Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.07.2010.
08:56 >> 15:47h
Vestionline A

Varadi: MSP manipulisao činjenicama

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izjavio je da, umesto da sučeljava princip teritorijalnog integriteta na čemu je insistirala Srbija i princip prava na samoopredeljenje na čemu su tokom spora insistirali Albanci, Međunarodni sud pravde je ta pitanja potpuno zaobišao i fokusirao se isključivo na tekst Deklaracije o proglašenju nezavisnosti Kosmeta.

"Sud je trebalo da se bavi pitanjem da li je nezavisnost Kosmeta u skladu sa međunarodnim pravom. Da li je to neka vrsta zamene teza i izbegavanja odgovora, tek ću da vidim detaljnim proučavanjem savetodavnog mišljenja", rekao je Varadi za "Politiku".

Sud je zamenio teze: Tibor Varadi

On misli da će ova odluka dati podstrek drugim separatističkim pokretima u svetu.

"Ako smo mi jako motivisani da nađemo nijansu u mišljenju zašto Albanci nisu imali pravo na otcepljenje, verujem da stanovnici Baskije, Abhazije ili Osetije neće biti posebno usmereni na ovu nijansu", poručio je Varadi.

On je dodao da ne veruje da bi odgovor bio drugačiji da je Srbija drugačije postavila pitanje.

"To što je sa našeg pitanja Sud prešao na ocenjivanje same deklaracije je manipulacija i konstrukcija. Sud je to mogao da uradi sa bilo kojim drugim pitanjem", istakao je on.

Varadi je naveo da tek kada detaljno prouči stav Suda videće da li postoji ozbiljna razlika između procene proglašenja nezavisnosti i procene teksta deklaracije, ističući da je možda tu ostavljen neki manevarski prostor i da će predložiti ministru Vuku Jeremiću da se koncentriše na taj deo.

Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je juče da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova i Metohije nije povredila međunarodnog pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija.

Nezavisnost Kosmeta do sada je priznalo 69 država, uključujući SAD i 22 od 27 članica EU. Rusija podržava stav Srbije da je nezavisnost Kosmeta nelegalna.

POVEZANE VESTI

Petak 23.07.2010. 10:02
Iz ove vesti i izjava G.Varadija se vidi ono sto je i ranije bilo jasno pitanje je tako formulisano da je sud dao jedini pravno moguc odgovor. Nasi argumenti su bili tako formulisani da su isli u prilog Siptarima neka to svako dobro zna. Ono sto vlast u Beogradu nije htela ajedino je bilo moguce za nas je da se tuze drzave clanice OUN koje su priznale nezavisnost KiM, sve dugo je manipulacija sa janoscu i laganje gradjana Srbij da ova vlast nesto preduzima. Ali oni koji su u takvom odnosu nisu smeli da tuze USA, Britaniju Nemacku i druge niposto. Ovako sada dobijaju pohvale:dobar psic.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online