Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.02.2018.
03:00
B. Đ. - Vesti A

Šta je CIA znala o nama (3): Verovali u opstanak SFRJ?!

U analizi CIA iz 1989. godine, pod nazivom "Jugoslavija: Status i izgledi", navodi se procena američki bezbednosnih službi o budućnosti SFRJ.

EPA/Dennis Brack/POOL
Planeta pod lupom: CIA svoje pipke ima u svim državama

"Jugoslavija će se u sledećih nekoliko godina suočiti s rastućom nestabilnošću, što će oslabiti efikasnost njenog liderstva i zapadnih kreditora. Najveća pretnja stabilnosti je rastući etnički i politički razdori, posebno izazvanih od strane srpskog lidera Slobodana Miloševića, koji želi da reinstalira srpsku hegemoniju u zemlji s njim kao glavnim liderom. Ekonomija koja se urušava takođe uvećava etničke i regionalne tenzije, te povećava mogućnost za raširene radničke proteste. Treća opasnost za stabilnost su izolacionističke i secesionističke tendencije u Sloveniji..."

Takođe, samo dve godine pre raspada zemlje, procene CIA su bile da će Jugoslavija opstati.

"Jugoslavija se suočava s najvećim testom za svoju stabilnost od raskida s Moskvom 1948. godine. Procene su da će opstati zajedno i evoluirati na načine koji su pozitivni za interese SAD. Međutim, najverovatnije će se suočavati s povremenim krizama u sledećih nekoliko godina, koje će usporiti pozitivne razvoje", navodi se u analizi CIA.

U istom izveštaju navode se i procene šta će biti sa Slobodanom Miloševićem i njegovim dobicima, odnosno promenama rukovodstva u Vojvodini, Kosovu i Crnoj Gori.

"Milošević će verovatno konsolidovati svoje dobitke, ali neće uspeti sa izmeni sistem regionalnog odnosa snaga u državi... Drugi regioni, pogotovo Slovenija, Hrvatska i Bosna, s podrškom vojnih lidera, verovatno će uspeti da ga suzdrže", navodi se u analizi.

Jedan od zaključaka procene o budućnosti SFRJ jeste da će "Slovenija gotovo sigurno ostati u federaciji".

Milošević "prigrlio" nacionalizam

Među brojnim izveštajima s kraja osamdesetih i početka devedestih izdvajaju se i oni o ličnosti i namerama Slobodana Miloševića. Tako su procene analitičara CIA govorile da je Milošević prosto iskoristio situaciju. Njihovi operativci su došli do podataka da je Milošević s kraja osamdesetih godina na sastanku sa najbližim saradnicima razgovarao kako da ostanu na vlasti. Kako kažu u ovom izveštaju, oni su videli da komunistički režimi širom Istočne Evrope padaju kao domine, te su pokušavali da nađu načine da ostanu na vlasti. Zaključili su da je najbolje da "prigrle" srpski nacionalizam koji je tada bio u bujanju i tako obezbede opstanak na vlasti.

Navodi se i da će etničke i ekonomske tenzije biti izazovi za stabilnost Jugoslavije u sledećih nekoliko godina, ali će Jugoslavija ostati ujedinjena, navodeći da je "verovanje među većinom jugoslovenskih lidera i etničkih grupa, da nema bolje alternative od jugoslovenske države", navodi se u analizi. Završna procena analize CIA kaže da postoje dve trećine šanse da Jugoslavija ostane zajedno. U američkom je nacionalnom interesu da jugoslovenski eksperiment uspe, zaključak je ove analize.

Hteli da ukinu KPJ

Jedan od zanimljivijih izveštaja CIA iz Beograda je od 4. januara 1952. godine, gde se govori o raspuštanju Komunističke partije Jugoslavije.
"Na sastanku na Dedinju, maršala Tita, Edvarda Kardelja, Moše Pijade i Aleksandra Rankovića, predloženo je da se raspusti KPJ, a umesto nje napravi Demokratska socijalistička partija. Tito i Kardelj se nisu složili s Rankovićevim predlogom, ali su se složili da se vremenom partiji da karakter koji bi bio više sličan britanskoj Laburističkoj stranci, što će biti mnogo prihvatljivije za SAD i Veliku Britaniju."

Pad Krajine i šverc oružja

U izveštaju iz CIA iz oktobra 1995. godine, poslatog iz Beograda, govori se o situaciji u Srbiji posle pada Republike Srpske Krajine i kako je Slobodan Milošević uspešno uspeo da prebrodi tu krizu.

"Nakon što su snage krajiških Srba poražene u avgustu, Milošević je uspešno odbio kritike nacionalista zbog svog odbijanja da vojno interveniše. Za to je koristio državne medije, koji su podvlačili da je Krajina izgubljena zato što su njeni lideri odbili da pregovaraju. Za to je beogradska štampa opširno koristila citate izbeglica iz Krajine, koji su emotivno krivili zvaničnike Krajine i bosanskih Srba, što nisu poslušali Miloševićev savet, da potraže političko rešenje."

U ovom izveštaju govori se i o trenutnoj situaciji u Srbiji i kriminalu na visokom nivou.

"Srpski predsednik je zažmurio na navodnu umešanost MUP Srbije na crnom tržištu i bliskim vezama s organizovanim kriminalom. Diplomate SAD izveštavaju, na primer, da funkcioneri MUP i carine namerno previđaju šverc i trgovinu drogom bandi, u zamenu za pomoć organizovanog kriminala u pravljenju tajnih kanala za transakciju tvrdih valuga za srpsku vladu."

Bauk terorizma

Iz većine izveštaja CIA iz perioda dok je postojao SSSR, provejava koliko im je važno da Jugoslavija nastavi svoju politiku nezavisno od Moskve.
Izveštaj se dotiče i tadašnjih problema s terorizmom i navodi da je Beograd shvatio demarše SAD povodom teorizma od sredine osamdesetih:
"Distancirali su se od radikalnih palestinskih terorističkih grupa, proterali su Havarija, bezbednosnog oficira Fataha, posle nekoliko demarša SAD, ali su i smanjili prisustvo diplomata Severne Koreje, zbog njihove zloupotrebe teritorije Jugoslavije u slučaju podmetanja bombe i obaranja aviona iz Južne Koreje novembra 1987. godine."




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online