Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.01.2018.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Poznati u beogradskoj izbornoj kampanji (1): Partijska šarenica za birače

Voditelj Živorad Žika Nikolić, poznat kao Šarenica i glumac Branko Milićević Kockica protiv tandema reditelja Gorana Markovića i Zdravka Šotre... Oni su, kako su ovih dana javljali mediji, među poznatima sa kojima će u borbi za glasove na martovskim izborima u Beogradu koplja ukrstiti Srpska napredna stranka i koalicija stranaka koja podržava bivšeg gradonačelnika prestonice Dragana Đilasa.

V. Sekulić
Popularan u narodu: Živorad Žika Nikolić

Podrška javne scene političarima ulaskom na liste kandidata za odbornike u prestoničkom parlamentu, a ponekad i njihov politički angažman, u Srbiji nisu novost, ukazuju politički analitičari. Objašnjavaju i da političari, zbog pada poverenja građana, posežu za poznatima lepeći ih na liste kandidata, kao što to deca čine sa sličicama u albumima.

Dok stranke tako kače poznate kao broš na svoj rever, ne bi li njihovo profesionalno blještavilo namamilo birača više, razlozi koji estradu, glumište, pa i sportiste navode na senčenje političkim nijansama, prilično su različiti. Ako njih pitate, većina će naprasni aktivizam u toj sferi pravdati već izlizanom frazom da su u politiku zagazili zbog "promena" i "boljeg života građana".

A. Čukić
Ratko Božović i Zdravko Šotra

Fotelja kao nagrada

Takvih na javnoj pozornici zaista ima ali, i ne retko, sagore u misiji bez uspeha, a na političkoj klackalici, vidljivo preteže strana sa profiterima, ljudima iz kulture i sporta, od kojih su se neki domogli važnih državnih fotelja. Velikani glumišta Branislav Lečić i Vojislav Brajović iz redova Demokratske stranke uzdigli su se do pijedestala ministara kulture, što je pošlo za rukom i reditelju Nebojši Bradiću kao pulenu nekadašnjeg lidera URS-a Mlađana Dinkića.

Predrag Ejdus je tokom vladavine DS-a poveo Narodno pozorište, a u podeli karata posle izbora 2012. i dolaska SNS-a na vlast glumcu Slobodanu Ćustiću predato je u ruke Beogradsko dramsko pozorište. Njegov kolega Rastko Janković smestio se u Kancelariji za dijasporu. Po istom receptu bi moglo da se posreći glumcu Lepomiru Ivkoviću sa liste SNS-a za gradske izbore. Na tom spisku ispred Ivkovića su penzioneri Živorad Nikolić Šarenica i Branko Milićević Kockica koji je u osmoj deceniji života i moglo bi se reći da će imati zanimljiv duel sa vršnjakom Goranom Markovićem, ali i legendom Zdravkom Šotrom koji je odmakao u brojanju devete decenije.

Socijalisti takođe adute za prestoničku trku imaju. Među njima je glumica Jelica Sretenović, popularna Koka iz kultnog "Boljeg života" koja će se založiti da bolje žive njeni sugrađani. Neke od njenih kolega pitaju se zašto nije stopama pokojnog supruga otišla u DSS, već u SPS, čiji je lider Ivica Dačić, inače ministar spoljnih poslova gde radi njena mlađa ćerka? Na listi je stonoteniser Aleksandar Karakašević, pa će možda i on kao nekada bivši bokser Nenad Borovčanin na krilima SPS-a do funkcije u Ministarstvu sporta. Glumište sve radije ide u politiku.

A. Čukić
Goran Marković i Milutin Petrović

Čaršijske priče

Tako su ranije, parlament krasile glumice, Neda Arnerić ispred DS-a i Lidija Vukićević (SRS). U politiku su se upleli i glumac Tihomir Arsić i njegov kum muzička legenda Bora Đorđević, obojica nekada bliski Vojislavu Koštunici. Arsiću je SNS bio "treća sreća" i danas je specijalni savetnik ministra kulture, dok je Bora Čorba je na predsedničkim izborima podržao lidera Dveri Boška Obradovića, kako reče, po čačanskoj liniji.

SNS-u se priklonio i glumac Lazar Ristovski, ranije fan Mlađana Dinkića. Ristovski je podržavao bivšeg predsednika Borisa Tadića, a 2017. javno se izjasnio za Vučića na predsedničkim izborima. Glumačka čaršija šuška da je uvek na liniji, pa njegove projekte ne zaobilaze državne pare. Od Vlade do gradskog parlamenta, moglo bi se reći za pijanistu Ivana Tasovca, bivšeg ministra kulture na predlog SPS-a koji se sada obreo na gradskoj listi SNS-a.

U timu kandidata Dragana Đilasa je i glumac Nikola Đuričko i niz naučnih radnika, među kojima i bivša rektorka Beogradskog univerziteta Marija Bogdanović. Ova naučna radnica, doduše, nije prva na listi kao što je to kod naprednjaka direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić.

Đilasovu listu potpisom je podržao legendarni trener Dušan Duda Ivković, suprotstavljajući se na taj način SNS-ovim pulenima, bivšim košarkašima Milanu Guroviću i Goranu Grboviću. Ivković je istakao da se Đilas "pokazao i dokazao kao gradonačelnik u dva mandata". Javno je podršku dao i dramski pisac Siniša Kovačević koji je uz lidera Narodne stranke Vuka Jeremića.

Na listi DS 30 profesora

Demokratsku stranku je na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. podržalo 40 glumaca, sportista i intelektualaca "pismom građanima", a sada je na listi DS-a i partija Zorana Živkovića i Borisa Tadića, 30 univerzitetskih profesora, penzionisanih generala i admirala i ličnosti poput bivšeg sudije Ustavnog suda Zorana Ivoševića i radijskog voditelja Veljka Pajevića. Na listi je i balerina Bojana Leko nasuprot Aji Jung sa liste SNS-a.

On je kazao da je Đilas "jedini koji može da pobedi ovo zlo". Karte na nedavno osnovanu NS Jeremića stavili su i književnik Nenad Kecmanović, reditelj Predrag Gaga Antonijević i bivši plivački as Milorad Čavić. Pokret slobodnih građana Saše Jankovića u taboru ima i glumca Sergeja Trifunovića, a i Jankovićeva i Jeremićeva ekipa je uz Đilasa.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj oslanjao se na predsedničkim izborima na na učesnice rijalitija Parovi pevačicu Vesnu Rivas i takmičarku Slađanu Petrušić, dok će na gradskim izborima ići sa listom na kojoj uopšte nema poznatih.

Sutra - Poznati u beogradskoj izbornoj kampanji (2): Aja, Beli i pozajmljeni autoriteti



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online