Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.07.2010.
13:12
Tanjug A

Srbija čeka međunarodnu pravdu o Kosmetu

Predstavnici Srbije izrazili su danas očekivanje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta biti u skladu sa međunarodniim pravom i pozvali građane da posle iznošenja mišljenja MSP ostanu suzdržani i jedinstveni. Srpski zvaničnici su ocenili i da će eventualna podrška secesiji imati posledice po mnoge zemlje u svetu.

Međunarodni sud pravde u Hagu danas je, nešto posle 15 časova, započeo iznošenje savetodavnog mišljenja o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije koje je više od sat vremena čitao predsednik suda Hisaši Ovada iz Japana.
 

Četrnaest sudija dali su odgovor na pitanje "da li je unilateralna deklaracija Privremenih institucija samouprave na Kosmetu o nezavisnosti od 17. februara 2008. godine u saglasnosti s međunarodnim pravom". To je prvi put u istoriji najvišeg sudskog organa Ujedinjenih nacija da se izjašnjava o pokušaju secesije.

Pitanje o legalnosti jednostranog akta privremenih institucija Prištine pred MSP je postavila Generalna skupština UN oktobra 2008. godine, na inicijativu Srbije.


U Palati mira prisutan je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i srpski pravni tim, a iznošenje savetodavnog mišljenja prati i više od 300 diplomata, državnih zvaničnika i novinara. U Hagu je i prištinski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.

Glavna sudnica Međunarodnog suda pravde ispunjena je gotovo do poslednjeg mesta.

Među zainteresovanim slušaocima u "velikom holu" (glavna sudnica) se nalaze i predstavnici svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti, kao i Generalne skupštine UN.

Jeremić: Podrška secesije ugrožava granice drugih država

Jeremić predvodi srpsku delegaciju u Hagu

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio je danas da ukoliko Međunarodni sud pravde iznese odluku o legitimnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta u korist Prištine, onda će sve granice na svetu biti ugrožene.


''Ukoliko sud podrži secesiju Kosmeta, onda nijedna granica na svetu i regionu neće biti bezbedna. Očekujemo da će odlukom biti potvrđen međunarodni zakon koji je veoma jasan po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja", rekao je Jeremić srpskim medijima pre izricanja mišljenja MSP-a.


Međutim, on je dodao da će odluka biti pažljivo proučena pre nego što bude donet bilo kakav zaključak. Prema njegovim rečima, to će biti dug i sofisticiran tekst, tako da se ne smeju donositi zaključci pre pažljive analize.


Jeremić je istakao da će Generalna skupština UN dati konačnu presudu o mišljenju suda.


"Ostajemo spremni za pregovore. Nadamo se da će biti započeti što je pre moguće i da će put kojim smo krenuli dovesti do kompromisa prihvatljivog za sve strane. Naša politika se ne menja i ostaje na mirnoj, diplomatskoj i političkoj borbi za održanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje", dodao je Jeremić.


Patrijarh: Ostanimo sabrani i jedinstveni

Patrijarh srpski Irinej pozvao je danas srpski narod da ostane sabran i jedinstven i da slogom doprinese naporima Srbije u miroljubivoj odbrani Kosova i Metohije.


"Danas Srbija vodi jednu od najvećih bitaka u svojoj istoriji da sačuva svoju dušu i odbrani svoju svetu zemlju Kosovo i Metohiju", poručio je patrijarh u Patrijaršiji SPC.


Patrijarh je ukazao da se ovo sudbonosno pitanje rešava danas u Hagu dodavši da to nije poslednje iskušenje, jer nas, kako je rekako, čeka još teških dana.


"Kakvo god rešenje da bude doneto, mi se moramo izboriti da se pregovorima dođe do najcelishodnijeg rešenja za Kosovo i Metohiju, koje će biti prihvatljivo za Srbe i Albance, da bi zajedno živeli u miru i blagostanju i imali bezbednu budućnost", kazao je on.

Tadić: Moguća destabilizacija mnogih regiona u svetu

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna za svaku odluku Suda, ali da očekuje mišljenje koje će značiti da Albanci nemaju pravo na etnički motivisanu secesiju od Srbije.


"Ukoliko bi mišljenjem Međunarodnog suda pravde bio uspostavljen novi princip, u čitavom svetu bi se otvorio proces stvaranja novih država, što bi destabilizovalo mnoge regione sveta", rekao je Tadić.
 

On očekuje da će mišljenje MSP biti zasnovano na osnovnim principima međunarodnog prava i da neće stimulisati secesionističke pokušaje u svetu.


"Srbija uvažava i političku realnost i svesna je da istorija ne svedoči uvek o fer rešenjima, ali zato jasno i na vreme ukazuje šta su osnovni parametri od kojih polazi i da nikada neće priznati Kosmet", naglasio je Tadić.
 

On je upozorio da "ne bismo više živeli u istom svetu, ukoliko bi odluka Suda legalizovala secesionistički pokušaj" Prištine.

Moleban u pravoslavnim crkvama u BiH

 

U sabornim i gradskim hramovima Srpske pravoslavne crkve u BiH danas će u 17 sati biti služen moleban za povoljno rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije.


U 17 časova će se oglasiti zvona na svim pravoslavnim hramovima u BiH, rečeno je Tanjugu u Mitropoliji dabrobosanskoj.


Patrijarh srpski Irinej je pozvao građane da se danas u to vreme okupe u Hramu Svetog Save u Beogradu gde će biti služen moleban za željeni mir i povoljno rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije, kolevke srpskog naroda. Patrijarh je rekao da će moleban biti služen u svim hramovina Srpske pravoslavne crkve u isto vreme.


Na odluku suda čekalo se duže od sedam meseci, od decembra prošle godine, kada je u Međunarodnom sudu pravde održana višednevna rasprava, u kojoj je mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova iznelo 29 delegacija.

Ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosmeta u suprotnosti sa međunarodnim pravom iznele su Srbija, Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Vijetnam, Bolivija, Venecuela, Azerbejdžan i Belorusija.

Sud u Hagu

Suprotan stav su, uz kosmetske predstavnike, imale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Austrija, Norveška, Danska, Finska, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Jordan i Saudijska Arabija.


Predstavnik Burundija je ocenio da će Kosovo nastaviti da postoji kao entitet, bez obzira na odluku Međunarodnog suda pravde.


Privremene vlasti na Kosmetu su 17. februara 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost, koju je od tada priznalo 69 država.

Srbija spremila plan za dalje delovanje

 

Srbija je, pred današnje objavljivanje mišljenja MSP o nezavisnosti Kosmeta, pripremila jasan plan daljeg delovanja na međunarodnoj sceni, čiji je cilj da se spreči da još zemalja prizna Prištinu i da Generalna skupština UN pozove na pregovore dve strane, piše "Blic".


Kao prva mera, u više od 50 zemalja biće poslati diplomatski izaslanici koji će objasniti stav Srbije i potrebu da se pregovorima dođe do obostrano prihvatljivog, mirnog i održivog rešenja, saznaje beogradski list od izvora iz državnog vrha.

 

Kako "Blic" saznaje iz izvora u vrhu Vlade Srbije, odgovor na ponudu Evropske unije o zajedničkoj rezoluciji biće poslat tek nakon saopštavanja odluke Suda u Hagu.
U međuvremenu se diplomatskim kanalima pokušava ublažiti tvrd stav EU da se u rezoluciji ne smeju pominjati pregovori o statusu.


Privremeni kosmetski premijer Hašim Tači je u SAD poručio da nema pregovora o teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kosmeta. Optimista sam i verujem da će odluka Međunarodnog suda pravde biti u korist Kosova, izjavio je Tači i naglasio da neće biti specijalnog statusa, autonomije tog područja ili podele Kosmeta.

Protest u Kosovskoj Mitrovici

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta Milan Ivanović najavio je da će danas, na inicijativu građana, organizacija i institucija, u severnom delu Kosovske Mitrovice biti održan skup posle saopštavanja odluke Međunarodnog suda pravde.

Milan Ivanović

Ivanović je za KiM radio rekao da će se građani okupiti na Trgu Šumadija posle saopštavanja mišljenja MSP u periodu između 17 i 17.30 časova.


“Posle saopštavanja odluke o protivpravnom proglašenju nezavisnosti Kosova građani će se okupiti i izraziti svoj stav i rešenost da ostanu u svojoj državi”, rekao je Ivanović.

Načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković pozvao je građane Kosovske Mitrovice da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije, bez obzira na to kakvo će biti mišljenje MSP.

Govoreći o skupu koji će u organizaciji opština sa severa Kosmeta početi u 17:30 na centralnom trgu Šumadija, Nedeljković je za Kontakt plus radio rekao da je u pitanju mirno okupljanje i istakao da je u ovom trenutku najvažnije da situacija na terenu ostane mirna.


"Pozivam građane da ne nasedaju na provokacije, da budu mirni, da budemo odlučni i jedinstveni bez obzira na to kakvo će biti mišljenje Suda. Mi sa ovih prostora, kao ni naša matica Srbija nikada nećemo prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", izjavio je Nedeljković.


On je dodao da očekuje pozitivan ishod i izrazio nadu da Beograd ima plan za svaku soluciju.


"Očekujemo pozitivan ishod kada je u pitanju MSP, ali bez obzira na to kakvo će mišljenje biti, mi ćemo to mirno i dostojanstveno prihvatiti, a siguran sam da Beograd zajedno sa nama koji živimo na prostoru Kosova i Metohije, ima plan za svaku soluciju", rekao je Nedeljković, prenosi KIM radio.

Kosovska policija u pripravnosti

 

Kosovska policijska služba biće u stanju pripravnosti kako bi sprečila eventualne incidente nakon izjašnjavanja MSP o nezavisnosti Kosmeta.


Portparol KPS-a Arber Beka rekao je KIM radiju da u toj službi, posle saopštavanja odluke MSP o kosmetskoj nezavisnosti, ne očekuju nerede, ali i da su za svaki slučaj spremni da reaguju.


“Kao i svakog dana biće redovne patrole, međutim za svaki slučaj pripremili smo operativni plan i u stanju smo pripravnosti i ako dođe do nekakvih incidenata spremni smo da brzo reagujemo”, precizirao je Beka.


Snage bezbednosti pojačale su svoje prisustvo i na severu Kosmeta. Portparol KPS u Kosovskoj Mitrovici Nusret Mehmeti izjavio je KIM radiju da je KPS posebno pojačala prisustvo u mešovitim naseljima u gradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online