2015. godine, što je doprinelo normativno boljoj zaštiti dužnika s obzirom na to da sada postoji mogućnost odlaganja izvršenja, kod naplate komunalnih usluga koje pogađaju najveći broj građana, čak je uvedena i mogućnost da se traži izuzeće izvršitelja.
 

Visoki sudski troškovi

Bile su sporne i naknade izvršitelja?
- Prvobitno propisane nagrade i naknade za rad izvršitelja izmenama i dopunama tarife su umanjeni. Na problem visine i trenutka naplate sudskih troškova, koji naročito pogađaju ekonomski slabiju stranu smo takođe ukazivali u našim godišnjim izveštajima o radu, što je dovelo i do poboljšanja u tom delu. Tamo gde postoji osnov za pokretanja kontrole rada Ministarstva pravde i Komore izvršitelja možemo da uputimo preporuke i mišljenja koja nisu pravno obavezujuća. U tom delu, postoji mogućnost znatnog unapređivanja rada kontrolnih mehanizama koji bi se suštinski bavili kontrolom rada izvršitelja u odnosu na (ne)primenu principa srazmernosti.

SUTRA - Nepravda u režiji države (4): Čuvajte se aukcijske mafije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online