Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.07.2017.
02:00
D. Dekić - Vesti A

Povratak mladih u Srbiju (1): Strane diplome u službi otadžbine

Grupu mladih iz Srbije, školovanih na prestižnim svetskim univerzitetima, u domovinu je vratio isti cilj: pomoć državi i privatnom sektoru kako bi se sistemskim i razvojnim radom svrstala u red razvijenih zemalja. Našim sagovornicima Jeleni Egelji, Tarasu Stojkoviću i Kosti Živanoviću, poseban poslovni izazov je rad u kriznim područjima, a pre svega u otadžbini koja posle silnih bura i oluja s kraja 20. veka kaska u razvoju za evropskom zajednicom.

V. Sekulić
Spoj truda i razumevanja: Taras Stojković

Zato su njihov zajednički imenitelj postali projekti za razvoj Srbije. Oni za "Vesti" govore o uključivanju dijaspore u život, biznis i proces napretka države, ali i o problemima koji su se isprečili na razvojnom putu Srbije i kako ih rešiti.

Kočnicu napretku domovine koju svim srcem žele da poguraju napred vide prvenstveno u nepostojanju dugoročne nacionalne strategije.

Bez dijaspore nema napretka

Taras Stojković, inženjer građevine, aktivan je u radu za dobrobit matice još od studentskih dana. Mladi stručnjak živi na relaciji Beograd-Toronto, a nepresušni entuzijazam pretočio je u delovanje u okviru Međunarodnog centra alumnista za prenos znanja i razvoj, oformljenog februara 2015. pri Privrednoj komori Srbije.

Rođen je u Nigeriji, gde su njegovi roditelji radili, a pre 15 godina se sa porodicom preselio u Kanadu. Posle srednje škole i koledža, želja za širenjem vidika i znanja odvela ga je na studije u Australiju, gde je osnovao i aktivirao ogranak Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

Hrana kao izvozni adut

- Pored pripreme velikog projekta koji će voditi PKS i MSP ka dijaspori, pokrenuto je i više manjih u okviru Poslovnog saveta PKS. Nedavno je na najvećem sajmu severnoameričkog kontinenta održanog u Torontu SIAL 2017 prezentovana hrana i piće iz Srbije - naveo je Taras Stojković i otkrio da je u planu da srpski specijaliteti u većim količinama uskoro osvoje i ostale delove sveta.

Rodna gruda je Tarasa vukla daleko više od uspešne inostrane karijere. Postao je član Poslovnog saveta dijaspore PKS-a koji sarađuje sa pomenutim Međunarodnim centrom.

- Idemo napred. Kroz centar je zaživela je obimna i temeljna studija za globalni projekat usmeren ka uspešnim biznismenima srpskog porekla širom sveta. Podršku je dala švajcarska Agencija za razvoj, a realizovana je u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije. Iza poduhvata su stali srpsko Ministarstvo spoljnih poslova i PKS. Cilj je identifikovati nacionalni okvir rada ka investicijama i razvoju biznisa dijaspore prema domovini, i u saradnji sa institucijama i domaćim akterima, širok i različit potencijal uspešno realizovati u praksi - kaže on.

Objašnjava da su se, u okviru projekta "Uloga uspešne dijaspore" koji implementira Aleksandar Protić iz Pariza, nacionalni timovi Centra alumnisti vodećih koledža, sada uspešni profesionalci, obratili vodećim ljudima u Francuskoj i Kanadi.

Jačanje poverenja

- Srbiju mnogo volim i želim da ulijem pozitivnu energiju drugima, kako bismo izgradili novo poverenje i motivisali dijasporu da više radi i stvara, u najkraćem da se okrene ka otadžbini. Poslovni savet PKS radiće na građenju jačeg poverenja biznisa iz Srbije i rasejanja, a voleo bih da se još onih koji su van granica Srbije, uključi i pomogne u ovoj misiji oporavka i napretka - kaže Stojković.

- Nedavni skupovi u Parizu i Torontu pokazali su kroz panel diskusije sva otvorena pitanja, ali i mogućnosti. Predstoje i skupovi u Njujorku i Londonu - otkriva Stojković.

Dokaz interesovanja uspešnih ljudi srpskog porekla u rasejanju vidi u njihovom odzivu za susrete.

- Aktivno se radi na prevazilaženju prethodnih loših iskustava i stvaranju zdrave radne atmosfere u kojoj će biznismeni srpskog porekla u rasejanju moći konkretnije da se bave biznisom u Srbiji - priča naš sagovornik i naglašava da su iza ove studije i rada kao garant stale organizacije poput Plavih šlemova.

Ne krije zadovoljstvo što je upoznao vršnjake koji bi, kao i on, da prenesu znanje i iskustvo u Srbiju. Za promene u domovini, smatra, potrebno je i truda i međusobnog razumevanja.

- U Kanadi, gde sam rastao, nacionalne institucije funkcionišu efikasno i bez prekida. U Srbiji primećujem, to ide malo teže. Treba stvoriti profesionalnu birokratiju koja će raditi efikasno i tokom tako bitnih procesa kao što su izbori, ali i u pristupu svakom građaninu na dnevnom nivou - pojašnjava Stojković, ukazujući da takav pristup donosi ne samo funkcionalnost, već i veće poverenje i građana i dijaspore u državu i njene institucije.

Sutra - Povratak mladih u Srbiju (2): Izazov industrijske revolucije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online