Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
00:43
I. Kozarski - Vesti A

Čime bi se tukle velike sile (1): Poslednji svetski rat

Kriza u Siriji uvećava zaradu svetskih medija koji plaše planetu trećim svetskim ratom. Od toga generali beže, a predsednik SAD Donald Tramp trudi se da ostavi utisak da može da kontroliše situaciju pre nego što dođe do katastrofe.

pixabay.com
Proba termonuklearne bombe SAD na atolu Bikini 1946. godine

Jedna od lekcija iz istorije govori da je američki novinski magnat Vilijam Randolf Herst žarko želeo rat sa Španijom da bi podigao tiraž, pa je rešio da preokrene američko javno mnjenje bezvoljno da ponovi krvoproliće iz građanskog rata. Kada je Španija ugušila ustanak na Kubi, ilustrator Frederik Remington poručio je da se ništa neobično ne dešava na ostrvu, na šta mu je Herst odgovorio telegramom: "Vi potpalite sliku, a ja ću rat." Posledica su bile velike zarade Hersta i Džozefa Pulicera, a posle rata iz 1898. godine Filipini, Guam i Portoriko su postali američke kolonije, dok je Kuba ostala praktično protektorat do revolucije Fidela Kastra 1959.

Kumir svetske diplomatije Henri Kisindžer (savetnik za nacionalnu bezbednost i državni sekretar predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda) kaže da je glavni problem zapadnih lidera što istoriju ne posmatraju kao celinu, nego kao niz odvojenih epizoda, u čemu vidi prednost Rusije i Kine. A istorijska nauka još nije sasvim saglasna koliko je bilo svetskih ratova i koji je bio prvi.

Mnogo je istoričara koji misle da je to bio Sedmogodišnji rat (1756-1763) u kome su megdan delile velike kolonijalne sile s posedima na svim kontinentima, pa su Englezi oteli Kanadu od Francuske, a Rusi prvi put zauzeli Berlin (10. oktobra 1760), uz veliku pomoć husarskih pukova srpskih iseljenika. Ima i onih koji iz sličnih razloga misle da je Krimski rat (1853-1856) bio svetski.

Ali, i istoričara koji u prihvaćenoj podeli na Prvi i Drugi smatraju da je Hladni rat bio treći svetski s obzirom na tok i posledice: sastojao se iz mnoštva lokalnih ratova, a završio se uništenjem protivnika i preuzimanjem kontrole nad teritorijama, da bi se potom prešlo na upravu i reorganizaciju tih zemalja (širenje NATO i EU).

Otimačina za okean

Brojni ruski i kineski autori smatraju da najveću opasnost po svetski mir predstavlja nastojanje Amerike da sačuva vojnu, političku i ekonomsku kontrolu nad glavnim morskim trgovačkim putevima, u čemu su od 15. veka na smenu uspevale zapadne sile - Španija, Holandija, Velika Britanija i SAD. Navodi se da je glavni izazov koji bi mogao da isprovocira SAD na svetski rat povezivanje evroazijskog ekonomskog prostora kroz globalno otopljavanje koje Kini otvara pomorski put duž ruske obale Severnog ledenog okeana. Zatim, prisustvo ruske flote u Siriji, blizu Sueckog kanala, ali i Put svile i projekat kanala u Nikaragvi, paralelno s Panamskim u koji bi Kina uložila pare, a Rusija flotu za zaštitu.

Vojnici su ubeđeni da bi budući svetski rat, koji god bio po redu, bio atomski. Po pravilu manje trezveni od generala, političari u SAD bili su ubeđeni da to može da se izbegne, pa su tamošnji mislioci 2014. objavili strategiju Globalnog munjevitog udara. Po njoj bi se u najkraćem roku po strateški važnim objektima neprijatelja nanosili udari konvencionalnim naoružanjem. Cilj bi bio da se razore nuklearna postrojenja, komandni, komunikacioni i administrativni centri i civilna infrastuktura protivnika pre nego što stigne da uzvrati.

Ta strategija zasnovana je na pretpostavljenom odnosu snaga prema kom SAD prevazilaze Rusiju sa 6:1, a Kinu sa 2,7:1. Konvencionalna doktrina SAD podrazumeva da ta zemlja može da vodi jedan rat punog opsega, a da istovremeno ima snage da odvraća konkurente u drugim delovima sveta. U vreme Hladnog rata, predviđena moć SAD bila je da istovremeno učestvuje u dva konvencionalna sukoba.

Međutim, razvoj sistema protivvazdušne odbrane u Rusiji i tehnološki napredak Kine poništile su u ovu zamisao u stvarnosti, pa su preostale nuklearne doktrine trećeg svetskog rata.

Nova Atomska strategija SAD predviđa Rusiju i Kinu za glavne izazove bezbednosti. Zastrašujuće je što je u taj dokument uneto da SAD mogu da primene nuklearno oružje i kao odgovor na konvencionalni napad ili sajber pretnju.

Rusija je promenila nuklearnu doktrinu nasleđenu od SSSR koji se odrekao mogućnosti da prvi upotrebi atomsko oružje. Nova doktrina predviđa da Rusija prva napadne nuklearnim oružjem u slučaju pretnje postojanju države, odnosno poraza u konvencionalnom ratu.

Kina se sredinom 90-ih godina obavezala da ne primeni prva atomsko oružje, niti da njim preti zemljama koje ga ne poseduju. Kinesko ministarstvo odbrane 2005. objavilo je Belu knjigu u kojoj je potvrdilo tu doktrinu, ali i navelo da će nuklearni arsenal održavati na "minimalno neophodnom nivou", pa se tako do danas ne zna koliko imaju atomskih bojevih glava. Tako su uprkos miroljubivim i umirujućim izjavama Pekinga ostale velike sumnje kod konkurenata.

Sutra - Čime bi se tukle velike sile (2): Sudar titana

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online