Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.07.2018.
03:00
J. L. Petković - Vesti A

Očekivanja od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu (1): Bez svedoka nema ni pravde

Formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu pratili su veliki politički lomovi u Prištini, diplomatske pretnje i otpor kosovske javnosti. Porodice srpskih žrtava od te 2015. iščekuju konačnu pravdu, javno se nadajući da će se deo nekadašnje vrhuške OVK preseliti na haške optuženičke klupe i odgovarati za ratne zločine.

Arhiva "Vesti"
 

Tri godine nazivaju ga poslednjom nadom za istinu. U najnovijem nezvaničnom medijskom spekulisanju oko rokova, nadaju se optužnicama u septembru.

- Zna se. Sve se zna. Pisane su knjige, hvalili su se zločinima koje su počinili - uverljive su porodice srpskih žrtava, očekujući da sa lisicama na rukama vide i kosovskog premijera i predsednika (koji se poslednjih godinu dana angažovao na formiranju Komisije za istinu i pomirenje, s Albancima i Srbima). 

Očekivanja od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu: 

1. Znamo ko su krivci

2. Dokazi kroje kaznu

Praksa pokazuje da to što se o zločinima "sve zna", zapravo ne znači puno za sud koji se hladno drži činjenica. A pred koji, sada, dve decenije nakon zločina treba dovesti dokaze i pouzdane svedoke.

Upravo, iskustvo Međunarodnog suda za ratne zločine počinjenih na području bivše Jugoslavije ili Tribunala u Hagu, gde je doneta samo jedna presuda za ratne zločine protiv pripadnika OVK, pokazuje koliko je bilo propusta tužilaštva i kako su velika očekivanje srpskih porodica skrhkale oslobađajuće presude.

- Lako je stvoriti uverenje javnosti da je neko kriv, ali potpuno je druga stvar ubediti sud u njegovu krivicu - podvlači Nemanja Stjepanović iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo.
Slično se ponovilo i pre godinu i nešto dana kada je Apelacioni sud u Kolmaru odbio zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja.

U Beogradu su se pozvali na "neoborive dokaze o svirepim zločinima, sačuvane naredbe koje je Haradinaj u svojstvu komandanta OVK potpisao u Metohiji". Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na hitnoj sednici Vlade Srbije opisao je svirep zločin iz 1999, kada su, kako je naveo, u porodičnu kuću K. A. u Đakovici upali vojnici pod komandom Haradinaja.

- Jedan od vojnika tada je ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu koja je ležala u kolevci, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: "Eto sad imaš meso za pasulj" - ispričao je Đurić, govoreći i o silovanjima i drugim zlostavljanjima.

Ali, sud u Kolmaru nije isporučio Srbiji Haradinaja (a Srpska lista, koju uglavnom čine članovi SNS-a, nakon toga je ušla u koaliciju sa njim). Tokom suđenja Haradinaju u Hagu, 19 svedoka zločina je misteriozno ubijeno. Osim u jednoj automobilskoj nesreći, nikada se nije saznalo ko su počinioci zločina. Među ubijenima je i Kujtim Beriša, koji je prethodno svedočio pred Tribunalom o mučenju Roma - Misina Beriše i njegovog sina Saljija i još jednog muškarca u avgustu 1998. u štabu u mestu Rznić, kojim je komandovao Idriz Baljaj, "desna ruka Ramuša Haradinaja".

- Zapravo, ono čega se mi kao porodice najviše plašimo je da nije pronađen mehanizam za zaštitu svedoka. To će biti najteži deo posla za sud i zavisi od toga da li će neko valjano uraditi posao. Zna se koliko je albanskih svedoka stradalo i koliko se kod naših ljudi stvorio strah od svedočenja.

Od te količine straha, odnosno u kojoj meri oni budu zaštićeni, od toga će zavisiti i njihova svedočenja. Neka podignu optužnice, pa valjda će krenuti nekako - kaže Gordana Đikanović, novinarka iz Prištine, član Udruženja kosmetskih stradalnika.

Medijske optužnice

U delu beogradskih medija često provejava utisak da će se svi ili bar većina zločina procesuirati pred Specijalnim sudom, iako će se zapravo presuđivati o krivičnim delima koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u periodu 1998-2000.

Odnosno, onim navedenim u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija koji je napisao za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, 2011.

Za sada, sva druga zlodela, počinjena nakon tog perioda, isključivo su u nadležnosti kosovskog pravosuđa. Među njima i ubistvo dece koja su se kupala na Bistrici u Goraždevcu, nedaleko od Peći, kada je 3. avgusta 2003. rafalnom paljbom iz vatrenog oružja ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro mališana.

Sud neće krivično goniti odgovorne za teroristički napad, 16. februara 2001. na autobus Niš ekspresa u selu Livadice kod Podujeva, kada je poginulo 12 ljudi, a povređene su 43 osobe. Neće se baviti ni svirepim ubistvom porodice Stolić u selu Obiliću, 4. juna 2003.

U prištinskim medijima, s druge strane, povremeno se razbraja da li će na optužnici biti više Tačijevih ili Haradinajevih.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online