Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
00:23
J. A. A

Naknadna pamet NATO oficira (4): Dug put do pravde

Istoričar Čeda Antić kaže da će ovakve publikacije svakako biti od koristima budućim istraživačima, ali samo kao sekundarni izvori za rekonstruisanje prošlosti, posebno kada je reč o neposrednim akterima i učesnicima.

M. Karović
Stereotipi se ne menjaju knjigama: Čedomir Antić

- Ali, ima jedan problem? Kada oni to pišu? Kada su ti događaji već daleka prošlost. Oni ne dokazuju da je srpska strana bila apsolutno u pravu. Neki da, ali većina ne, već ukazuju na to koliko je situacija bila složena i koliko su velike sile motivisale sasvim drugi interesi od onih koje su javno proklamovali - komentariše za "Vesti" Antić.

- Problem je što bez obzira na to šta napisali i otkrili, za promenu negativnog stereotipa o Srbima potreban je sasvim drugačiji pristup. Ne može nijedna naučna disciplina, u ovom slučaju istorija, to da promeni. To mora na više nivoa da se menja, sistematski i dugotrajno. Kao što udžbenici istorije ne kreiraju svest jednog naroda o prošlosti, tako ni neka knjiga, koju uzgred budi rečeno pročita par stotina ili nekoliko hiljada ljudi, ili neki udžbenik ili neka velika sinteza ne mogu da promene stav drugih o nama - ukazuje Antić.

On posebno ističe da srpska javnost ne treba da umisli kako ovakva štiva dokazuju da je Srbija bila uvek i apsolutno u pravu ili da su samo Srbi bili žrtve.

- Svim tim izjavama treba prići sa određenim oprezom. Važno je da Srbija nije postala ono što su hteli razni šovinisti i fašisti iz Britanije, Nemačke ili SAD. Nije pretvorena u državu pariju, nije pretvorena u državu zločinaca, nije proglašena kolektivno krivom.

Vreme za jednu celovitu procenu šta se dogodilo, kako kaže Antić, nastupiće tek kada se otvore državne arhive glavnih učesnika, a to je tek od sledeće decenije.

Antonić: Objaviti "belu knjigu"

Slobodan Antonić kaže da srpska država ne koristi dovoljno ovakve publikacije kada akteri sa Zapada svedoče u svojim publikacijama o događajima, bacajući drugačije svetlo da događaje za koje je srpska strana proglašena odgovornom.
- Naša državna politika je takva da mi nećemo našim saveznicima da pravimo probleme. Ozbiljna država bi sva ta svedočenja morala da slaže, pa čak i da objavi u formi "bele knjige", kako bi se i šira javnost upoznala. Ako se naši zapadni prijatelji osećaju neprijatno, to je njihov problem - kaže Antonić.
On posebno ističe da se autori, ljudi sa Zapada, svedoci mnogih od spornih događaja svakako ne mogu diskvalifikovati kao srpski plaćenici ili lobisti.

Sutra - Naknadna pamet NATO oficira (5): Vilijam Voker me gađao olovkom




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online