Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.08.2010.
08:29
Vestionline A

Koalicija DS i SNS radi višeg cilja - Kosmeta?

Zamenik premijera i predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da je za Srbiju sada važno da postoji niz stranaka koje dele iste nacionalne i državne vrednosti i da zato uopšte ne isključuje mogućnost da se, zbog nekog višeg interesa, napravi koalicija dve najveće stranke - DS i SNS.

Dačić je izrazio spremnost SPS-a da u toj koaliciji učestvuje, ako postigne saglasnost.
Podnošenje rezolucije koja bi praktično sadržala legalizaciju stava da je pitanje statusa Kosova i Metohije rešeno, Srbija prosto ne može da prihvati ni u kakvom dogovoru ni sa Evropskom unijom, ni sa bilo kim drugim, poručio je Dačić u intervjuu današnjoj "Politici".


"Naša ideja je bila da se o rezoluciji koju smo podneli Generalnoj skupštini UN razgovara sa svima, pre svega, sa stalnim članicama Saveta bezbednosti. O tekstu smo razgovarali i s predstavnicima EU, ali očigledno postoje značajne razlike u tome šta ona treba da sadrži", rekao je Dačić.

Ivica Dačić


On je dodao da smo, kako ga je obavestio predsednik Boris Tadić, rezoluciju morali da predamo pre albanske rezolucije koja je takođe najavljena u UN.


Upitan o kompromisnom rešenju problema Kosmeta, Dačić je odgovorio da treba prvo videti da li će biti pregovora i da misli da je za Albance možda najveći kompromis na koji bi pristali nezavisno Kosovo sa autonomijom za sever, što je za Srbiju neprihvatljivo.


"Zato mislim da kompromisno rešenje više ne podrazumeva pitanje državnog modela, nego možda neka teritorijalna pitanja, ali mislim zaista da u ovom trenutku niko nema jasnu ideju o tome", kazao je on.


Dačić je podsetio da je najdalje kompromisno rešenje do kojeg smo mi dolazili svih prethodnih godina da Kosovo i Metohija bude u nekim specifičnim odnosima sa ostatkom Srbije, pa možda da ima i neke stolice u međunarodnim telima.


"Ništa dalje od toga. Na primer, ideju o podeli Kosova nikada nijedan državni organ, pa ni političar nikada nije javno izneo. To je jednostavno tabu-tema", rekao je Dačić.
"Treba otvoriti razgovore u kojima bi se jasno utvrdilo šta se to sve očekuje da Srbija uradi i da li je to moguće i onda sklapati određene istorijske sporazume", kazao je on i dodao da misli da se ne radi na tome, odnosno da međunarodna zajednica nije voljna da u tome učestvuje.


"Nema volje da se razgovara o tim suštinskim pitanjima, nego nam se kaže biće ovako i nikako drugačije. Ako se kaže da nešto mora da se prihvati, onda moramo da znamo i šta time dobijamo. Ako je dogovor, onda njime svi treba da budu pomalo zadovoljni ili pomalo nezadovoljni, a ne da Srbija sve izgubi", smatra Dačić.


On misli da u našem društvu i dalje nema dovoljno hrabrosti i smelosti da se vodi politika koja bi značila novo traženje mesta Srbije u novoj raspodeli karata i da Srbija nije našla svoje mesto i to je nešto što najviše zamera našim najvišim državnim rukovodiocima - i Slobodanu Miloševiću i onima posle njega.


Dačić smatra da treba pokušati da se dođe do nekog dogovora oko rezolucije, a takođe je važno i da znamo kakav je stav Rusije i Kine, kao stalnih članica SB, jer bez obzira na rezoluciju Generalne skupštine UN i na to koliko će država priznati Kosovo konačnu odluku o tome da li će Kosovo postati član UN donosi Savet bezbednosti.
"Nisu izgubljena sva politička i pravna sredstava za našu borbu", ocenio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online