Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.08.2017.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Srpska znamenja rasuta po svetu (3): Aukcija na kojoj smo nadigrali Bugare

Pre 11 godina Srbija je na aukciji u Minhenu uspela da otkupi Strojimirov pečat koji se smatra najstarijim materijalnim dokazom postojanja srpske države na Balkanu.

Printscreen RTS
Potvrda ranog hrišćanstva kod Srba: Pečat kneza Strojimira

- Tada smo sienergijom države, Ministarstva kulture i Istorijskog muzeja Srbije za dva tri dana uspeli da se organizujemo i da ga otkupimo na aukciji - priseća se Andrej Vujnović koji je u to vreme bio direktor muzeja.

Način na koji se otkup desio, vremenski tesnac i konkurencija u susedima Bugarima, celoj priči daje pomalo filmsku dramatiku. Početna cena je bila 6.500 evra, a kako su i Bugari koji tvrde da je Strojimir bio njihov vladar, bili zainteresovani da ga kupe, urgirali su kod organizatora da aukcije i ne bude već su odmah ponudili otkup za 15.000 evra. Na scenu onda stupa rusko-srpsko prijateljstvo.

Izgravirani krst

Pečat kneza Strojimira se pojavio na aukciji nemačke firme Gorni i Moš i bio je jedan od 734 premeta ponuđenih na prodaju kao antička umetnost. Pečat se nalazio u jednoj privatnoj nemačkoj kolekciji i s obzirom na njegovu dugovečnost nemoguće je bilo utvrditi prethodne vlasnike.
Na pečatu piše: "Bože, pomozi Strojimiru", a smatra se da je pripadao srednjem sinu kneza Vlastimira. Po izgraviranom krstu zaključuje se da je bio hrišćanin, a s obzirom na to da pečat datira iz druge polovine devetog veka, bila je to još jedna potvrda da su Srbi u to vreme već počeli da prelaze u hrišćanstvo.

Svega tri dana pre same aukcije, ruske kolege su obavestile dr Đorđa Jankovića sa Filozofskog fakulteta i predsednika Srpskog arheološkog društva da pečat postoji i da je ponuđen na prodaju. On o tome izveštava direktora Istorijskog muzeja Srbije Andreja Vujnovića koji šalje dopise premijeru Koštunici i tadašnjem ministru kulture Draganu Kojadinoviću.

Ministar o tome obaveštava konzulat u Minhenu i vicekonzul Srbije Nikola Marković hitno uspostavlja kontakt sa akcionarskom kućom. Na samoj aukciji pečat je dostigao cenu od 16.000 evra po kojoj je prodat vicekonzulu Srbije. Krajnja cena sa provizijom aukcijske kuće je iznosila 20.000 evra.

Na ovaj primer pozvali su se i u Ministarstvu kulture kada smo ih zamolili da nam navedu slučajeve u kojima je država reagovala efikasno i povratila kulturno blago.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online