Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.07.2010.
12:17
Tanjug A

Tadić i Vujanović: Odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom

Predsednici Srbije i Crne Gore, Boris Tadić i Filip Vujanović, saglasili su se danas da je budućnost dve zemlje u Evropskoj uniji. Oni su ocenili da odnosi dve države idu uzlaznom putanjom.

Tadić na aerodromu Golubovci sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem
 

Vujanović je na konferenciji za novinare posle sastanka na Cetinju rekao da je Tadiću preneo "odlučnost Crne Gore da ubrzano ide prema NATO integraciji" i očekivanje Podgorice da Beograd razume tu važnu "integracionu potrebu Crne Gore".

Pitanje Kosova

 

Boris Tadić istakao je da Srbija "ne pokazuje razumevanje" za crnogorsku odluku da prizna Kosovo i da ona ima i praktičnu posledicu a to je pitanje razgraničenja. Tadić je rekao da je sa sagovornicima u Crnoj Gori razgovarao o pitanjima razgraničenja u regionu i u tom smislu ocenio da ostaju neka otvorena pitanja razgraničenje Srbije s Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom.

 

Vujanović je, govoreći o Kosovu, rekao da postoje "dve realnosti".
"Postoje dve realnosti. Kosovo je priznalo 69 država, ali takođe ga nisu priznale 123 države članice Ujedinjenih nacija. Nas bi radovalo da bez isključivosti imamo razgovore Beograda i Prištine u funkciji postizanja dogovora. I to bi bilo od regionalnog značaja", istakao je Vujanović.

 

On je dodao da je Crna Gora osudila "teroristički akt" u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kada je poginuo poznati pedijatar, a 11 osoba povređeno.

Tadić je kazao da Beograd "potpuno otvoreno i iskreno podržava nameru Crne Gore da postane punopravna članica NATO-a", ali da će Srbija zadržati neutralan status.

On je rekao da Srbija želi da doprinese ostvarivanju najvišeg stepena bezbednosti u regionu i da je konkretan rezultat njegove posete Crnoj Gori zajednička spremnost dve države da potpišu sporazum o međusobnom izručenju osumnjičenih i optuženih za organizovani kriminal i korupciju.


Oba predsednika su izrazila interes za očuvanje nacionalnog identiteta Crnogoraca u Srbiji i Srba u Crnoj Gori.

Tadić je kazao da je srpski narod u Crnoj Gori autohton i izrazio očekivanje da će zvanična Podgorica poštovati prava Srba tokom popisa 2011. u smislu zaštite njihovog identiteta.

Vujanović je rekao da država Crna Gora ne treba da se meša u pitanje nacionalnih zajednica koje svoj osećaj treba slobodno da ispoljavaju.

Vujanović je rekao i da dve države treba da nastave razgovore o dvostrukom državljanstvu.

I Tadić i Vujanović su kao posebno značajno istakli spremnost dve države da potpišu sporazum o međusobnom izručenju građana, koji su umešani u akte organizovanog kriminala i terorizma.

Vujanović je kazao da je posebno važno da se što pre zaključi sporazum o ekstradiciji:


"Organizovani kriminal nema granice. I one ne mogu da budu zaštita kriminalcima. Naš interes je da što pre zaključimo takav sporazum sa Srbijom i sa Hrvatskom", naglasio je Vujanović.

Tadić je s crnogorskim zvaničnicima razgovarao i o ekonomskim pitanjima i u tom smislu je zajednički konstatovano da postoji veliki prostor za unapređenje te saradnje, posebno u oblasti transporta i energetike.


Predsednik Srbije je odao priznanje Crnoj Gori zbog ekonomskog razvoja i rekao da se Srbija zalaže za ekonomsku regionalnu saradnju, ali bez ambicija da bude lider.

Tadić, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori, na Cetinje je doputovao iz Podgorice gde je razgovarao s premijerom Milom Đukanovićem.

Tadić je u Podgorici prvi put boravio odmah nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. godine, kada je izjavio da Srbija priznaje referendumski rezultat i da želi sa Crnom Gorom da gradi prijateljske odnose.

Tadić je danas popodne posetio kompaniju M-tel, koja je u vlasništu beogradskog MTS-a, a ambasada Srbije u Podgorici povodom dolaska predsednika Tadića prirediće večeras prijem u hotelu "Podgorica".


Susrete s crnogorskim zvaničnicima Tadić završava večeras na svečanoj večeri, koju će u vili Gorica u njegovu čast priprediti predsednik Vujanović. Tom događaju prisustvovaće i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

.
Niz susreta koji su uvršćeni u program Tadićeve posete potvrđuje pisanje podgoričke štampe da svi u Crnoj Gori, od zvaničnika, do prosrpskih opozicionih partija, poglavara Mitropolije i običnih građana, od njegove posete očekuju mnogo, jer bi ona trebalo da označi početak nove, zdravije faze odnosa dve zemlje.

Tadić će sutra u Herceg Novom otvoriti konzulat Srbije, a popodne će posetiti rođake u selu Smriječno, u Pivi, u kome je rođen njegov otac.

Krivokapić ljut što se i on ne sastaje sa Tadićem

 

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić izrazio je sinoć u Podgorici nezadovoljstvo što se predsednik Srbije neće sastati i sa njim tokom boravka u toj državi. Protokolom nije predviđen susret sa predsednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, što je predsednik parlamenta ocenio kao "slanje loše poruke Srbiji".

 

On smatra da "nije dobro da se nivo posete Tadića Crnoj Gori spušta ispod nivoa koji je predsednik Crne Gore dobio tokom posete Srbiji, tim pre što to predstavlja presedan u ugošćavanja šefova stranih država", naveo je Krivokapić.

 

Pozivajući se na izvore u Krivokapićevoj Socijaldemokratskoj partiji, podgoričke "Vijesti" pišu da je "krivac" za izostanak tog susreta predsednik Crne Gore Vujanović. Razlog je osveta jer je Krivokapić, navodno, uoči lokalnih izbora u Crnoj Gori indirektno medijima potvrdio da se predsednik Crne Gore tajno sastao sa Tadićem. Tu informaciju su demantovali i Tadić i Vujanović.

 

Đukanović: Razgovori sa Tadićem bili su uobičajeni

 

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je svoj današnji sastanak sa predsednikom Srbije kao "uobičajen za zvanične sagovornike susednih država".

Najavljeno saopštenje o razgovoru Đukanovića i Tadića još nije objavljeno, ali je Đukanović posle susreta sa predsednikom Hrvatske demokratske zajednice za BiH Draganom Čovićem, novinarima rekao da je sa Tadićem razgovarao o izgradnji auto-puta, rekonstrukciji železničke pruge Bar-Beograd i razvoju energetskog sektora.

Đukanović je kazao da je razgovor sa Tadićem bio "veoma koristan" i da će doprineti boljem razumevanju dve države kao i "pravilnom identifikovanju prioriteta" u budućim crnogorsko-srpskim odnosima.

Crnogorski premijer je rekao da je Tadića obavestio o svojoj ranijoj oceni da se neki zvaničnici iz Srbije mešaju u unutrašnje prilike u Crnoj Gori, ali da to nije bilo dominatno pitanje u njihovom razgovoru.

Đukanović je uoči lokalnih izbora u Crnoj Gori, održanih 23. maja, rekao da je savetnik u kabinetu predsednika Srbije, Mladen Đorđević bio angažovan u pripremi crnogorske opozicije za te izbore.

Đukanović je takođe rekao da je i Tadiću, kao i danas u razgovoru sa Čovićem, izneo svoju ocenu da što pre treba prevazići "nefunkcionalnost BiH" jer je to, kako je objasnio, u interesu bezbednosti regiona.


Telekom Srbije investirao 150 miliona evra u Crnoj Gori

Telekom Srbije investirao je za tri godine oko 150 miliona evra u Crnoj Gori u razvoj poslovanja mobilnog operatera M-tela, izjavio je danas u Podgorici generalni direktor te srpske kompanije Branko Radujko.

On je prilikom posete predsednika Srbije i Crne Gore Borisa Tadića i Filipa Vujavnovića M-telu, članici Telekom Srbije grupe, kazao i da će u avgustu biti pušten u rad optički kabal od Vrbnice do Bara, u koji je uloženo 7,5 miliona evra.

Telekom Srbija grupu čine Telekom Srbije, Telekom Srpske i crnogorski M-tel. Grupa ima 13 milona korisnika usluga mobilne i fiksne telefonije, interneta i multimedijalnih usluga u tri države, navodi se u saopštenju.

"Povezivanjem telekomunikacionih mreža operatera u regionu stvoriće se uslovi za uvođenje najsavremenijih telekomunikacionih tehnologija i servisa, što će biti korisno i za Crnu Goru i za Srbiju", kazao je Radujko.

POVEZANE VESTI

Petak 09.07.2010. 07:04
Ma glupi Srbi u Srbiji dokle cete dozvoljavati da vas Crnogorci vode i pljackaju? Tadic predsednik Srbije ,Nata Mesarovic pred.Vrhovnog suda,Karadic pred.Fud.saveza,Micunovic iz DS-a,Tijanic dir.RTS-a.....itd...itd Opametite se jednom za svagda pa izaberite Srbina da vodi jednom majku Srbiju pa kakav god da je nas je pa kako nam bude. Sta mislite da jedan drzavljanin sa stranim poreklom moze biti premijer neke evropske drzave , moze samo da zaboravi to i to se nikada nemoze desiti.E tu demokratiju predaje na fakultetu pr.Micunovic i jadni su nasi studenti kojima ovaj ispira mozak. Tadic je upropastio Srbiju i samo se setka avionom i glumi nekakvog "copavog" pa se potpuno slazem da ga ostavimo u tom selu da nam ne zagadjuje drzavu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online