Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.06.2018.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Za i protiv predloženog Zakona o presađivanju organa (2): Nije skupo ako se spase život

Bivši direktor Dečje klinike u Tiršovoj, urolog i dečji hirurg Dušan Šćepanović već 12 godina živi sa transplantiranim srcem. I kao lekar i kao neko ko je dočekao unuke zahvaljujući tuđem srcu, Šćepanović ima poseban odnos prema transplantaciji i aktivno učestvuje u prosvećivanju građana.

youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Pacijent da se pita: Dr Dušan Šćepanović

Šćepanović je o svom trošku, prodajući stan, 2006. godine otišao na operaciju u inostranstvo, u Grac. Sticajem okolnostima, desilo da je upravo on bio odgovarajući primalac za srce desetak godina mlađeg čoveka koji je vodio zdrav život, ali je imao slabost prema brzoj vožnji, što ga je na kraju koštalo života.

Toliko je uspeo da sazna o svom spasiocu, jer kao i u Srbiji i u inostranstvu nije dozvoljeno da se daju lični podaci o donoru.

Neki ljudi sa transplantiranim srcem su pričali kako na momenat imaju osećaj da su neko drugi, a i porodica davaoca organa ima osećaj da je na ovaj način produžila život svom najmilijem.

- Nekoliko godina sam osećao da u meni kuca tuđe srce. Prvo sam imao grižu savesti jer je neko umro, a ja sam nastavio da živim. Međutim, čovek mora da shvati da je smrt sasvim normalna pojava, kao i rađanje drugog živog bića. Noću, kada ostanete sami sa sobom, dok osećate otkucaje srca, pitate se nekoliko hiljada puta: "Da li je moguće? Drugi čovek živi u meni! Osećam ga" - pričao je za "Politiku" o svom unutrašnjem doživljaju nakon uspešne transplantacije.

Kriterijumi

Primalac organa bira se po krvnoj grupi, površini tela, kilaži i uzrastu. Prof. Dušan Šćepanović ima nultu krvnu grupu, u trenutku transplantacije imao je 51 godinu, površinu tela od dva i po metra kvadratna i oko 100 kilograma. Dobio je srce 10 godina mlađeg Nemca iz okoline Minhena, koji je imao oko 90 kilograma.

I dalje energičnom, profesoru Šćepanoviću smeta što se u Srbiji plasiraju priče da transplantacija srca skupa i da košta i po 300.000 evra. Da je neisplativa, jer su male šanse da pacijent duže poživi.

- Ništa od toga nije tačno. Zahvat je bar tri puta jeftiniji, a prema zvaničnoj statistici Evropskog programa transplantacije ("Eurotransplanta"), posle godinu dana procenat preživljavanja je 93, posle pet godina 75 odsto, a više od 10 godina sa tuđim srcem živi između 60 i 65 odsto "transplantiranih" - navodi on.

Novi propis ukida donorske kartice

Usvajanjem Zakona o presađivanju ljudskih organa biće ukinute donorske kartice i više se neće voditi ova vrsta registra, baš zato što su sada svi potencijalni donori, ukoliko se suprotno ne izjasne. Deo stručne javnosti nije zadovoljan ovakvim rešenjem.
Jedan od najglasnijih i medijski najprisutniji u apelovanju na svest o značaju doniranja organa jeste profesor dr Dušan Šćepanović, koji se zalaže da se porodica isključi iz odlučivanja.
- Predloženi zakon je previše uopšten. Ne pominje se zabrana rodbini da opovrgne želju donora, nema ni reči o donorskim karticama, kao ni o uvođenju lista donora i nedonora. Donorska kartica trebalo bi da ima snagu zvaničnog dokumenta, jer koordinator za transplantaciju mora da ima nešto opipljivo na osnovu čega će pregovarati sa porodicom - smatra profesor Šćepanović.
Trenutno postoji registrovanih oko 155.000 vlasnika donorskih kartica, ali se u Upravi za biomedicinu ukazuje na to da većina donora i nisu bili potpisnici kartice.

Sutra - Za i protiv predloženog Zakona o presađivanju organa (3): Uslovno u Evrotransplantu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online