Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
03:15
D. Dekić - Vesti A

Poznati u beogradskoj izbornoj kampanji (3): Moć kao magnet

Demokratska stranka je nekada imala podršku rok legende Momčila Bajagića Bajage koji se definitivno povukao iz svih političkih događanja.

www.mc.rs
Bojan Klačar

Legenda kantautor Đorđe Balašević ih nije podržavao pesmom, već rečima. Bez obzira na upliv u politiku, njihova popularnost nije pala kao ni glumca Nikole Koja koji je na predsedničkim izborima dao glas javno lideru PSG-a Saši Jankoviću, a nešto kasnije putem Tvitera, povukao podršku.

Veoma popularne ličnosti, poput Koja, prema rečima izvršnog direktora Centra za slobodne izbore i demokratiju, kada veruju u neku ideju, podržavaju je kroz ličnost koja je zastupa. Međutim, ako se zbog nečeg razočaraju, nastupe emotivno.

- To je, može se reći, akcija i reakcija, koja je u slučaju Koja i još nekih umetnika posledica privilegije da su dokazani u svojoj profesiji, ne žive od politike i ne zavise od nje. Oni nisu ni deo partije i ne moraju da poštuju njene stavove, već imaju svoje koje javno zastupaju, a publika ih i dalje voli - kaže Klačar.

Stranke, kako tumači, pribegavaju poznatim ličnostima iz dva razloga.

Čist račun

Neki zapevaju na mitinzima, ali im je motiv čisto materijalne prirode. Kada je Aca Lukas 2012. nastupio na skupu Pokreta radnika i seljaka i Unije malinara, morao je da demantuje da je ušao u politiku.
- Pevao sam za novac, klasična tezga, kao svaka druga. Nisam seljak, a maline volim, ali na torti - kazao je Lukas da bi se potom saznalo da je za taj nastup zaslužan njegov menadžer, lider pokreta, Saša Mirković.
Na mitingu SNS-a 2016. u Novom Sadu pevao je hor tamošnje gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj". Direktor škole rekao je da nije reč o zloupotrebi dece.
- To su načini da se ostvari prihod i finansiraju odlasci na takmičenja - kazao je Stojković.

- Prvi je što političari u Srbiji više nisu na tako dobrom glasu i poverenje u njih i partije je nisko, pa sa poznatima na listi šalju poruku glasačima da su nadpartijska organizacija koja okuplja i ljude bez partijske knjižice. Trude se pritom da okupe dobar tim javnih ličnosti, ljude sa snažnim biografijama. Drugi je što što takav deo strateškog nastupa sa profilisanim ličnostima u javnosti kojima ni protivnici ne mogu da nađu zamerku, daje partijama dodatnu težinu. Cilj je naravno dodatni broj glasova koje ti poznati treba da privuku.

Poznati u beogradskoj izbornoj kampanji: 

1. Partijska šarenica za birače

2. Aja, Beli i pozajmljeni autoriteti

Kada je reč o razlozima javnih ličnosti da se stave u ovu vrstu službe, Klačar takođe vidi dva razloga njihovog angažmana.

- Jedan broj njih ima svetle ciljeve, a to je da iskoriste svoje znanje i iskustvo da bi pomogli široj zajednici. Politika, međutim, donosi moć, prestiž i uticaj, pa tome ne odole i neke javne ličnosti, ostvarene u svojoj profesiji - smatra on.

Poznati i uspešni koji se angažuju u ovoj sferi su, objašnjava naš sagovornik, inače građani sa političkim stavom.

- Oni smatraju da mogu na listu, a moguće i u politiku pošto veruju u tu ideologiju. Ima, međutim, i onih koji menjaju partijske kapute, pa od toga imaju korist, čak se i domognu i visokih i drugih fotelja u državi.

Marija se pokajala
Marija Šerifović je kao pobednica Evrosonga posetila radikale u parlamentu sa menadžerom Sašom Mirkovićem, ali i 2008. pevala na njihovom mutingu.
- Nikada više to ne bih uradila, ne isplati se zbog para podeliti publiku, a ja sam učinila upravo to i ljudi su počeli drugačije da me gledaju - izjavila je pevačica.
Neke mega zvezde su stalno u političkoj žiži i svi ih svojataju, što im očito ne pada teško. Šaban Šaulić je svojevremeno, kako se pisalo, podržao LDP i Čedomira Jovanovića, a onda se čulo da se druži sa Milutinom Mrkonjićem i SPS-om, pa je navodno u Pokretu socijalista sa kumom Zoricom Brunclik. Šaulić na mitinzima nije pevao, ali jeste Ivica Dačić na njegovoj slavi, a onda je Šaban viđen na slavi SNS-a Svetoj Petki. Svetlana Ceca Ražnatović se aktivirala zbog Stranke srpskog jedinstva njenog supruga pokojnog Željka Ražnatovića Arkana koji je i preteča uvođenja poznatih u predizborne kampanje. Ona oduvek daje podršku kumu, lideru Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi, druži se sa Ivicom Dačićem, a pevala je na proslavi Srpske nove 2007. u vreme kada je Vojislav Koštunica bio premijer, pa na poziv naprednjaka u Nišu pevala za Srpsku novu 2016. u tom gradu, a uoči predsedničkih izbora 2017, prisustvovala nekim skupovima tada predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića.

Ovaj analitičar ukazuje da osim te vidljivosti u društvu koju dobiju sa politikom i funkcijom, neki razmišljaju i o materijalnoj koristi, pa im je primamljivo to u paketu.

- Ima i toga da poznati, političkim angažmanom žele prestiž u odnosu na kolege i da u rukama imaju tu moć da se pitaju o važnim stvarima - objašnjava zašto se posle podrške, deo poznatih ličnosti odluči i na partijsku karijeru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online