Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.01.2018.
00:22
Lj. Ivanović - Vesti A

Klimatske promene istinska opasnost za čovečanstvo (1): Nebo nema miljenike

Snegovi su blokirali aerodrome u Severnoj Americi, a ribari iz severnog Atlantika vade mrtve ajkule kojima je srce stalo u pokušaju da se domognu toplih voda Kariba. Sneg je pao i na plaže Floride, što ni sede glave te savezne američke države ne pamte. Putnici na jugu Španije su zavejani u automobilima, pod smetovima koji su zavejali auto-puteve. To je sve posledica globalnog zagrevanja, ma koliko laicima neverovatno zvučalo.

EPA
Zabelela se Florida: Grudvanje na ulicama Majamija

Američki klimatski eksperti, poput Džozefa Rama iz Centra za američki progres i Džefa Mastersa, poznatog meteorologa Nacionalnog meteorološkog centra, objašnjavaju da su rekordni snegovi sasvim u skladu s teorijom globalnog zagrevanja.

Objašnjenje je, kažu, jednostavno. Zagrevanje podrazumeva i više isparavanja s reka, mora i okeana, pa prema tome i više vlage u toplom vazduhu koja, u sudaru s hladnim talasom kad dođe zima, za rezultat ima sneg. Od 1970. u atmosferi je, pokazuju podaci, četiri odsto više vlage, a sve što ode gore, mora da se jednom vrati dole, kao više kiše ili više snega, zavisno od godišnjeg doba.

Ovdašnje snežne oluje stavile su na dnevni red i druga pitanja koja su problem učinili još intrigantnijim. Zašto je Vašington, koji je više od 30 centimetara snega imao samo 13 puta u poslednjih 140 godina, danas zatrpan, dok je Vankuver, koji je uobičajeno veoma snegovit, ove zime sneg morao da na olimpijska skijališta prebacuje kamionima i helikopterima? Sve češće se, ovim povodom, ukazuje i da su klimatolozi u sukobu interesa jer što su dramatičnija njihova predviđanja, to više novca dobijaju za nastavak svojih istraživanja.

Eskimi: Zemlja se pomerila

Eskimske starešine tvrde da znaju uzroke strašnih vetrova i promena temperature na Zemlji. Naime, ti domoroci u arktičkim regijama Kanade, SAD i Grenlanda kažu kako klima nije krivac za sve već se, prema njihovom mišljenju, jednostavno rečeno "Zemlja pomerila". Starešine su tako upozorile NASA kako Sunce više ne izlazi na mestu na kome je izlazilo ranije. Upozorili su i da im dani traju duže nego ikad pre u istoriji, a tvrde i da su se promenili položaji Meseca i zvezda, što je prema njihovom mišljenju pravi uzrok promena temperature i strašnih oluja koje u poslednje vreme pogađaju planetu. Kako kažu, Sunce je sada na višoj poziciji na horizontu i greje više nego obično.
- Nešto se opasno događa sa Zemljom - upozoravaju Eskimi.

Ali, nema mnogo sumnje šta se događa. Potpuno ista pojava otopljavanja i činjenice da glečeri Arktika i Antarktika kopne objašnjavaju da u januaru sever Italije proizvodi paradajz, da je u Beogradu Božić dočekan na bezmalo 20 stepeni Celzijusa, te da Australija gori pod neverovatnih 43 stepena u hladu. Gde god da živite, u ma kako uređenom društvu, najvećoj opasnosti današnjeg čovečanstva nećete umaći. Klimatske promene se tiču svakog od nas i generacija koja dolaze.

Jedan od primera jeste i najnoviji izveštaj Evropske unije u kome se upozorava da bi u narednih desetak godina iz Afrike u Evropu moglo da navali čak 10 miliona izbeglica, ali ne zbog ratova ili političkih kriza, bede i ekonomskog sloma, već zbog klime. Saharski pojas se širi, sve manje je vode i sve manje zemlje za obradu. Ljudi će početi da beže jer nemaju šta da jedu.

I dok se Afrika i Evropa suočavaju s istorijskim sušama, u raznim delovima sveta vode ima toliko da će raseliti brzo neverovatnih 160 miliona ljudi. To je primer Bangladeša, delova Brazila, Indije i Indonezije, gde porast nivoa mora direktno uništava stotine hiljada domova i imanja tamošnjeg stanovništva. Klima je problem svih nas, bez obzira da li ste pobornik teorije da čovek svojim delovanjem narušava prirodnu ravnotežu, ili da je reč o cikličnim promenama na koje čovek ima mali ili čak nikakav uticaj, kako neki tvrde.

Sutra - Klimatske promene istinska opasnost za čovečanstvo (2): Okeani rađaju ubice 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online