Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.08.2010.
07:58 >> 22:15h
RTS, Tanjug A

Jeremić: Hoćemo saradnju sa Prištinom!

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Njujorku da je Srbija privržena saradnji sa Prištinom i međunarodnom zajednicom radi nalaženja rešenja za Kosovo kroz miroljubiv dijalog koji "treba da počne što je moguće pre".

Na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, Jeremić je kazao da je Srbija privržena saradnji sa Prištinom i međunarodnom zajednicom radi nalaženja obostranog prihvatljivog rešenja za sva otvorenih pitanja kroz miroljubiv dijalog.

Jeremić je istakao da će Srbija nastaviti da koristi "sva diplomatska sredstva koja su na raspolaganju suverenoj državi da se suprotstavi pokušaju nasilne izmene granica u mirnodopsko vreme"

"Verujem da treba početi sto je pre moguće. Što pre to učinimo, manje su šanse da će rešenje biti takvo da ne odgovara nikome, a najmanje Srbiji, a to je zamrzavanje na dugi rok nerešenog stanja Kosova", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je kazao da Srbija ni pod kakvim okolnostima neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da će nastaviti da koristi "sva diplomatska sredstva koja su na raspolaganju suverenoj državi da se suprotstavi pokušaju nasilne izmene granica u mirnodopsko vreme".

"Nijedna miroljubiva i ponosna nacija koja se suočava sa takvom pretnjom, bilo da je afrička, evropska, azijska ili američka, mala ili velika, bogata ili siromašna, ne bi reagovala drugačije", rekao je Jeremić.

Prema rečima ministra, Srbija "ne traži konfrontaciju ni sa kim" ali isto tako nema sumnje - "nećemo odustati i jednostavno otići".

"Ne radi se o tvrdoglavosti, ogorčenosti, revizionizma ili želji da budemo smetnja. Radi se o činjenici da nemamo izbora nego da istrajemo na miran i dostojanstven način, jer se Kosovo direktno odnosi na samu suštinu našeg identiteta".

Jeremić je istakao i da je to je "takođe i zbog činjenice da rešenja prema kojima jedan dobija sve, a drugi ništa, donose unutrašnju nestabilnost". On je rekao da je "značajna većina država članica UN, i onih koje imaju mesto u Savetu bezbednosti, nastavila da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije" i izrazio zahvalnost tim zemljama, pozvavši ih da zadrže principijelan stav da ne priznaju Kosovo.

MSP potvrdio da Kosovo ostaje pod upravom UNMIK-a

Jeremić je kazao da je Međunarodni sud pravde (MSP) jasno potvrdio da Kosovo ostaje pod prelaznom upravom UN, i da Rezolucija 1244 i UNMIK-ov Ustavni okvir za privremenu samoupravu na Kosovu ostaju na snazi i u primeni.

Loša interpretacija stavova MSP-a mogla bi da lako nekim etničkim manjinama širom sveta pruži priliku da napišu sopstvene deklaracije o nezavisnosti prema tekstu-uzoru Kosova, upozorio je Jeremić

"Stoga je očigledno da je pokrajina i dalje teritorija pod međunarodnim režimom koji je odredio Savet bezbednosti. Ništa što sadrži savetodavno mišljenje MSP-a ne menja osnovne parametre postavljene Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN čija centralna i vodeća uloga u konačnom rešenju pitanja Kosova ostaje najviša", kazao je on.

Po oceni Jeremića, MSP je odlučio da "usko" ispita jezik deklaracije o jednostranoj nezavisnosti i takav stritkno tehnički pristup omogućio je zaključak da ta deklaracija nije prekršrila međunarodno pravo.

Sednica SB UN održava se dve nedelje od kako je saopšteno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je ocenio da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Tanjug saznaje u Njujorku da za današnju sednicu Saveta bezbednosti vlada ogromno interesovanje, neuobičajeno za ovo doba godine: preko 40 zemalja se prijavilo da prisustvuje raspravi, jer se očekuje oštra debata.

"To je nažalost ostavilo prostor za opasne netačne interpretacije stava Suda da je legalizovaon pokušaj etničkih Albanaca na jednostranu secesiju. To bi moglo da dovede do opsežnih i duboko zabrinjavajućih posledica za međunarodnu zajednicu", ukazao je ministar.

Takođe, dodao je, loša interpretacija stavova MSP-a mogla bi da lako nekim etničkim manjinama širom sveta pruži priliku da napišu sopstvene deklaracije o nezavisnosti prema tekstu-uzoru Kosova.

"Verujem da svi delimo obavezu da sprečimo da inherentne opasnosti takvih scenarija postanu realnost, inače bi granice svake multietničke granice mogle stalno biti pod pretnom secesionizma, stvarajući trajnu nestabilnost širom sveta".

Ban KI-Mun: Stanje Kosmeta-delikatno

"Stanje na severu Kosmeta je delikatno“, upozorio je generalni sekretar UN Ban Ki-Mun u novom izveštaju o stanju u južnoj srpskoj pokrajini, koji će, kasnije danas, ambasadorima država članica Saveta bezbednosti predstaviti šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.


Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer i Ban Ki-Mun su novi izveštaj napisali pre nego što je Međunarodni sud pravde saopštio savetodavno mišljenje o legalnosti kosovske nezavisnosti, pa se proces u Hagu u njemu, praktično ni ne pominje. Ipak, navodi se da je šef UN pismenim putem pozvao šeficu EU za bezbednost i saradnju Katrin Ešton da zajednički ispitaju preostale izazove na Kosmetu.


"Predložio sam da UN i EU, koja ima ključnu ulogu u promovisanju dijaloga usmerenog ka rešavanju pitanja od zajedničkog interesa za Beograd i Prištinu, dogovore o zajedničkom pristupu", navodi se u izveštaju i zaključuje da je Eštonova ponovila spremnost da pomogne Beogradu i Prištini na putu ka Evropi, uz saradnju sa šefom UNMIK-a.

Priština ne očekuje mnogo

 

U Prištini se ne očekuje mnogo od sednice Saveta bezbednosti UN, javlja Slobodna Evropa. Zamenica ministra spoljnih poslova Vljora Čitaku izjavila je da je završena sva procedura o učešću kosovskog ministra spoljnih poslova Skendera Hysenija na toj sednici. “Ne verujemo da će se nešto dramatično desiti. Savet bezbednosti je sada pretvoren u arenu u kojoj se suočavaju oni koji podržavaju nezavisnost Kosova i oni koji se tome protive", zaključila je ona.
"Srećom, broj onih koji nas podržavaju se svaki dan povećava, a mi se svakim danom sve više koristimo argumentima u korist naše državnosti", rekla je Citaku.

Prvi čovek svetske organizacije je, još jednom, upozorio na probleme koje Zanijer ima u odnosima sa predstavnicima vlasti u Prištini, koji su "učtivi", ali istovremeno, nezainteresovani za misiju UN na Kosovu. On naglašava i da je stanje na severu Kosmeta i dalje "politički delikatno", navodeći dva incidenta koja potvrđuju takav stav - bombaški napad tokom srpskog protesta u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada je poginula jedna osoba, i ranjavanje lokalnog političara Petra Miletića tri dana kasnije.

"Ostajem zabrinut nedavnim nasilnim događajima u severnoj Mitrovici", naglasio je Ban, dodajući da su "oni pokazali da svaki drugi pristup tom osetljivom pitanju, osim miroljubivog i kroz konsultacije i koordinaciju svih relevantnih faktora, može dovesto do destabilizacije i dalje podele među tamošnjim zajednicama".


"Ukupna bezbednosna situacija na Kosovu je prilično mirna, ali se i dalje dešavaju incidenti", navodi se u izveštaju prvog čoveka UN.

Ban se, iako je taj događaj izvan okvira tog roka, osvrnuo i na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je odgovorio na zahtev Srbije da se izjasni o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova.

"Na Generalnoj skupštini je da odluči na koji će način postupiti u pogledu Suda pravde", istakao je pozvao obe strane da izbegnu bilo kakve korake koji se mogu smatrati provokativnim i koji bi uskratili mogućnost potencijalnoj dijaloga .

Rusija odbila Hisenija

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni, koji će prisustvovati sednici, zatražio je juče od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna "zamenu" Rezolucije 1244 UN o Kosovu.

On je poslao pismo Savetu bezbednosti, u kome se na memorandumu takozvane Republike Kosovo traži da se obrati tom telu UN kao ministar spoljnih poslova nezavisne drzave. Ruska Federacija, kao predsedavajući SB UN, taj zahtev je odbila kao nelegitiman i zauzela stav da se Hiseni može da go vori ali samo kao privatno lice, kao i svaki put do sada.


Kosovske vlasti su i ranije tražile ukidanje UNMIK-a, što bi značilo i promenu Rezolucije 1244, za šta je potrebna saglasnost svih stalnih članica Saveta bezbednosti. Međutim, bez promene stava Rusije i Kine, koje imaju pravo veta, nema garancije da će Kosovo postati članica UN.


Rusija je ocenila da se izveštaj o kosmetskom problemu razmatra u odgovornom periodu za budućnost regiona i sistem međunarodnih odnosa i saopštila da MSP nije odgovorio na pitanje da li je priznanje Kosova od strane drugih država legalno ili ne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online