Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.10.2017.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Skupštinski rijaliti po džepu građana (4): Za cirkus krivi i mediji

Vladajući naprednjaci sa svojom poslugom u vidu malih, korisnih i poslušnih koalicionih partnera svesno i planski urušavaju integritet Skupštine Srbije kao najvažnijeg predstavničkog tela građana Srbije.

youtube.com/TVKopernikus
Vlast bahata prema opoziciji: Marija Janjušević

Tako na skupštinska dešavanja gleda Marija Janjušević, poslanica Dveri koju je predsednica parlamenta Maja Gojković udaljila sa zasedanja. Janjuševića ukazuje da je ponašanje poslanika vladajuće većine sve besprizornije, a neki se i ponašaju kao rijaliti zvezde! Ona smatra da iza toga stoji režim koji se na Skupštinu obrušio zbog njene kontrolne uloge.

- Umesto da nam predsednik države, premijer i ministri redovno polažu račune o svom radu, da mi kao poslanici o tome raspravljamo i predlažemo bolja rešenja, vidimo da izvršna vlast radi šta hoće, odnoseći se pritom bahato i ignorantski prema poslanicima. Samim tim, bahato i ignorantski se odnose i prema građanima čiji smo predstavnici - ocenila je Janjuševićeva za "Vesti".

Otuđena vlast

Vlast je, smatra ona, već duže otuđena od naroda, kao i deo opozicije koji je obuzet sopstvenim interesima i pozicijom u odnosu na vlast.

- Srećom, postoji i prava opozicija, a to su stranke koje ne sarađuju sa SNS. U tom smislu se ovaj skupštinski saziv značajno razlikuje od prethodnog kada su vladajući poslanici bukvalno bili glasačka mašina za donošenje zakona neshvatljivom brzinom i to bez rasprave i samo s jednim ciljem, a to je da se usaglase sa EU zakonodavstvom ili dodvore stranim investitorima - objašnjava naša sagovornica.

Vučićeva farsa

Poslednji skupštinski četvrtak u mesecu rezervisan je za postavljanje pitanja premijeru i članovima Vlade, ali su, kako ističe Marija Janjušević, za skoro godinu i po mandata poslanici samo jednom doživeli da premijer, a to je tada bio Aleksandar Vučić, odgovara na njihova pitanja.
- I to se pretvorilo u farsu zbog zloupotrebe vremena i poslovnika. Vučić je razgovarao sam sa sobom, sporadično i sa svojim koalicionim partnerima - ukazuje Marija Janjušević.

Ključni razlog za hajku na narodne poslanike, prema njenim rečima, upravo je činjenica da se "čuje i glas onih koji dostojno zastupaju interese građana i zahtevaju poštovanje Ustava". Brine je što u urušavanju ugleda skupštine i poslanika pojedinačno, učestvuju i mediji, i što je autocenzura poprimila orvelovske razmere. Još je zabrinutija zbog činjenice da svaku opozicionu konstruktivnu inicijativu i argumentovanu kritiku, vlast obesmišljava i razvodnjava besprimernim ponašanjem, rečnikom i afektiranjem parlamentarne većine.

wikimedia.org/Boris Dimitrov

 

Skupštinski rijaliti po džepu građana:

(1) Nerad plaćen 25 miliona evra

(2) Preletačević jači od cele opozicije

(3) Skupština gora od Farme

- Dok prate prenos, građani ne mogu da čuju dobacivanje, urlanje, aplaudiranje, sarkastičan smeh, pa čak i psovke poslanika većine, koji se svojim neprimerenim ponašanjem preporučuju kao poslušne i korisne kreature. Ne znam da li su ljudi uočili da su klupe u prvom redu rezervisane za rijaliti zvezde, pravilno raspoređene u tom prvom redu klupa: LSV, SRS i neki satelit SNS, zaista ne pamtim imena svih minornih stranaka koje imaju po dva člana, sebe i suprugu - tvrdi Marija Janjušević.

Laži kao praksa

Ona kaže da nije retkost ni spominjanje porodice, ličnih porodičnih tragedija, bolesne i upokojene dece, čak i izmišljene priče, poput one iz izborne noći kad je vlast pokušala da Dveri prikaže kao nasilnike. Objašnjava da snimak pokazuje da je Maja Pejčić iz Republičke izborne komisije nasrnula na Ivana Kostića, ali SNS redovno predstavlja taj događaj drugačije, kao da je toj ženi lider Dveri Boško Obradović zavrnuo ruku. Dveri se, međutim, ne obaziru na cenu koju će platiti, već isključivo na to koliku svetinju brane.

- Uverena sam da svakim danom sve više građana Srbije i Srba u celom svetu to prepoznaje i odobrava. To je pravi put da i Narodna skupština vrati ulogu koja joj pripada, a građani dostojanstvo i suverenost - kaže ona.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.10.2017. 08:50
Циркус у скупштини Србије??? 100 година су Срби живели у циркусу који се звао Југославија и данас не могу без циркуса. Оставите народ на миру!!! "Живјеће овај народ"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online