Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.08.2017.
00:20
D. Dekić - Vesti A

Političari i tajkuni jači od zakona (2): U raljama ucene i korupcije

U Srbiji, kaže statistika, počinioci čak trećine od ukupnog broja krivičnih, ali i prekršajnih dela, prođu nekažnjeno. Tako se optužba iz 2004. protiv vlasnika Invej grupacije, u okviju koje je TV Hepi, Predraga Rankovića Peconija za utaju poreza od 2,6 miliona dinara, vukla po sudovima sve do 2012. godine, postupak je prošao kroz ruke šest sudija, a pre pet godina i definitivno zastareo.

N. Đurović
Razrešenje sudije: Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam

Narko-bos Darko Šarić neće odgovarati za jedno od tri krivična dela za koje se tereti, odnosno za dobijanje hrvatskog pasoša na osnovu lažnih dokumenata, jer posle decenije, postupak je zastareo. 

Javnost, međutim, nikada nije saznala imena sudija i tužilaca u pomenutim postupcima, niti da li su oni odgovorni za zastarevanje. JUKOM prati neka od suđenja kako bi zainteresovao javnost za tok koji sledi posle hapšenja. Od onih gde je neko unapred osuđen u medijima do postupaka koji zastarevaju zbog odugovlačenja.

Milan Antonijević kaže da sudije moraju da budu zaštićene od pritisaka sa strane. Međutim, ukoliko se utvrdi da su krivci za zastarevanje, moraju da snose odgovornost, a sankcije treba da budu i oštrije.

Da sankcije treba da postoje i za sud i za tužilaštvo ako neaktivnošću dovedu do zastarelosti procesa, slaže se stručnjak za ustavno pravo Bogoljub Milosavljević. Kao najčešći razlog za zastarevanje on vidi politički motiv, a tužioce kao najveći problem.

- Primetno je da je Tužilaštvo češće krivac za to razvlačenje postupaka i da imamo situacije da zbog dužine rada na istražnim radnjama postupak zastari i pre podizanja optužnice - kaže on za "Vesti" i takođe se zalaže za disciplinske postupke zbog takvog ponašanja.

Upitan šta je najčešći razlog ovakvog delovanja u pravosuđu, ovaj stručnjak odgovara da ima svega od pomenutih političkih pritisaka i straha nosilaca pravosudnih funkcija, do korumpiranih sudija i tužilaca.

- Ministarstvo pravde mora da reaguje na sve devijantne pojave, jer to što je pravosuđe treća nezavisna grana vlasti ne znači da niko ne treba da joj se umeša i kad ne radi. Tužioci i sudije ne smeju da budu iznad i izvan zakona. Mora da postoji mehanizam kojim bi bili naterani da u propisanim rokovima za dela, odrade - kaže Milosavljević.

SUTRA - Političari i tajkuni jači od zakona (3): Pravda u režiji nedodirljivih

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online